Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 260 353 kJ / 62 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2 164,45 g |
Tuky | 181,20 g |
Vláknina | 5 114,94 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 16,63 g |
Sůl | 23,00 g |
Sacharidy | 12 373,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čatní po indicku (podle zpěvačky a herečky Ljuby Hermanové):
Potřebujete zelená rajská jablíčka, která vám zbudou na zahrádce na podzim. Zkusila jsem recept z Indie - je to vynikající příloha nejen k masu, ale i k párkům či na obložené chlebíčky na přizdobení.
Oloupám 1 kg nezralých rajčat, pak je buď rozemelu, nebo nadrobno rozkrájím - zároveň s jednou velkou cibulí a 6 stroužky česneku. Pomleté posypu jednou velkou lžící soli, malou lžičkou curry koření a mletého zázvoru a půl malé lžičky pálivé papriky. Uvařím za občasného míchání na kaši (doměkka). Do zhoustlé masy přidám 1 kávový hrnek cukru, 1 dl octa a 3 lžíce v octě opraných a okapaných rozinek a vařím vše asi 10-15 minut. Mezitím si omyji a nahřeji skleničky a horké čatní do nich naliji. Uzavřu víčkem nebo převážu celofánem - vydrží i 3 roky a nekazí se! Krok 2: Jablkové čatní s datlemi a rozinkami:
Oloupaná jablka bez jádřinců umeleme spolu s odpeckovanými datlemi, cibulemi a rozinkami. Hřebíčky roztlučeme nebo umeleme a s ostatními přísadami a s 1 dl vody krátce podusíme, pak přidáme umletou směs a za častého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme je kořením, necháme přejít varem a vařící nalijeme do skleniček, ovinutých vlhkou utěrkou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Krok 3: Paprikové čatní:
Omyté papriky zbavené jádřinců nakrájíme na malé kostky, stejně tak i cibuli. Do hrnce dáme vařit ocet s cukrem, solí a kořením, pak přidáme nakrájenou zeleninu a za stálého míchání vaříme 1/2 hodiny. Horké plníme do vyhřátých sklenic. Čím starší a více uleželé, tím lepší. Milovníci ostrých chutí použijí část paprik pálivých. Krok 4: Rajčatové čatní s chilli:
Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme vodou, oloupeme a rozpůlíme, odstraníme zrníčka a dužinu rozkrájíme. Cibuli a česnek jemně nakrájíme, zesklovatíme na oleji, přidáme kousky rajčat, ocet a na mírném ohni dusíme 30 min. Feferonky rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na drobné kostičky, přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme houstnout 90 min. Čatní plníme do dvou 1/2 l sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80-90°C sterilizujeme 30 min. Krok 5: Švestkové čatní s jablky:
Jablka nastrouháme nahrubo, švestky na malé kousky. Přidáme rozinky, 1/2 šálku vody (1 dl) a cukr a povaříme dohusta. Pak přidáme koření a ještě krátce povaříme. Horké plníme do nahřátých sklenic.
Potřebujete zelená rajská jablíčka, která vám zbudou na zahrádce na podzim. Zkusila jsem recept z Indie - je to vynikající příloha nejen k masu, ale i k párkům či na obložené chlebíčky na přizdobení.
