Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí kližka po burgundsku z trouby

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 808 kJ /
2 822 kcal
Bílkoviny219,36 g
Tuky178,19 g
Vláknina24,81 g
Cholesterol 705 mg
Sodík 2,47 g
Sůl6,10 g
Sacharidy46,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na větší kousky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, mrkev na kolečka a cibuli nahrubo. Troubu zapneme na 170° C spodek/vršek. Krok 2: V hluboké pánvi na sádle zprudka opečeme (po částech) všechno osolené a opepřené maso a přendáme do pekáčku nebo nádoby, kterou budeme používat do trouby. Do výpeku dáme slaninu, necháme pustit tuk a přidáme cibuli i mrkev. Za občasného míchání restujeme, až začne cibule zlátnout, přidáme protlak promícháme a vše přendáme k masu. Zalijeme vínem, necháme odpařit, přidáme 500 ml vývaru, bobkový list, snítku tymiánu a dáme péct na 2-2,5 hodiny. Během pečení můžeme zkontrolovat jak maso měkne, případně podlít horkou vodou (nebývá to nutné, ale řiďte se vlastní troubou). Krok 3: Před koncem pečení očistíme šalotky a žampiony. Šalotky necháme celé, žampiony překrojíme na poloviny nebo čtvrtky podle velikosti a orestujeme na pánvi s rozpuštěným máslem a lžičkou oleje. Když začnou lehce zlátnout, podlijeme zbylým vývarem a podusíme asi 10 minut. Krok 4: Změklé maso vyndáme stranou, omáčku propasírujeme přes sítko, vrátíme maso zpět, přidáme šalotky se žampiony. Promícháme, dle chuti přisolíme, přivedeme k varu a odstavíme. Masíčko je jemné, měkoučké a zahušťovat není potřeba, propasírovaná cibule a mrkev dostatečně sos zahustí. Podávat můžeme s bramborovou kaší, šťouchaným bramborem nebo jen s francouzskou bagetkou.

Zveřejněno 19. 4. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka po burgundsku z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M3wG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka po burgundsku z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M3wG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Jídlo vypadá nádherně:-) Musí to být lahůdka😋

pavlina.simr: :-K Děkuji za komentář a přeji hezký večer:-K

casino: Zastávám stejný názor, rozlišuji mezi blánou a flaksou, což je tuhá šlacha, která přenáší sílu svalu, ale už vím, co nechám a co půjde pryč. V "pitvání" se nevyžívám ;-):-)

Eja57: díky :-K:-)

casino: :-K Díky , hezký den a všem hodně zdraví :-K

Marie Svarcova:
Ba ne, takovou kuchařskou zhovadilost bych si nedovolil prezentovat jako radu;-)
No, ale mám odzkoušeno ještě jednu věc stran té tlusté blány: v případě podezření na její budoucí nepoživatelnost ji nechám vcelku a přihodím ji k masu (a vyhodím ji až posléze).
Ale mé postupy berte s rozvahou...:-) Např. do vánoční polévky z kapra použiji na vývar doslova i poslední šupinu (tedy vyjma žluči a střev, pokud se mi tato nechce obracet naruby a čistit). Ale mačaft o tom nemá ani páru, protože by polévku takto připravenou se ffší pravděpodobností nepozřel... ;-)

Marie Svarcova: no tak to bych taky "oloupala":-K

Eja57: :-K Dík za komentář, když kupuji maso u řezníka také to nedělám ale tohle vypadalo přímo děsivě v tlusté bláně (jelikož to bylo balené maso nebylo to moc poznat), šlo to krásně stáhnout a pod tím byla ještě jedna blána tenká tu jsem nechala. Možná jsem udělala chybu ale nechtěla jsem riskovar, že to nebude k jídlu. Ještě jsem se s ničím podobným u řezníka nesetkala :-K Hezký den a hodně zdraví všem. :-)

casino: Já jsem koupila kližku v supermarketu (náš řezník má v této době zavřeno), byla celá v tlueté bláně tak jsem ji raději odstranila , nechtěla jsem riskovat, že to bude tvrdé. Dík za radu :-K Hezký den

casino: kdysi jsem po vztekání se nad očišťováním kližky dospěla k názoru, že kližka je kližka prostě proto, že je to kližka...a při pomalém dušení ukáže, co umí:yes:
Takže s nimi zcela souhlasím.
Když bud chtít "čisté" maso koupím jiný kus zvířete...

"Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme..."
:-K
Kdysi, z čiré lenosti, jsem kližku neodblanil a vůbec jsem se s ní moc nepáral...
Tepelnou úpravou se šlašky ztratí, šlachy povolí, úpony zgelovatí a sós více želíruje a celkově je plnější :yes:
A od těch dob se s kližkou moc nemaluju... :-)
No, na rozdíl od Písně práce je LENOST matka pokroku, že :-D

Tématické fráze:
recepty z hovězí kližky

Suroviny:
kližka hovězí, vývar hovězí, víno červené, slanina, sádlo, máslo, olej, cibule, mrkev, žampióny, česnek, protlak rajčatový, cibule šalotka, bobkový list, tymián čerstvý, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu