Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Základní rybí salát

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jiri V. Jiri V.

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 645 kJ /
2 066 kcal
Bílkoviny129,96 g
Tuky164,34 g
Vláknina8,40 g
Cholesterol 584 mg
Sodík 340 mg
Sůl0,80 g
Sacharidy15,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ryby vykucháme, zbavíme šupin, odřízneme hlavy. Větší ryby naporcujeme.

Rybí maso se před vložením do kyselého láku musí nasolit, aby se pomocí soli zbavilo tekutiny a zpevnilo. Solí nemusíme šetřit, maso si vezme jen potřebné množství.
Navíc sůl rozpustí sliz a další nečistoty a ryby se vyčistí.
Pokud bychom nasolení vynechali a ryby vložili rovnou do kyselého láku, tak by se působením láku téměř roztekly.
V chladnu necháme nasolené ryby 3 – 4 dny odležet.
V soli odležené ryby propereme ve studené vodě. Krok 2: Rybí maso nyní vložíme do mísy a zalejeme 6% octem – na 2 díly 8% octa přidáme jeden díl vody.
Kyselý lák necháme působit 3 - 4 dny.
Po této době se v mase ryb rozloží drobné kostičky a uvolní větší kosti. Krok 3: Po 3 – 4 dnech ryby vyjmeme z kyselého láku a propláchneme ve studené vodě.
Nyní začne největší ,,piplačka". Z ryb odstraníme kůži, ploutve (dají lehce vytrhnout), páteř a silné kosti.
Drobné kostičky jsou již rozležené, velké kosti se dají bez námahy z masa vytáhnout. Krok 4: Vykostěné maso nakrájíme na kostky cca 0,5 cm velké.
Z kostek masa vytvoříme v ruce koule velikosti většího rajčete a dobře vymačkáme , aby maso neobsahovalo moc vody.
Vymačkané maso (z 0,8 kg cejnů po naložení, vykostění a vymačkání tekutiny zůstane cca 0,5 kg suroviny) dáme do mísy, ve které budeme salát míchat. Přidáme cibuli, mělo by jí být cca 1/3 množství rybího masa. Krok 5: Ještě než začneme ryby obírat, svaříme nálev ze 1,5 – 2 dl vody, 20 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkových listů a přidáme i trošku rybího koření.
Nálev necháme vychladnout.
Nálev je na cca 0,5 kg rybího masa, pokud budeme dělat salát z většího množství ryb, přiměřeně přidáme suroviny na nálev. Krok 6: Rybí maso a cibuli v míse promícháme, přilijeme vychladlý nálev a cca 1 dl oleje a znovu dobře promícháme. Natlačíme do zavařovací sklenice a necháme pár dní v chladničce odležet. Krok 7: Tento základní rybí salát vydrží ve sklenici v chladničce dlouhou dobu.
Salát se dá jíst jak je, jen s cibulí.
Můžeme si taky odebrat ze sklenice potřebné množství, na sítku nálev vymačkat a salát smíchat s majonézou, jogurtem, přidat čalamádu, Moravanku.....tak jak budeme mít chuť.
K tomu čerstvé rohlíky.......

Zveřejněno 4. 12. 2016

Poznámka autora Jiri V.

Zdroj receptu http://www.mrk.cz/kucharka.php?id=3021

Na Topreceptech je již více receptů na rybí saláty, ale bez podrobného popisu jednotlivých kroků.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Základní rybí salát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6pR9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Základní rybí salát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6pR9

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

výborný

Výborný salát

Podobný, možná shodný jsme doma několikrát dělali. Byl asi recept z Rybářství:-D Moc dobrý salát:-D:yes:

Díky za podrobný postup:-Krybí saláty mám moc ráda, snad ho jednou vyzkouším:yes::yes:

Tématické fráze:
rybi salat, rybi salát recept, recept na rybí salát, ryby salat, jak udělat rybí salát, rybí saláty, domácí rybí salát z cejnů, rybísalat, nálev na rybí salát, rybí salát z cejnů, recepty rybí saláty, rybí salát recept s majonézou, recept rybi salat, rybi salat recepty, domácí rybí salát z cejna, rybí salát s majonézou, domácí rybí salát, rybí salát s jogurtem, recepty na rybí salát z cejnů, recepty na rybí salát

Suroviny:
cejn, sůl, ocet, cibule, olej, pepř, koření nové koření, bobkový list, koření na ryby, voda

Přidat fotografie receptu