Oloupám 1 kg nezralých rajčat, pak je buď rozemelu, nebo nadrobno rozkrájím - zároveň s jednou velkou cibulí a 6 stroužky česneku. Pomleté posypu jednou velkou lžící soli, malou lžičkou curry koření a mletého zázvoru a půl malé lžičky pálivé papriky. Uvařím za občasného míchání na kaši (doměkka). Do zhoustlé masy přidám 1 kávový hrnek cukru, 1 dl octa a 3 lžíce v octě opraných a okapaných rozinek a vařím vše asi 10-15 minut. Mezitím si omyji a nahřeji skleničky a horké čatní do nich naliji. Uzavřu víčkem nebo převážu celofánem - vydrží i 3 roky a nekazí se! Krok 2: Jablkové čatní s datlemi a rozinkami:
Oloupaná jablka bez jádřinců umeleme spolu s odpeckovanými datlemi, cibulemi a rozinkami. Hřebíčky roztlučeme nebo umeleme a s ostatními přísadami a s 1 dl vody krátce podusíme, pak přidáme umletou směs a za častého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme je kořením, necháme přejít varem a vařící nalijeme do skleniček, ovinutých vlhkou utěrkou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Krok 3: Paprikové čatní:
Omyté papriky zbavené jádřinců nakrájíme na malé kostky, stejně tak i cibuli. Do hrnce dáme vařit ocet s cukrem, solí a kořením, pak přidáme nakrájenou zeleninu a za stálého míchání vaříme 1/2 hodiny. Horké plníme do vyhřátých sklenic. Čím starší a více uleželé, tím lepší. Milovníci ostrých chutí použijí část paprik pálivých. Krok 4: Rajčatové čatní s chilli:
Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme vodou, oloupeme a rozpůlíme, odstraníme zrníčka a dužinu rozkrájíme. Cibuli a česnek jemně nakrájíme, zesklovatíme na oleji, přidáme kousky rajčat, ocet a na mírném ohni dusíme 30 min. Feferonky rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na drobné kostičky, přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme houstnout 90 min. Čatní plníme do dvou 1/2 l sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80-90°C sterilizujeme 30 min. Krok 5: Švestkové čatní s jablky:
Jablka nastrouháme nahrubo, švestky na malé kousky. Přidáme rozinky, 1/2 šálku vody (1 dl) a cukr a povaříme dohusta. Pak přidáme koření a ještě krátce povaříme. Horké plníme do nahřátých sklenic.
Zveřejněno 6. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čatní 5x
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xgjJ
Moje poznámka
Čatní 5x
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xgjJ
Nejnovější recepty
Kohoutí prsa sous-vide se žampionovým ragú
Přidáno před 9 hodinami
Čokoládové muffiny s Nutellou
Přidáno před 9 hodinami
Snídaně, oběd i večeře na jednom talíři pro diabetiky
Přidáno před 11 hodinami
Smažené žampiony, volská oka a ledový salát s kapií
Přidáno před 11 hodinami
Holandský řízek podle ČSN
Přidáno před 12 hodinami
Jižanské kuřecí paličky v kukuřičných lupíncích
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Připravili jsme máslový ležák jako z Harryho Pottera: Horký cider se šlehačkou a karamelem chutná překvapivě skvěle
Kuře na paprice i pro začátečníky: Šťavnaté a křehké maso s chutí papriky dokonale ladí s omáčkou ze smetany, hotové je za chvíli
Retro okénko: Kostkový cukr i barevný cukr bridž byly kdysi hity. Půlkilová krabice vyšla na 8 Kčs a děti z ní tajně ujídaly
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaný piškotový korpus
Neregistrovaný před 9 minutami
Vepřové v bramborové omáčce
Neregistrovaný před 42 minutami
Koláče po babičce
Neregistrovaný před 44 minutami
Holandské řízky
Neregistrovaný před 1 hodinou
Extra rychlé lívance
Neregistrovaný před 1 hodinou
Skořicové čajové sušenky
Neregistrovaný před 1 hodinou
Snídaně, oběd i večeře na jednom talíři pro diabetiky
Neregistrovaný před 3 hodinami
Kuře na paprice
Neregistrovaný před 4 hodinami
Carpaccio z pečené červené řepy
Neregistrovaný před 4 hodinami
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Neregistrovaný před 5 hodinami
Tématické fráze:
catni,
catni z nezralych rajčat,
čatny,
chutney z nezralých rajčat,
recepty zeleninove čatní ze zahradky,
čatní z rajských,
paprikové čatní,
chutney,
čatný z rajských,
chatni cibulove,
catni skorice rajce paprikách,
co je čatní,
čatní s jablky a s paprikou,
čatní z pálivývh paprik,
recept cibulové čatní,
chutney z pálivých papriček,
rajské čatní,
catni z palivych paprik,
cibulové bílé čatní,
cuketové čatní recept s horcicnym seminkem
Suroviny:
jablko,
cibule,
česnek,
sůl,
zázvor,
paprika sušená pálivá,
cukr,
ocet,
rozinky,
jablko,
datle,
rozinky,
cibule,
cukr,
sůl,
koření hřebíček,
koření nové koření mleté,
ocet,
paprika čerstvá červená,
cibule,
cukr,
ocet,
paprika sušená sladká,
sůl,
rajče,
česnek,
olej olivový,
ocet vinný bílý,
feferonka,
cukr hnědý,
paprika sušená sladká,
semínka hořčičná,
švestky,
jablko,
rozinky,
cukr,
voda,
sůl,
chilli,
zázvor mletý,
Komentáře