Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohankový chléb

Čím dál tím více lidí se zajímá o zdravou výživu, a tak se stále častěji v našem jídelníčku objevuje i dříve opomíjená pohanka. I když je při přípravě chleba z pohankové mouky potřeba trpělivosti kvůli dlouhému kynutí, odmění se vám vynikající chutí.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 80 min bez doby kynutí cca 30 hodin

95 min (15 min příprava + 80 min tepelná úprava, bez doby kynutí cca 30 hodin)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 530 kJ /
2 278 kcal
Bílkoviny59,73 g
Tuky35,15 g
Vláknina39,38 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,43 g
Sůl16,05 g
Sacharidy410,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všetky prísady okrem vody dobre premiešame. Krok 2: Prilejeme vodu a dobre vymiešame cesto. Krok 3: Zakryjeme utierkou a necháme v teple kvasiť aspoň 24 hod, aj viac. Ja som nechala kvasiť cca 36 hodín. Objem by sa mal cca 1-1,5x zväčšiť. Krok 4: Do rúry dáme sklenenú misu a vyhrejeme ju na 215 °C. Misu vyberieme z rúry, vytrieme ju olejom, vysypeme múkou, dáme do nej cesto. Krok 5: Znížime teplotu na 170 °C a pečieme 1 hodinu zakryté. Potom odkryjeme a pečieme ešte cca 15 minút.

TIP: Pohanková mouka - nejlepší recepty

Zveřejněno 29. 4. 2016

Poznámka autorky tejaja

Recept mám od švagrovho bratranca. Chlieb je neskutočne dobrý, len potrebuje ozaj poriadne vykvasiť, aby nebol po upečení tvrdý. Kľudne tých 36 hodín.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohankový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lgy1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohankový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lgy1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (66)

Gabrielita: Ďakujem a som rada, že chlebík chutná. :-Q:-K

Zatiaľ najlepší - najnadychanejsi - pohankový chlieb. Išla som podľa receptu a všetko vyšlo. Odporúčam a velmi pekne dakujem za zdieľanie.

tejaja: super vyklad o pohanke ano tatarcane pirohy viem robievaju na vychode.Ja som z Bratislavy ale korene mam z Moravy :-)

popoluska340: S pohánkou na Slovensku je to tak, že na východe sa používala oddávna. My jej hovoríme tatarka, lebo ju k nám doniesli Tatári. A čím ideš ďalej na východ k ukrajinským hraniciam, tým viac sa používa. V rusínskych častiach iné ako tatarčené pirohy nerobia, sú tmavé od pohánkovej múky, ale výborné. Takže na východe Slovenska to skutočne nie je zvláštnosť.;-)

7ohm7: Podávam aj ja správu z pokusu. :-D
Urobila som 2 chleby, presne s rovnakým množstvom všetkých surovín, iba jeden bol z ražnej múky a druhý z pšeničnej celozrnnej múky. Výsledok síce jediteľný, ale nebolo to ono. Chlieb z ražnej múky bol "vlhký" a trocha ťažký. Z celozrnnej múky to bolo dobré, ale nie tak, ako z pohánkovej. Takže zostávam pri pohánkovom chlebe a z ražnej a ostatých múk budem robiť klasickým postupom. ;-)

tejaja: ďakujem ja za tip s mlynom, určite aj pozriem :-) ja som naopak so západu a nepoznám v okolí nikoho, kto by spomínal pohánku k obedu. ale vidím že tu zbytočne hovorím o osvete, lebo tu sú samozrejme samí milovníci pohánky :-) inak skúšal som ten pšenový chlebík rovnakým postupom a je chuťovo výborný, mal kopec bublín, ale chudák je placatý, musel som mu nakoniec pomôcť trochou kypriaceho prášku - asi potrebuje ešte viac času (viac ako 36 hodín) alebo skrátka jeho vlastný divoký kvások ho nedokáže sám nafúknuť a potrebuje pridať ušlachtilý - takže pohánka zatiaľ jediná na takéto divoké=pohodlné kvasenie :-)

