Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnatý fofr koláč (buchta) plný jablek

Tento jablečný, na přípravu nenáročný koláč, se také nazývá americký. Právě pro jeho jednoduchost je velmi oblíbený. Těsto můžete ještě dále vylepšovat třeba rozinkami, brusinkami nebo sekanými ořechy. Stačí ale jen pocukrovat.

Hodnocení receptu je 4,9 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

Množství na velký hluboký plech.

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 975 kJ /
4 057 kcal
Bílkoviny88,66 g
Tuky145,99 g
Vláknina42,14 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 666 mg
Sůl2,01 g
Sacharidy576,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a pokrájíme na menší kostičky či nudličky, dáme do mísy a zakapeme citronovou šťávou z jednoho citronu. Krok 2: Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Krok 3: Ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme citronovou, jemně nastrouhanou kůru, skořici, olej, vodu a promícháme. Krok 4: Přisypeme mouku prosátou s práškem do pečiva, dobře promícháme, přisypeme připravená jablka a ode dna dobře promícháme, aby se kostičky jablek řádně obalily těstem. Krok 5: Těsto přemístíme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného většího hlubokého plechu. Uhladíme do roviny a vložíme do předehřáté trouby na 170 °C péct dorůžova. Krok 6: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Krok 7: Po zchladnutí, před podáváním, postačí koláč jen lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Kdo chce, může koláč polít čokoládovou polevou, posypat kokosem nebo ořechy.

TIP: Jak využít jablka v kuchyni

Zveřejněno 21. 1. 2021

Poznámka autora recepty73

Další variantou může být i koláč / buchta posypaná před pečením drobenkou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnatý fofr koláč (buchta) plný jablek

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PB44

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnatý fofr koláč (buchta) plný jablek

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PB44

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Doba pečení cca 30 minut.
Dobrý, šťavnatý. Dala jsem míň cukru a byl svěží.

Není napsáno jak dlouho péct. Alespoň cca

Houska68: ...děkuji za vyzkoušení i velkou dvojí pochvalu:-8:-K:-K:-K, jsem moc rád, že se recept líbí a hlavně tolik chutná:-K:-K:-K

Konečně vyzkoušeno a pochvala, kterou jsem za něj dostala, posílám i autorce receptu :-K Otec (82let), kterému zrovna vytrhli zub si pochvaloval, že se to ani nemusí kousat, jak je to šťavnaté. Dělala jsem s jablky a přidala do předepsané váhy i hrušky. Ukládám, a určitě udělám znova. Takže foto snad příště :-D:yes:

marepavla: ...moc děkuji za pochvalu i doporučení:-K:-K:-K ...no a samozřejmě i za Vaši štavnatou fotku;-):yes::-K

Už se peceee

Je vyyyyyborny, vůbec není suchý, určitě zkuste :-):yes:

Foto pridano

Babmulka33: ...děkuji za pochvalu i pěkné foto:-K:-K:-K ...mám radost, že Vám koláč chutná:-8:yes:

<3:yes:vynikají rychlý recept... Šťavnatý no prostě bomba:-K pekla jsem z poloviční dávky že špaldove mouky +ořechy

Ivcela: hazel: ...děkuji za důvěru a vyzkoušení:-K:-K:-K ...jsem rád, že se recept osvědčil, chutnal a zabydlel se;-):-K:-D:yes:

Omlouvám se za ty otazníky, vylouply se mi tam náhodou, když jsem chtěla dát na klávesnici smajlíka.:-D

recepty 73
Tak dnes upečeno. Buchetka je výborná. Pekla jsem ji v remosce. Je tak akorát sladká. Rodina si ji pochvalovala. Díky za recept.????

Dneska upeceny tento kolac. Je vyborny, rychly a urcite budu peci znovu. Dik za pecept

Ivcela: Houska68: ...děkuji za pochvalu:-K , bude mi potěšením, když vyzkoušíte a věřím, že budete spokojené, stejně jako moji mlsní strávníci:-8

Ivcela: Určitě napište. Také by mě to zajímalo. Jablek mám dost ve sklepě. Díky Andrea

Vypadá velice dobře. Zítra vyzkouším a dám vědět jak dopadl.????

Suroviny:
jablko, vejce, citron, cukr krupice, skořice, olej, voda, mouka polohrubá, prášek do pečiva, máslo, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu