Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí drůbeží šunka se zeleným pepřem a kapií

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 552 kJ /
1 805 kcal
Bílkoviny113,60 g
Tuky143,50 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 329 mg
Sodík 7,58 g
Sůl16,40 g
Sacharidy12,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit obě soli a cukr. Maso opláchneme a v čisté utěrce osušíme. Kuřecí maso umeleme na masovém mlýnku. Krůtí maso nakrájíme na větší kousky (cca 2 cm). Krok 2: Všechno maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama důkladně prohněteme tak, jako bychom připravovali mleté maso na sekanou.
Doba hnětení postačí 10 minut. Krok 3: Poté přidáme kuličky naloženého pepře, promícháme. Masovou směs v míse zakryjeme mikrotenovou folií nebo sáčkem a dáme na 24 hodin do lednice.
Po uplynutí této doby do masové směsi přidáme drobně nakrájenou kapii a směs promícháme. Krok 4: Do šunkovaru dáme mikrotenový sáček a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu.
Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubokého hrnce. Krok 5: Hrnec naplníme teplou vodou, která by měla být cca 0,5 cm pod okrajem víčka šunkovaru.
Do hrnce dáme teploměr a nejlépe pomocí kolíčku na prádlo ho přichytíme k okraji hrnce. Krok 6: Vaříme 2 hodiny při teplotě 80°C. Teplotu během vaření průběžně kontrolujeme. Neměla by být nižší než 75°C a vyšší než 80°C. Krok 7: Poté šunkovar opatrně vytáhneme a necháme chladit v hrnci se studenou vodou, kterou občas vyměníme. Pak dáme ještě stále uzavřený šunkovar alespoň na 12 hodin do lednice, aby šunka uležela a dala se dobře krájet.

Zveřejněno 7. 2. 2018

Poznámka autorky Anna Kocikova

V návodu, který byl přiložený u šunkovaru píší,že se musí maso hníst nejméně 30 minut a poté naplněné a uzavřené v šunkovaru nechat v lednici uležet 1-2 dny.

Vyzkoušeli jsme podle návodu a pak i podle sebe. Není to na chuti šunky poznat. Takže hněteme i z jiných druhů masa pouze 10 minut a maso necháváme v míse v lednici odpočinout 24 hodin. Teprve pak napěchujeme do šunkovaru a vaříme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí drůbeží šunka se zeleným pepřem a kapií

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DDn6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí drůbeží šunka se zeleným pepřem a kapií

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DDn6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

clupmi-Mirku,měli jsme zdroj u našeho domácího řezníka:-)Ale už to hrotilo se"sockou"zadala" jsem si Google a ve Zlíně vyšla drogerie Teta.Máme odběr tam:-)Díky za zájem:-!

Super! :yes: Přidal jsem do oblíbených a zase po spoustě let vyzkoušíme (pokud najdu šunkovar :-)). Jen zatím nevím, kde se dá koupit Praganda?

clupmi: Kupuji v drogerii Teta a stojí kolem dvacky :) , i v Rossmanovi měli

Zobrazit 2 starší odpovědi

Zdravím.
Zatí jsem vyráběl pouze vepřovou.Dlouho se připravuji na kuřecí. Má i krásnou barvu. Až mi dojde vepřová, ihned vyrábím kuřecí.Děkuji. Ještě stále jsem nepřišel na to, jak se dává palec vzhůru. Milan P. .:yes::yes:

Milan P.: Také zdravím,komentář mě potěšil:-Kděkuji i za palec,vidím,že jste na to už přišel;-)

:yes::yes::yes::-K

Povedená šunka, nádhera:-K:-K:yes::yes::yes:

Ivace64: Marie Svarcova: Děkuji:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tak to je teda paráda:yes::yes::yes:

Vypadá úžasně <3:yes:

Krása neskutočná,obdivujem ťa, čo všetko vymyslíš.

Ty brďo, zas parádní šunka :yes: A já nanda kdysi svůj šunkovar vyhodila, protože se mi první pokus nezdařil. Já si snad zas nějaký pořídím,protože to vypadá jednoduše a velice lákavě <3 a pro zelený pepř mám taky slabost..mňam:-)

fakt krásná, jak od profesionála:yes::yes: Nádherně růžová. Já Pragandu nedávám, jen trochu cukru, ale zato ji mám " jak mrtvého nos ". To je terminus technikus mojí matky, když je něco nevzhledně bledé.:-)

Všem moc děkuji:-KKaždá pochvala potěší:-8tady ji spíš ale sklízí manžel,který maso nakrájel,umlel,promíchal a natlačil do šunkovaru;-)Můj byl pouze nápad,výběr surovin a hlídání teploty:-)

hospodyne: Tvůj terminus technikus mě rozesmál:-DPragandy dávám pouze 1 zarovnanou kávovou lžičku(cca 5g).Při první doma dělané šunce jsem Pragandu nedala a barva hotové šunky byla opravdu"mrtvolná"...ani jsem ji nefotila:-)

Aničko,tak to klobouk dolů,šunka je skvostná;-):yes:mám ráda zelený pepř v šunce i třeba koupený métský salám je super se zeleným pepřem.Ale šunka se ti fáákt povedla;-):yes:

Krásně se Ti povedla, já už jsem ji hrozně dlouho nedělala, měla bych ji zase zopakovat;-):-)

maris: Maruško děkuji:-8:-KDomácí šunka je opravdu moc fajn:yes:U výroby je výhoda,že můžeš různě experimentovat a ladit chutě podle svých představ.Jednu nevýhodu to má a to tu,že je velice brzy snězená:-DMě kdysi na šunkovar navedla Cathleen a jsem ráda,že jsem ji poslechla:-K

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
drůbeží šunka recept, drůbeží šunka, domácí šunka, drubezi sunka ze sunkovaru, recept domácí šunka, drubezisunka, domácí drůbež, drůbeži šunka z šunkovaru, drůbeži šunka šunkovar, recept drůbeží šunka v šunkovaru, kuřeci sunka recept, šunka s pepřem recept, kuřečí šunka s pepřem, teta praganda, recept na šunku drůbeží, šunka s pepřem, recept na domaci kureci sunku, recept drubezi sunka, recept na drůbeží šunku

Suroviny:
stehno kuřecí, voda, sůl, rychlosůl, cukr moučkový, pepř zelený, kapie,

Přidat fotografie receptu