7ohm7: ano pohanku na Slovensku je malo ludi,,ma specificku vonu a chut.Som celiatička tak pohanka je pre mna top uz roky .A chlebik uz som piekla a je vyborny.:-K:-K

7ohm7: Vravíte mi z duše. ;-) Neviem, odkiaľ ste, ale u nás na východe sa pohánka jedla vždy, mám k nej až citový vzťah. :-D
Inak, ja si múky - pohánkovú, ražnú. celozrnnú pšeničnú, grahamovú pšeničnú a makovú, potom pohánku, kuskus, pšeno, sóju objednávam priamo z mlyna v 5 kg balení v plátených vreckách, už roky. Som s nimi veľmi spokojná. Objednám a kuriér mi to donesie až pred dvere.:-8
Pšenovú múku som ešte nemala, ale pri najbližšej objednávke si ju kúpim. ;-) Díky za tip.
www.mlyn-zrno.sk/

tejaja: Ďakujem, páči sa mi Vaše nadšenie, som na tom podobne :-) Mám nejakú pšenovú múku, ta je pohánkovej asi najpodobnejšia, tak skúsim v malom množstve a dám aj ja vedieť :)

Inak ešte doplním, že tieto prirodzene bezlepkové chlebíky by chceli nejakú osvetu. Nie som síce celiatik, ale už som párkrát piekol z bezlepkovej zmesi z obchodu, ktorá bola plná škrobu a chuť mala takmer nijakú - tento pohánkový je úplne iná kategória :-) A pritom je pohánková múka o dosť lacnejšia ako bezlepkové zmesi, pokud se nemýlim.

Žil som 2 roky v Moldavsku a tam pohánka suverénne vyhráva aj nad ryžou v reštauráciách, čo je u nás nepredstaviteľné. A podobne je to s inými surovinami - fermentovaná zelenina, klíčky, kefír, čierna reďkovka a pod. na ktoré oni po svojich starých mamách nezabudli. Len my tu globalizovaní sme na ne zabudli a teraz ich znova ťažko objavujeme :-) Ale to odbáčam, pardon.

7ohm7: Ďakujem za váš veľmi podnetný komentár. :-K Nasadili ste mi do hlavy chrobáka. :-D Tento týždeň budem robiť tento chlieb opäť, tak urobím pokus. Okrem pohánkovej múky urobím jeden chlebík týmto spôsobom z inej múky a uvidím výsledok. :-D Doteraz ma to nenapadlo. :-D Ako pokus dopadol, dám vedieť.
Inak som veľmi rada, že ste s chlebom spokojný. :-K Pečiem aj z iných múk chleby, ale tento mám najradšej.:-K

Aj keď sa to nezdá, toto je tiež kváskový chlieb, akurát kvások nie je ušlachtilý (2 týždne vychovávaný) ale tzv. divoký, kde sa spoliehame, že sama surovina bez pomoci udrží prevahu prospešných baktérií a nedovolí premnoženiu zlých. Tí čo experimentujú s pivom alebo vínom vedia o divokom kvasení a vedia, že je to často vabank :-) Vďaka Vám zom zistil, že pohánka divoký kvások s prehľadom zvládne vždy (skúšal som asi 5x a vždy paráda) a prospešné baktérie majú počas celého kvasenia zaručene prevahu. Skúšali ste Vy alebo niekto z diskusie podobne kvasiť iné druhy múk? Môže byť lepok komplikácia pre divoké kvasenie? Lebo žiadnu inú múku len pohánku som na takýto postup nevidel, tak rozmýšľam čo je na nej to špeciálne :-)

titinka: Bohužiaľ, psylium sa nedá nahradiť. Je to prírodná, rastlinná, vo vode rozpustná vláknina. Pridáva sa do tohto chlebíka, pretože je čisto z pohánkovej múky a tá je prirodzene bezlepková, chlieb by nenakysol. Preto aj musí stáť cesto aspoň tých 24 hodín, aby ho vláknina dobre skyprila. Ale psylium dostať teraz bez problémov. Je výborné na úpravu činnosti tráviaceho traktu a okrem toho, my dnes prijímame veľmi málo vlákniny v potrave, čo nemá dobrý účinok na naše zdravie, takže to nezaškodí psylium pridať. Nebojte sa ceny, chlieb nepečiete denne, takže keď rozpočítate na množstvo chleba, ktorý s jeho použitím upečiete, nevyjde to veľa.;-):-K Chlieb je sýty, veľa z neho naraz nezjete a dlho sýtosť udržuje, nevyhladnete rýchlo. ;-):-K

