Bez droždí se neobejde příprava sladkého a slaného kynutého pečiva
Pekařské droždí neboli kvasnice je surovina, bez které se neobejdete při výrobě oblíbeného pečiva. Jaké má droždí vitamíny? Droždí obsahuje zejména vitamíny skupiny B (například B1 thiamin, B2 riboflavin a B3 niacin) a také vitamín D. Kromě vitaminů B obsahuje ještě bílkoviny (především aminokyseliny) a minerální látky (zvláště chrom, železo a měď).
Druhy droždí
Čerstvé droždí (kostka) je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí autentickou chuť, vůni a nejvyšší čerstvost, zatímco sušené droždí je vhodnější pro rychlé a pohodlné pečení. Setkat se můžete také s pojmem lahůdkové droždí - jedná se o deaktivované droždí, které nekyne, ale slouží jako dochucovadlo (má jemně sýrovou chuť), případně zahušťovadlo.
Tip: Droždí společně s vlažnou vodou a cukrem je ideální k vyčištění záchodu/septiku.
Recepty z droždí
Droždí, ať už sušené nebo čerstvé, se perfektně hodí do sladkých i slaných jídel:
- slané recepty: pizzy, všechny druhy pečiva, knedlíky, pomazánky, knedlíčky,
- sladké recepty: koláčky, buchty, záviny, knedlíky, vánočky/mazance, rohlíčky.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herečka Sandra Bullocková drží dietu šest dnů v týdnu, ten sedmý si dopřává božské arašídové sušenky
Hubneme s chutí! Které světové kuchyně jsou ty nejzdravější?
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička