Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezlepkovy chléb který chutná jako klasický

Pečený domácí chleba je dar. V dnešním světě už není problém vykouzlit i dokonalý, na povrchu kůrky křupavý a uvnitř krásně nadýchaný a okatý chleba i pro celiaky. Příprava je lehce náročná, ale věřte, že výsledek stojí za to!

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

srettka

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby kynutí

100 min (40 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 341 kJ /
1 277 kcal
Bílkoviny24,45 g
Tuky5,40 g
Vláknina30,30 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy267,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve sklenici smícháme droždí, cukr a 1/2 šálku teplé vody a necháme vzejít. Krok 2: V misce dobře smícháme psyllium s 250 ml vody a necháme zgelovatět. Krok 3: V míse smícháme obě mouky, škrob, sůl a kmín. Přidáme kvásek, psylliový gel a ocet. Těsto zpracováváme ručně nebo pomocí robota, dokud nebude kompaktní. Krok 4: Těsto přendáme na lehce naolejovaný povrch a jemně ho propracujeme do hladké koule. Dáme do naolejované mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a dáme na teplé místo hodinu kynout. Krok 5: Po vykynutí přendáme na lehce pomoučněný vál a jemně prohněteme do pevné koule. Vložíme do ošatky a nebo misky na kynutí, kterou zlehka pomoučíme. Krok 6: Opět zakryjeme vlhkou utěrkou a dáme zase na hodinu k teplu kynout. Krok 7: Půl hodiny před dokynutím už připravíme troubu. Nastavíme teplotu na 250 ºC, na rošt vložíme hrnec, ve kterém chléb upečeme a dolů dáme prázdný pekáč na vodu. Krok 8: Pečicí papír zmuchláme a navlhčíme, aby byl poddajný. Vykynutý bochníček na papír vyklopíme a nařízneme na vrchu. Krok 9: Opatrně vyndáme z trouby rozpálený hrnec na prkénko a pomocí papíru do něj umístíme bochníček a dáme do trouby. Krok 10: Do pekáče na dně trouby vlijeme cca litr horké vody, troubu hned zavřeme a nastavíme na 20 minut. Troubu po tuto dobu neotvíráme, aby se uvnitř udržela pára. Krok 11: Po 20 minutách pekáč s vodou vyndáme a teplotu snížíme na 230 ºC. Takto pečeme ještě 40 minut, až bude mít bochníček požadovanou zlatohnědou barvu kůrky. Krok 12: Po upečení jej dáme na mřížku vychladnout. Krok 13: V uzavřené nádobě a nebo v utěrce v chladu vydrží 3-4 dny, pokud se tedy nesní.

TIP: Jak uchovat chléb a pečivo co nejdéle. Mikroten není vhodný k delšímu skladování. Poradíme lepší způsoby

Zveřejněno 15. 8. 2022

Poznámka autorky srettka

Chléb nejen že krásně vypadá, krásně voní, skvěle chutná, ale hlavně se z něj nestala do druhého dne ztuhlá hmota.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkovy chléb který chutná jako klasický

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDxAk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkovy chléb který chutná jako klasický

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDxAk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

srettka: video v článku se zdá, není originální k uvedenému receptu. Těsto i práce s ním je dost odlišná, trochu to zavádí, škoda, že jste nepoužila jiné video. Jinak chlebík chutná, je opravdu výborný, zrovna jsem zadělala, 😊 ještě poprosím o radu, nedal by se ten škrob nahradit jinou surovinou? Třeba tapiokovou nebo čirokovou moukou nebo kombinací vhodných jednodruhových? Děkuji

HankaHana4.: Tady jde o to, že ten hrnec kolem chleba může vytvářet jiné prostředí, než když je na volno na plechu. Já ho měla také z ošatky ,překlopila jsem ho do hrnce a vše naprosto v pohodě.

srettka: pekla jsem ho ve formě na biskupský chlebíček, ve kterém těsto i kynulo. Nevím,jaké jiné prostředí se tvořilo, na kvalitě chleba jsem to nepoznala. Byl výborný! Navíc mi odpadla činnost s manipulací s horkým hrncem a pečícím papírem. Někdy v jednoduchosti je síla i krása. 😊

Musí se chleba péct v hrnci? Nakynuté těsto v ošatce drží dobře tvar, dala bych ho rovnou na horký plech. Nezkoušel někdo takto péct?

magdalenka: ano, tenhle se nepřiklápí.

Prosím, chlieb pečieš v hrnci asi bez pokličky? Ď.

Super recept, nejlepsi bezlepkovy chleb co jsem kdy jedla. Muj „lepkovy“ manzel je z tohoto chleba take nadsen. :-) Mate recept i na rohlik nebo housku? Dekuji. Alena

Petra.f: Tak to mám radost, že přišel k chuti. Dobrý bezlepkový chleba je celkem i zázrak. Co si budem:-K

Díky za recept, fakt dobrý vláčný chlebík. Skoro k nepoznání od klasického. Poprvé súl od oka 2 lžičky- byl slaný. Nyní 8 g a mnohem lepší, mohlo by být i méně.

bofinka: Dekuji :-K říkám tomu spíš alchymie:-D

Peci "bezlepkove" je je opravdovy kumst, takze mas muj obdiv, krasny chlebik :-K

Suroviny:
droždí sušené, voda, cukr moučkový, psyllium, voda, škrob bramborový, mouka, mouka pohanková, sůl, kmín drcený, ocet, olej, mouka

Přidat fotografie receptu