Dobrý den, dá se prosím nahradit něčím to psylium? moc díky

mravca: Robím tak, ako píšem v recepte, teda suchú formu dať vyhriať, potom vybrať a pierkom vymažem olejom a vysypem. Nech sa podarí chlebík. ;-)

Dobry den, chcela by som sa opytat, ci davate tu sklenenu formu na chlieb do rury uplne na zaciatku a potom ju taku horucu vymazavate olejom a vysypavate mukou alebo ci to je preklep a davate ju do rury studenu a uz vymazanu a vysypanu. Inak prave zarabam cesto na chlebik :-Q

Prosím vás, na kolik stupňů se chleba peče? Přece ne na 215°C celou hodinu + 15min na konci? Chleba nepeču poprvé, ale tady tápu, nejedná se o typický chléb bez kvásku. Děkuji :-)

tejaja: Mockrát Vám děkuji za rychlou odpověď, akorát jsem začala péct :) Ostatní to nejspíš zvládly i bez rady :yes:

Zobrazit starší odpověď

Kupujem pohankovu muku, ale aj pohanku a ine muky priamo z mlyna. Je to ovela lacnejsie ako z obchodu a na kvalite je to poznat. Jeden den objednam, o 2-3 dni to mam doma. :-K:-K

Pohankovy chlebík som piekol prvy krat, ale bol neskutocne fajnovy, je to genialny bezlepkovy chlieb a chut neskutocna. Po 24 hod. fermentacii ma strukturu ako ma chlieb mat. Piekol som podla tohto receptu www.jarkapecie.sk/?p=528&fbclid=IwAR3K6jFeqSyIxvgPe0yxEhUZZNFBLxyqQtYOlLkNltH0haBsx6-t1Skl-IA
www.facebook.com/photo.php?fbid=2311495868885229&set=p.2311495868885229&type=3&theater

Já jsem dala pohankovou chlebovou mouku....a nechala 36h taky mi příjde že to divně smrdí..ale peču...je mezi hladkou a chlebovou nějaký zásadní rozdíl? Příště nechám kvasit asi jen 24h

Kat9995: Musíte počítať s tým, že pohánka a aj múky z pohánky majú inú vôňu než pšeničná múka. To nie je o dĺžke kysnutia. Aj chlieb z čisto pohánkovej múky je iný, ako keď zmiešate pšeničnú s trochou pohánkovej. ;-)

Prave se pece a je moc dobry:-p
Ja jeste pridavam na drobno nakrajenou cibuli,at z nej mame chleb cibulovy..
PS:Vic takovych zdravych receptu,ktere chutnaji:-K

LucieL: Ďakujem, teší ma, že vám chlebík chutí. :-K

Tak jsem vyzkoušela, a je výýýtečný!! Jen jsem místo sezamu a dýně dala chia a lněné semínko. ;-).

Gabcarka:Dakujem, zmena semienok nie je na škodu. ;-)

chleba je výborný! dík za dobrý recept

heda.h: Ďakujem, teší ma, že vám chlebík chutí. :-K

Dobrý den, jak to může vykvasit bez kvasnic ? :-p děkuji

Ivana : Psyllium je prírodná vláknina, ktorá po zmiešaní s vodou dokáže výrazne zväčšiť svoj objem, až 40x. Keďže chlieb neobsahuje kvasnice, ale psyllium, je potrebné, aby to v kľude pracovalo tých cca 24 - 36 hodín. Odkedy mám tento recept, iný chlieb nerobím. Aj keď nie som celiatik a lepok môžem v pohode. Proste mi chutí a je zo zdravej pohánkovej múky. ;-)

