Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem

V cukrárně mají dobré věnečky, nicméně ty domácí jsou nesrovnatelně chuťově lepší. Vyzkoušejte tento žloutkový krém, který je hustý, nedělá hrudky a nadbytek můžeme dát zamrazit. Můžeme jej použít i jako základ dalších krémů.

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 35 min

85 min (50 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 373 kJ /
3 435 kcal
Bílkoviny102,82 g
Tuky176,99 g
Vláknina6,03 g
Cholesterol 2,89 g
Sodík 1,18 g
Sůl3,06 g
Sacharidy354,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu se solí a máslem uvedeme do varu. Vsypeme najednou všechnu mouku, promícháme a propaříme, až je z těsta koule a na dně hrnce se tvoří bílý povlak. Pak odstavíme a do zchladlého po jednom zašleháme vejce. Krok 2: Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe. Lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky. Krok 3: Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky. Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme na 170 °C a dopečeme ještě 10-15 minut. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché. Krok 4: Krém:
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout. Krok 5: Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku. Krok 6: Vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Je důležité, aby se krém opravdu dobře provařil a neřídl. Musí být hustý jako kaše - viz obr.2. Krok 7: Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout. Teprve pak plníme věnečky. Krok 8: Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev-rumovou, citronovou, fondánem apod.

TIP: Retro zákusky

Zveřejněno 13. 9. 2016

Poznámka autorky zizala

Tento krém je opravdu hustý, nedělá hrudky a lze jej i zmrazit, což u krémů s bramborovým škrobem nelze, protože po rozmražení zřídnou. Používá se samotný nebo jako základ dalších krémů - lze jej s úspěchem nastavit vyšlehaným změklým máslem, ušlehanou šlehačkou a podobně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xr5q

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xr5q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (14)

V pátek jsem dělala tento krém a vůbec se mi nepovedl. Vše jsem dělala podle receptu,v pátek po vyšlehání byl hustý ale druhý den byl řídký.Na zahuštění jsem dala rýžovou mouku.Musela jsem koupit tvaroh a zašlehat ten krém do něj,jinak by mi to vyteklo.Chutˇově moc dobrý,jen nevím kde se stala chyba?;-(

daniel1610: Přidala jsem obrázek hotového krému - je hustý jako kaše.

Amyláza se podle wikipedie inaktivuje při 75-80°C, takže dostatečné prohřátí na minimálně 85°C by mělo stačit.

Zobrazit 2 starší odpovědi

:yes: .... krém vypadá zajímavě zkusím... věnečky také .....:-)

Můžete mi prosím napsat kde koupím rýžovou mouku?Děkuji.:-)

hosta: Děkuji za záskok :-K

Děkuji všem, kterým se recept líbí :-K

Zobrazit starší odpověď

Věnečky jsou výstavní :yes::yes:, ale ten krém je hodně zajímavý:-O

Tak tvoje věnečky bych si teď ke kávě zrovinka dala;-):yes::-K A ten krém musím někdy vyzkoušet.

Vypadají krásně <3:yes:

mysulka: radiator: Děkuji, jsem ráda, že se vám líbí :-K:-K
radiator: Zkus, není příliš složitý a je moc dobrý ;-)

Teda - :yes:, ty jsou výstavní a moc zajímavý krém. Tak nevím, jestli nezajedu do servisu:-D

hosta: :-D Klidně se ozvi, ale musíš v předstihu. A dík za pochvalu :-K

Tématické fráze:
věnečky se žloutkovým krémem, žloutkové věnečky na plech jako řezy, krém do žloutkových věnečků, jak zahustit řídký krém, žloutkově venecky, zloutkovy krém do věnečku, rozdíl mezi kukuřičným a bramborovým škrobem, žloutkový krém s máslem, žloutkový krém, krém ze žloutků, žloutkove věnečky recept, řidky krém, žloutkové věnečky top recepty, pravý žloutkový krém, jak na řidky krem, větrníky jako z cukrárny recept, vanilkovy krem do venecku, zloutkovy krem se slehackou, vanilkovy žloutkový krem, žloutkový krémem

Suroviny:
voda, sůl, máslo, mouka polohrubá, vejce, tuk, mouka hrubá, žloutek, mléko, smetana, cukr krupice, škrob kukuřičný, lusk vanilkový

Přidat fotografie receptu