Fazole patří mezi nejrozšířenější luštěniny, které jsou bohaté na kvalitní bílkoviny
Fazole patří mezi velmi významné luštěniny, které jsou zdrojem vysoce kvalitních rostlinných bílkovin, minerálů a vlákniny. Fazole dělíme na více druhů podle tvaru a barvy. Nejznámější jsou červené i bíle fazole a zelené fazolové lusky. Fazole i fazolové lusky se musí před samotnou konzumací tepelně upravit, protože jsou v syrovém stavu jedové pro lidský organismus.
Nejznámější druhy fazolí
- Fazole červená ledvina je u nás nejvíce používaný druh, vaří se z ní např. známe chilly con carne.
- Fazole černá ledvina se hodí do všech pokrmů. V medicíně se používá při problémech se zrakem, nebo s jater.
- Fazole bílá máslová se skvěle hodí do salátů nebo polévek.
- Fazole mungo jsou drobné zelené fazolky, které pocházejí z Indie. Hodí se do salátů, nebo k vyklíčení.
- Fazole adzuki jsou malé fazolky hnědé barvy. Jedná se o velmi lehce stravitelnou luštěninu.
- Fazole pinto se používají především v mexické kuchyni.
Nejlepší recepty z fazolí
Připravte si například skvělou pomazánku z fazolí, která bude plná bílkovin a určitě vám bude chutnat.
Skvělou polévku, která vás zasytí na delší dobu a dobá plno potřebných látek pro vaše tělo.
Dokonalý zdravý salát, který bude díky přidaným luštěninám opravdu plnohodnotný.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Farmářka Alena Jalůvková radí: Kam v lednici dávat vajíčka a jak se chránit před salmonelou? Zásadní je ocet!
Retro okénko: Šunková pěna býval hit socialistických večírků a frčí dodnes. S receptem podle Viléma Vrabce je dokonalá
Jak připravit vepřovou pečeni s houbami a majoránkou? Maso musí být 2 hodiny naložené v bylinkách a chuť dodá i správný pepř