Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečená tarhoňa

Hodnocení receptu je 5,0 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 755 kJ /
1 615 kcal
Bílkoviny72,32 g
Tuky34,56 g
Vláknina15,50 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 489 mg
Sůl1,04 g
Sacharidy245,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dáme vařit tarhoňu v mírně osolené vodě. Na oleji do skolovata orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou anglickou, gothajík a zarestujeme. Krok 2: Uvařenou tarhoňu na cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Krok 3: Nivu a uzenou cihlu nakrájíme na kostičky, libeček najemno. Krok 4: Nyní tarhoňu opepříme, promícháme s anglickou, gothajíkem a libečkem. Přidáme Nivu s uzenou cihlou a promícháme. Krok 5: Touto směsí naplníme sádlem vymazanou a strouhankou vysypanou formu na biskupský chlebíček. Zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem, směs mírně utlačíme a dáme do rozehřáté trouby zapéct asi na 3/4 hodiny. Vyklopíme z formy a naporcujeme. Krok 6: Zelový salát: zelí nakrouháme na kerlubovém(kedlubnovém) struhadle (použil jsem 27 let starý robot), přidáme kopr, zastřikneme olivovým olejem, balzamikovým octem a dochutíme cukrem. Mrkvový salát: mrkev nastrouháme na mrkvovém, jablko na kerlubovém, zakápneme citrónovou šťávou a promícháme.

Zveřejněno 6. 5. 2009

Poznámka autora Jenda1

Těstovinová rýže neboli "tarhoňa" je speciální maďarská těstovina. Pravá tarhoňa se v Maďarsku i dodnes ještě dělá většinou po domácku a jejím domovem je segedínský kraj. Dělá se z těsta, do kterého se na 1/2 kg mouky přidávají 2 čerstvá vejce. Uhnětené těsto se protlačí velkým kovovým sítem tak, aby vznikaly drobné kuličky. Těstovina, z které si hospodyně dělají najednou větší zásobu, suší se rozestřená na slunci a pak se uchovává na vzdušném místě v sáčcích z řídké tkaniny.

Pak je zapotřebí již jen lžíce dobrého sádla, trochu sladké papriky a špetky soli, abychom tuto těstovinu pražili nejprve do zlatova, podlili vařící vodou a udusili a tak získali velmi chutný pokrm. Musíme ovšem dávat pozor, abychom nepřidali příliš mnoho vody, protože by se nám tarhoňa rozvařila na kaši. Zrníčka se musí od sebe dobře oddělovat jako u správně připravené rýže. Ani s pražením to nesmíme přehánět, protože pohled na připálenou, zčernalou nebo zhnědlou tarhoňu není pěkný. Tarhoňa musí být pěkně do zlatova načervenalá a po uvaření ji musíme ihned podávat.

Já tarhoňu používám i ke kuřecímu, slepičímu i hovězímu vývaru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečená tarhoňa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y82W

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečená tarhoňa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y82W

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (15)

Tarhoňu kupuji už dlouho v Lidlu,používám jí třeba jako zavářku do polévek a je moc dobrá:yes:

Vyborny recept. Tarhonu jsem sehnala v Lidlu. :-p:yes::yes::yes::-p

Díky Jani:-K:-K:yes:

Jeníku, v knize 100x těstoviny od Topreceptů jsem našla tento recept. Nevěděla jsem, čí je, až jsem si ho tady našla. Doufám, že ti nebude vadit fotka, ikdyž není tak načančaná, jako tvá fota;-). Já jsem to dělala v klasickém pekáčku a zapoměla jsem to vysypat strouhankou:-8. Na chuti to však nic nezměnilo. PLUS;-):yes:

Tarhoňu jsem si objednala v int. obchodě www.obchod-erli.cz/. Jsou to maďarské speciality!:-))

Mě vozí tarhoňu bratr ze Slovenska;-)Vždy jednou za půl roku doveze krabici a já se obdaruji potřebné.:-D Vím, že ji kupuje v Kauflandu.Na pytlíku je i český popis, tak by se na našem území měla dát koupit!!!Vím, že kolem V.Meziříčí se tarhoňa prodávala.

