Krkonošské kyselo podle Romana Pauluse
Krkonošské kyselo patří mezi krajové specialiy Podkrkonoší. Polévka z chlebového kvásku, hub a brambor má specifickou nakyslou chuť a je velmi oblíbená. Pro bohatší chuť se do kysela přidává vejce nebo smetana.
Postup přípravy
Na kousku sádla zpěníme kmín, po chvíli přisypeme cibuli, zarestujeme a přihodíme nakrájené žampiony. Asi 5 minut opékáme. Krok 2: Poté přidáme scezené sušené houby, ale vodu z nich uchováme. Krok 3: Po dalších pár minutách restování ji přilejeme k základu kysela, podle potřeby dolejeme vodou a přidáme nakrájené brambory. Mírně osolíme. Vaříme, dokud nejsou brambory téměř měkké (asi 15 - 20 minut). Krok 4: V další fázi vlijeme kvásek smíchaný s vodou. Provaříme. Dosolíme. Krok 5: Nakonec vlijeme rozšlehaná vejce a necháme už jen velmi krátce probublat. Polévku podáváme posypanou nasekanou petrželkou.
Zveřejněno 27. 1. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Krkonošské kyselo podle Romana Pauluse
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPp5n
Moje poznámka
Krkonošské kyselo podle Romana Pauluse
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPp5n
Nejnovější recepty
Zapečené plněné kaiserky
Přidáno před 4 hodinami
Avokádový krém s kešu ořechy
Přidáno před 5 hodinami
Těstovinový salát s ricottou a grilovaným masem
Přidáno před 7 hodinami
Kroupy s opečenou jitrničkou
Přidáno před 8 hodinami
Pečená kuřecí stehýnka s kroupovým zelím
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky plněné prejtem
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Suchej únor v podání hvězd: Heidi Janků, Hanka Kynychová i Monika Absolonová prozradily, zda vydrží bez alkoholu
Zapečený jitrnicový prejt snadno připravíte i doma: Krásně voní majoránkou a česnekem a vynikající je s bramborem
Večeře za pár korun: Přichystejte si knedlíky s vejci a hlívou, pečené brambory s tvarohem nebo třeba langoše
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vaječná pomazánka
Jan_Nepomuk před 6 minutami
Tvarohová buchta s Margotkou
Neregistrovaný před 9 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
Neregistrovaný před 10 minutami
Kaše z ovesných vloček
Neregistrovaný před 19 minutami
Nadýchaný piškotový korpus
Neregistrovaný před 21 minutami
Kuře á la kari
seifertova před 24 minutami
Karlovarský knedlík
Neregistrovaný před 25 minutami
Drůbeží játra na cibulce s rýží
Neregistrovaný před 28 minutami
Jablkové lívanečky
Merylas před 39 minutami
Holandské řízky
Neregistrovaný před 43 minutami
Suroviny:
sádlo,
kmín celý,
cibule,
brambory,
žampióny,
houby sušené,
kvásek,
sůl,
vejce,
petrželka
Komentáře (4)