Dva plátky jsem snědla a byly dobré!! Ale přece jen, nakonec šel do koše...těsto asi bylo fakt zkažené ( chuť dobrá, ale ten smrad...) Ale nevzdala jsem se a peču nový!!! :-D A tentokrát jen 24 nebo déle, ale nepřeženu to! Zlobím se na sebe, ale příště si dají i děti a manžel ( a běda jak ne..;-) )

JanyN: tesim sa s tebou,ze si to nevzdala a skusilo znova.Ja som taka ista,furt nieco vymyslam.tak nech ti chuti.:-D:yes:

Zobrazit 3 starší odpovědi

Ahoj, mohu se zeptat, zda je možné, že chléb nevykyne? Je září, a tak netopíme a nemám dostatečně teplé místo v bytě. Jen jsem nechala pod puklicí a utěrkou skoro 45 hodin - a trošku smrdí...(nebo je to vůně? ) :-)

tejaja: A je tedy možné, že se těsto prostě zkazilo za těch 45 hodin? :-(

Zobrazit 3 starší odpovědi

Milá Terezko, v týdnu jsem upekla chlebík a je úžasný. Vody jsem dala 800 ml a vlákniny 2 lžíce. Chlebík je krásně měkoučký a vláčný a protože jsem byla doma sama, tak jsem si dala ještě půlku do mrazáku, bude se hodit. Určitě budu péct častěji. Přidala jsem fotku a děkuji za recept :-K:yes:

mysulka: popoluska340 Veĺmi pekne ďakujem za vyskúšanie a som rada, že chlebík chutí. ;-)

tak jsem se dívala a těsto opravdu už zhoustlo, takže jsem tam přilila zbytek vody

Werdula: super,ja som do misy dala muku+ostatne suroviny,a naraz tam naliala tu vodu,lebo casto peciem z Pohankovej muky.Vcera jedna pani piekla chlebik a pridala na Facceboku,ze im nechuti.Poradila som jej,nech spravi topinky,alebo da do toastovaca opiect.Ja som mala uz zamrazeny,a dostala som chut na topinky,pomohla si mokrovlnkou,a velmi mi chuti tento chlebik.

Werdula ja som dala celych 7 dcl vody,a cesto v pohode.Ako myslis riedke,a dala si tam cele mnozstvo muky 500g.Cesto v mojom pripade bolo dobre.Pozri fota hore,ako vyzaralo v mise.Ono este zhustne,je tam psylium,a to zahusti cesto.Ono bobtna vo vode.

prosím Vás, jakou konzistenci má těsto, přilila jsem pouze na dané množství 500 ml vody a je to řídké

Werdula: Na uvedené množstvo pohánkovej múky nemôžete mať riedke cesto, ak použijete pol litra vody. Pozrite fotky, tam cesto máte odfotené. Nie je to pevná guľa, ale ani riedke. Nezhustlo vám to, kým ste tu písali komentár? Ono múka vodu nasaje. ;-) Teba tých 700 ml vody. ;-)

Tak já taky zkusím. Fakt tolik nabude bez jakýchkoliv kvasnic? Tou nabobtnalou vlákninou?:yes:

tejaja: zkusím a poreferuju:-D

Zobrazit 3 starší odpovědi

Tématické fráze:
pohankový chléb, pohankový chléb, pohankový chléb recept, pohankovy chleba, recept na pohankový chleba, recept na pohankový chléb, pohankovy chleba recept, pohankový domácí chleba, pohankovy chleba z psyllium recepty.cz, domácí pohankovy chleb, bezlepkový pohankový chleba recept, recept na chleba, recept na pohankovy chle, nekynutý chléb pohankový, recept pohankový chléb, pohankový chléb kváskový recept, pohankový domácí chléb, bezlepkový pohankový chléb recept, domácí pohankový chleba, chleba z pohankové mouky

Suroviny:
mouka pohanková, sůl, kmín celý, psylia, slunečnice loupaná, semínka dýňová, semínka sezamová, voda

Přidat fotografie receptu