Fazole patří mezi nejrozšířenější luštěniny, které jsou bohaté na kvalitní bílkoviny
Fazole patří mezi velmi významné luštěniny, které jsou zdrojem vysoce kvalitních rostlinných bílkovin, minerálů a vlákniny. Fazole dělíme na více druhů podle tvaru a barvy. Nejznámější jsou červené i bíle fazole a zelené fazolové lusky. Fazole i fazolové lusky se musí před samotnou konzumací tepelně upravit, protože jsou v syrovém stavu jedové pro lidský organismus.
Nejznámější druhy fazolí
- Fazole červená ledvina je u nás nejvíce používaný druh, vaří se z ní např. známe chilly con carne.
- Fazole černá ledvina se hodí do všech pokrmů. V medicíně se používá při problémech se zrakem, nebo s jater.
- Fazole bílá máslová se skvěle hodí do salátů nebo polévek.
- Fazole mungo jsou drobné zelené fazolky, které pocházejí z Indie. Hodí se do salátů, nebo k vyklíčení.
- Fazole adzuki jsou malé fazolky hnědé barvy. Jedná se o velmi lehce stravitelnou luštěninu.
- Fazole pinto se používají především v mexické kuchyni.
Nejlepší recepty z fazolí
Připravte si například skvělou pomazánku z fazolí, která bude plná bílkovin a určitě vám bude chutnat.
Skvělou polévku, která vás zasytí na delší dobu a dobá plno potřebných látek pro vaše tělo.
Dokonalý zdravý salát, který bude díky přidaným luštěninám opravdu plnohodnotný.
Den konzumace fazolí
Den fazolí
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Květák, jak ho možná neznáte: Připravíte z něj skvělou pizzu nebo dokonce kapučíno!
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Kucmoch s kapustou: Slaný bramborový koláč z Pojizeří krásně voní majoránkou a díky kapustě je hezky vláčný