Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní dršťková polévka

Dršťková polévka patří mezi tradiční české pokrmy a připravuje se v mnoha variantách. Tato je pikantní a skvěle dochucená, vývar je posilněn morkovou kostí a kořenovou zeleninou. Polévka je tedy velmi vydatná a vhodná pro nadcházející chladné období.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Středně náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 100 min

130 min (30 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 858 kJ /
1 161 kcal
Bílkoviny157,16 g
Tuky38,78 g
Vláknina14,52 g
Cholesterol 787 mg
Sodík 516 mg
Sůl1,28 g
Sacharidy41,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dršťky důkladně vypereme ve studené vodě. Poté je vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, vodu slijeme a zalijeme čistou vodou. Tento postup zopakujeme ještě dvakrát. Krok 2: Pak dršťky vložíme do tlakového hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme nakrájenou zeleninu, koření a morkovou kost a vaříme doměkka asi 1 hodinu. Krok 3: Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme do hněda, přidáme papriku, chilli a mouku. Krok 4: Uvařené dršťky scedíme a vývarem zalijeme orestovanou cibuli. Necháme provařit 15 minut a přidáme nakrájené dršťky. Společně povaříme ještě asi 10 minut. Krok 5: Nakonec přidáme česnek a majoránku, dochutíme solí a pepřem a podáváme s čerstvým chlebem.

Zveřejněno 6. 5. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní dršťková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/54pX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní dršťková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/54pX

Marie

Komentáře (18)

Miluska56: Děkuji moc:-K:-K

Vynikající 😋

:-)<3<3:-K

Jeden starý řezník mi poradil. Dej dršťky do octové vody 1:1 přes noc a budou krásně bílé.

Jaké dáváte na těch 800 g dršťěk množství vody do tlakového hrnce- finálně?

emil.docekal: Přesně nevím, ale musí to být potopené a asi dva prsty vody nad...:-)

Tak z předvařených drštek se dá udělat jen červená polévka s froté žvýkačkou. Přečetl jsem si ten recept a když 3x sleju z drštek vývar, tak dostanu právě tu nechutnou žvýkačku ze které polévku neuděláte ani za nic. Pořádná drštková polévka má mít "glanc" tzn. nahoře udělá červené mastné oko. Z předvařených drštěk se to nikdy nepovede, protože to nejlepší z masa odteklo do kanálu někde u dodavatele. Jinak, zkuste udělat drštkovou jako guláš - gulášovou polévku. Poznáte že to nesmrdí a z normálních drštek nemá chybu. Silná přesnídávková polévka jak má být.

yoghi: Já nevím, ale záleží na těch dršťkách, někdy tak smrdí, že ani 3x nestačí, už jsem jedny i vyhodila, protože se to nedalo...A i 3x prošlé varem mají glanc a mastné oko...;-):-K

:yes::yes::yes:

:-K:yes:

Já už kupoval mockrát,předvařené, v Albertu (Srbice) a ani jednou mě nezklamaly:yes:

Jaroslava Dvořáková: Jaruško moc děkuji..;-) A taky díky Všem...;-):-K

Zobrazit starší odpověď

Já to vařím málokdy, taky bych to asi jedla sama. Ale pokud jsem koupila, tak ty předvařené a nesmrděly! :-O

klasika nezklame nikdy :yes::yes: Já se musím přiznat, že kupuju dršťky už předvařené od našeho řezníka

mika59: Fakt? :-((:-((:-(( No tak to se ti nedivím, to je jasný. Je ale fakt, že tomu našemu řezníkovi fakt důvěřuju, zatím mne nezklamal. V marketu už maso, salámy prostě nekupuju.

Zobrazit starší odpověď

Jo,dršťkovka,to je věc:yes::yes::yes:::yes:

Tématické fráze:
dršťková polévka top recepty, příprava drštkové polévky, drštková polévka z předvařených, drstkova polevka, aby dršťky nesmrdely, priprava drškove polevky, drštkova polevka příprava, polevka drž, pikntni drstkova polevka, dršťková polévka v tlakovém hrnci, příprava drštěk, dršťková polévka z předvařených drštěk, pikantní držtková polévka, příprava drštěk na polévku, jak udela drstkova polévka, dršťková polévka recept, dršťková polévka z morkové, polevka z hlivy ustricne v tlakovem hrnci, priprava dršťky, presnidavkova drstkova polévka

Suroviny:
dršťky, kost hovězí morková, cibule, sádlo, mouka hladká, zelenina kořenová, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, chilli paprika čerstvá, česnek, koření nové koření, pepř celý, majoránka, sůl, pepř, petrželka zelená

Přidat fotografie receptu