No, ale nemůžu poprosit o tarhoňu a doufat, že ji bude někdo ještě kupovat. To ty těstoviny, to jo, pořád jen ty tenké nudle a flíčky člověku už lezly na nervy, ale můžu si zajít i jinam, třeba do toho Orla. Je to o zvyku, kam člověk chodí nejčastěji nakupovat.

Je to fakt v zásobování, protože jsem se schválně dneska v Albertu dívala, jestli jsem nekecala a - nekecala ....;-)ptala jsem se i šéfové a pravda je, že oni mají povinný sortiment a pak tzv. nahlašovaný sortiment - když minimálně 2 lidi sháněj něco, co nemají, tak to na zkoušku objednají a pak měsíc hlídají, pokud jde na odbyt, zařadí do trvalého. Jo a sortiment obměňují, doplňují 1 do měsíce

Spagi, na obranu pipre ti musím zdělit, že chodíme do stejného Alberta a Jani, myslím, že jsem ji tam taky neviděla. Nikdo nám skrátka nevěří, že tady mají kulové. Psala jsem stížnost a manažerka mi volala, strašně se omlouvala a odůvodňovala to tím, že na takové věci není odbyt. Tady na Severomoravském kraji lidé nemají tolik peněz a mnohé věci se stávají téměř neprodejné. Na mou prosbu objednali aspoň různé druhy těstovin a mouky. Teď tady mají i špaldovou, ale nebyla.

pipre, nic si z toho nedělej, já jsem tarhoňu taky nikde neviděla a to můžu říct, že " prolézám " regály / ale asi špatně:-(:-)) /. Musím se kouknout líp, protože bych ji taky chtěla:-p

Spagetko, díky. Vůbec mne nenapadlo, že je u nás na trhu a protože jsem ji nesehnala tehdy ani na Slovensku, tak jsem to vzdala. Určitě jsem to přehlédla, možná i proto, že kupuji převážně své jiné oblíbené těstoviny a ostatní moc nezkoumám. Už se budu dívat pozorněji :-)

Pipre - tarhoňu mají v Albertu, Kauflandu,Tescu Intersparu - ale musíš se dobře dívat, je to mrňavý a aspoň tady na Jablonecku to ani nemají pořádně označené.Ale na sáčku to je - bývá to u těch drobných těstovin

Jídlo s tarhoňou jsem jedla v Bardejovských lázních několikrát po dobu léčení a v různých obměnách a jídla mi moc chutnala. Pátrala jsem po tom, kde bych ji mohla sehnat, bohužel se mi to nepodařilo. Na tomto jídle bych si určitě smlsla. Dávám bodík:-*:yes::yes:

MMM, tarhoňa je můj miláček už od malička, připravovala se u maminky na Slovensku. Tvůj receptík budiž mi zdrojem inspirace hlavně pro rodinu, sama si ji přizpůsobím svým bezmasým návykům:) ...ale bodík spolu s díkem patří tobě;-)

Tarhoňu mě naučila používat moje kamarádka Maďarka a dělá z ní neskutečné věci, ne přímo toto, podobně znám, takže Jendo :-p:-p:yes::yes: a ukládám ;-)

Tématické fráze:
tarhoňa, těstoviny tarhona, tarhoňa recepty, tarhona recept, maďarská tarhoňa, robo chef, tarhoňa po maďarsku, robochef, tarhoňa těstovinová rýže, těstoviny tarhoňa recepty, tarhoně, tarhoně, recept na tarhonu, těstoviny tarhoně, recepty tarhona, recepty s tarhonou, slovenské těstoviny, tarhoňa koupit, robochef recepty, těstovina tarhoňa

Suroviny:
těstoviny tarhoňa, slanina anglická, salám gothaj, cibule, sýr uzený, olej slunečnicový, sýr niva, vejce, mléko, libeček, sůl, pepř čtyř barev, zelí hlávkové, kopr, ocet balsamiko, cukr moučkový, olej olivový, mrkev, jablko, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu