Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čatní 5x

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie260 353 kJ /
62 231 kcal
Bílkoviny2 164,45 g
Tuky181,20 g
Vláknina5 114,94 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16,63 g
Sůl23,00 g
Sacharidy12 373,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čatní po indicku (podle zpěvačky a herečky Ljuby Hermanové):
Potřebujete zelená rajská jablíčka, která vám zbudou na zahrádce na podzim. Zkusila jsem recept z Indie - je to vynikající příloha nejen k masu, ale i k párkům či na obložené chlebíčky na přizdobení.
Oloupám 1 kg nezralých rajčat, pak je buď rozemelu, nebo nadrobno rozkrájím - zároveň s jednou velkou cibulí a 6 stroužky česneku. Pomleté posypu jednou velkou lžící soli, malou lžičkou curry koření a mletého zázvoru a půl malé lžičky pálivé papriky. Uvařím za občasného míchání na kaši (doměkka). Do zhoustlé masy přidám 1 kávový hrnek cukru, 1 dl octa a 3 lžíce v octě opraných a okapaných rozinek a vařím vše asi 10-15 minut. Mezitím si omyji a nahřeji skleničky a horké čatní do nich naliji. Uzavřu víčkem nebo převážu celofánem - vydrží i 3 roky a nekazí se! Krok 2: Jablkové čatní s datlemi a rozinkami:
Oloupaná jablka bez jádřinců umeleme spolu s odpeckovanými datlemi, cibulemi a rozinkami. Hřebíčky roztlučeme nebo umeleme a s ostatními přísadami a s 1 dl vody krátce podusíme, pak přidáme umletou směs a za častého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme je kořením, necháme přejít varem a vařící nalijeme do skleniček, ovinutých vlhkou utěrkou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Krok 3: Paprikové čatní:
Omyté papriky zbavené jádřinců nakrájíme na malé kostky, stejně tak i cibuli. Do hrnce dáme vařit ocet s cukrem, solí a kořením, pak přidáme nakrájenou zeleninu a za stálého míchání vaříme 1/2 hodiny. Horké plníme do vyhřátých sklenic. Čím starší a více uleželé, tím lepší. Milovníci ostrých chutí použijí část paprik pálivých. Krok 4: Rajčatové čatní s chilli:
Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme vodou, oloupeme a rozpůlíme, odstraníme zrníčka a dužinu rozkrájíme. Cibuli a česnek jemně nakrájíme, zesklovatíme na oleji, přidáme kousky rajčat, ocet a na mírném ohni dusíme 30 min. Feferonky rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na drobné kostičky, přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme houstnout 90 min. Čatní plníme do dvou 1/2 l sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80-90°C sterilizujeme 30 min. Krok 5: Švestkové čatní s jablky:
Jablka nastrouháme nahrubo, švestky na malé kousky. Přidáme rozinky, 1/2 šálku vody (1 dl) a cukr a povaříme dohusta. Pak přidáme koření a ještě krátce povaříme. Horké plníme do nahřátých sklenic.

Zveřejněno 6. 8. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čatní 5x

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xgjJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čatní 5x

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xgjJ

Marie

Tématické fráze:
catni, catni z nezralych rajčat, čatny, chutney z nezralých rajčat, recepty zeleninove čatní ze zahradky, čatní z rajských, paprikové čatní, chutney, čatný z rajských, chatni cibulove, catni skorice rajce paprikách, co je čatní, čatní s jablky a s paprikou, čatní z pálivývh paprik, recept cibulové čatní, chutney z pálivých papriček, rajské čatní, catni z palivych paprik, cibulové bílé čatní, cuketové čatní recept s horcicnym seminkem

Suroviny:
jablko, cibule, česnek, sůl, zázvor, paprika sušená pálivá, cukr, ocet, rozinky, jablko, datle, rozinky, cibule, cukr, sůl, koření hřebíček, koření nové koření mleté, ocet, paprika čerstvá červená, cibule, cukr, ocet, paprika sušená sladká, sůl, rajče, česnek, olej olivový, ocet vinný bílý, feferonka, cukr hnědý, paprika sušená sladká, semínka hořčičná, švestky, jablko, rozinky, cukr, voda, sůl, chilli, zázvor mletý,

Přidat fotografie receptu