Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sulc nebo-li huspenina z vepřových kůží

Vepřový sulc je pochoutka typická zejména pro naši kuchyni. Kousky kůží nebo i masa povaříme s kořením a zeleninou. Do formy pak nalijeme již rozmixované kůže s kousky zeleniny a necháme vychladnout a ztuhnout.

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 669 kJ /
1 594 kcal
Bílkoviny161,48 g
Tuky100,27 g
Vláknina5,65 g
Cholesterol 700 mg
Sodík 651 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy9,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kůže nakrájíme na menší kusy a s kořením vložíme do studené a osolené vody tak, aby byly ponořené. Dáme vařit. Krok 2: Po cca 30 minutách přidáme zeleninu a vše uvaříme doměkka. Poté z vývaru vyjmeme koření a zeleninu, kterou můžeme odložit na později. Krok 3: Kůže rozmixujeme (část jemně, část hruběji), vrátíme je do vývaru, opepříme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a ocet podle chuti. Kdo má rád, přidá i nakrájenou zeleninu. Krok 4: Chvíli společně povaříme, hned nalijeme do formy a necháme vystydnout. Z povrchu odstraníme usazené sádlo. Podávat můžeme s cibulí a octem, k tomu chléb.

TIP: Jak připravit a ochutit huspeninu neboli sulc. Poradíme, z jakého masa je nejlepší

Zveřejněno 19. 2. 2016

Poznámka autorky Nadja

Z uvedeného množství bylo asi 1,25 litru sulcu, po ztuhnutí a odstranění sádla 1,20 kg.

V řeznictví neměli nožičky, ale zcela výjimečně měli 1 kg kůží - byla na nich i trocha masa. Tak jsem zkusila udělat sulc pouze z kůží. Nejdřív jsem myslela, že vůbec neztuhne, ale přes noc ztuhl krásně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sulc nebo-li huspenina z vepřových kůží

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wwVr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sulc nebo-li huspenina z vepřových kůží

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wwVr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

mika59: děkuji za krásnou fotku. I s kousky masa vypadá nádherně. <3
Od malička jsem jezdila k tetě a strejdovi mj. i na zabíjačky a tam se vše do sulcu vždy mlelo - ale asi záleží na zvyku. ;-)

Přidali jsme obranou nožku i zbytek kolena. Máme raději větší kousky. Přidala jsem s dovolením fotku.:-):-K

Jj, znám... Nechávám i zeleninu:-)
No, kdyby ale kůže nebyly rozfofrované mixerem, tak by nejen chutnalo, ale i vypadalo;-)
(to, že to oné špatně želírovalo bylo právě tím mixováním)

Tématické fráze:
vepřové kúže, jak udělat domácí sulc, jak uvařit sulc, vepřové kuže recept, jak udělat sulc, domácí sulc z kuzi, vepřové kůže recepty, domácí sulc s vepřovým masem, vepřové koty, domácí vepřovy sulc, domácí sulc z kůže, recept vepřový sulc, jak udelat huspeninu, recept na sulc neboli huspenina, co z vepřových kůží, co udelat z veprovych kůzi, sulc, recept vepřové kůže, co udělat z vepřových kůže, recepty sulc huspenina

Suroviny:
kůže vepřová, voda, sůl, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, koření hřebíček, mrkev, celer, pepř mletý, cibule, ocet

Přidat fotografie receptu