Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česká svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně patří mezi české národní poklady. Připravte rodině a blízkým tradiční a léty prověřený pokrm s křehkým a šťavnatým hovězím masem, vynikající omáčkou a nadýchaným knedlíkem.

Hodnocení receptu je 4,4 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaM MiskaM

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 120 min

160 min (40 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 9

8-10

9

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 583 kJ /
2 051 kcal
Bílkoviny219,12 g
Tuky95,34 g
Vláknina18,22 g
Cholesterol 548 mg
Sodík 1,50 g
Sůl3,52 g
Sacharidy71,29 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso prošpikujeme nudličkami slaniny, osolíme, opepříme a po všech stranách opečeme na oleji do světle hněda. Maso vyjmeme na talíř. Krok 2: Na zbytku oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a krátce ji osmahneme. Krok 3: Vrátíme maso do směsi, podlijeme ho vodou, přidáme koření, omytý citron nakrájený na plátky a lžičku octa. Krok 4: Maso dusíme pod pokličkou za občasného podlití vodou, přelití vypečenou šťávou a obracení doměkka. Krok 5: Měkké maso vyjmeme, vyhodíme kuličky pepře, nového koření, bobkový list a citron. Krok 6: Omáčku rozmixujeme, zahustíme světlou jíškou usmaženou z másla a mouky, zředíme vodou a vaříme asi 20 minut. Krok 7: Ke konci varu přilijeme opatrně smetanu (promícháme ji s trochou horké omáčky a pak vlijeme, protože studená smetana by se mohla ve vařící omáčce srazit), dochutíme solí, citronovou šťávou nebo cukrem, můžeme také dochutit rybízovou zavařeninou a necháme přejít varem. Krok 8: Maso nakrájíme na plátky, v omáčce je prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.

TIP: Jak na domácí houskové knedlíky?

Zveřejněno 9. 8. 2017

Poznámka autorky MiskaM

Já dala dvě smetany na vaření po 180 g. Jako přílohu můžeme podávat brusinkový kompot a šlehačku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Česká svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gk25

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Česká svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gk25

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Už mam těch vašich názorů dost :-! :-( Ale i tak děkuji za vaše názory ;-)

MiskaM: Lehká pomoc: tak už sem žádné recepty nepřidávejte, pokud tomu nechcete věnovat patřičnou péči:-! Nenapadlo Vás, že to neděláte pro sebe, ale pro ty, kteří tento web navštěvují a chtěli by podle zde vložených receptů vařit:-?

casino: S tím citrónem se musím autorky zastat. Já mu vydrhnu kůru a dám plátky k masu. Skoro se rozvaří a pak nechám větší část v omáčce.

Zobrazit starší odpověď

Jak tu čtu ty komentáře tak se vám recept zřejmě nelíbí, nevadí, říká se sto lidi sto chutí ;-) ať si každý vaří jak umí ;-) ja vařím takto a vždy se mi jídla povedla a chutnaly nám a nikdo u nás doma nic nenamítal :-8

MiskaM:
Přejete si kladný názor? Tak ten postup jste opsala skoro dobře:-)
...ale v podstatě tu plkáme o prkonině a pokud byste se nezabejčila a opravila i počet porcí, tak tu budeme uznale pokyvovat mozkovnami
Myslím si, že jste to zvojtila až při opisování receptu
***
:-K
Trošku toto téma odlehčím:
Mladičká kuchyňka má před třetí svatbou (první manža se kvůli svíčkové vrátil do mamahotelu a druhý vzal kramle poté, co ho na vařené nudli utáhla servírka ze IV. cenové kam si chodil na svíčkovou) a má políčeno na řízka svých snů a chce ho konečně udolat jeho oblíbenou svíčkovou s osmi. Masem bude šetřit až bude ruka v nohávě, tak teď koupila půl kila z kýty a co čert nechtěl, vybrala si váš recept.
Zkrátím to...
Zazní zvonek a napochoduje Adonis a zavětří: "Hmmm... ty si ženská mejch snů!!! Pozveš mě na svíčku a stihlas eště aj napíct!!! Lásko, jak víš že mám rád cviboch???"
Asi byste se toho večera v lepším případě uškytala k slzám, protože ta děvucha by na nic jiného než na vás nemyslela...
...vrazit totiž do této omáčky na 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 cibuli i 1 (slovy JEDEN) citron, tak pouze v případě že děláte jakýsi cviboch a ne svíčkovou. :-D
Jj, kůra se dává, ale do omáčky přijde jen kousíček (citron se používá až na terče pod brusinky):-)

Zobrazit 5 starších odpovědí

lidi vy se zabejvate takovejma prkotinama.kdyz vam ten recept nesedi tak proc to resite.

schutti: A Vy to nevíte? Tak to radši neřešte! :-D

Já myslím, že je zcela zbytečné psát sem recept na svíčkovou (a k tomu ještě ne zcela podařený), když jsou jich tu mraky, a nejen na těchto stránkách! Ale někdo nosí dříví do lesa a sovy do Athén rád. :no:

Nekomentuju porce, ale máš v receptu sakra málo zeleniny... Nejlepší svíčková je zahuštěná rozmixovanou zeleninou, max jen ždibec mouky a zahuštěná smetanou:-p

MiskaM: "... a masa stejně tolik nebylo když se stejně smrskne..."
To je řeč jak rozprávka:-O
Rcp mi poněkud připomíná Sandtnerku:yes: ale máte v tom trošku guláš ;-)
Syrového masa se dává asi 150g na porci a elegantní řešení by bylo neuvádět počet porcí :-)
No, zcela mimořádně:-D souhlasím se všemi komentáři tady..., tedy vyjma ty vaše, že :-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

MiskaM, dopísala si síce poznámku, ale to nič nemení na veci, že v recepte uvádzaš 12 a viac porcií z 500 g mäsa. Musíš zmeniť v surovinách množstvo mäsa, alebo znížiť počet porcií. Nesedí to.

12 a více porcí z půl kila masa?:-O

Tématické fráze:
svičkova na smetaně postup, svíčková na smetaně, svickova postup, postup na svíčkovou, lehká svickova, svíčková na smetaně recept, lehka svíčková na smetaně, postup svíčková, rcp svíčková recept, svíčkova na smetaně top recepty, svickova na smetane fotky, recept na svíčkovou na smetaně, postup svíčková na smetaně, jaké koření se dává do svíčkové, svíčková na smetaně 10 porcí, ceskasvickova, co se dává do svíčkové, pravá česká svíčková, ceska sviwcova, 20porcí svíčkové

Suroviny:
maso hovězí, slanina, pepř, sůl, olej, mrkev, petržel, celer, cibule, pepř, koření nové koření, tymián, bobkový list, citron, ocet, cukr, mouka hladká, jíška, smetana

Přidat fotografie receptu