Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedněmi nenáviděné, druhými milované houby. Kdy rostou a jaké pokrmy jsou nejoblíbenější?

Jedněmi nenáviděné, druhými milované houby. Kdy rostou a jaké pokrmy jsou nejoblíbenější?

Houbaření spojené s procházkami lesem milují děti i dospělí. A co víc si přát, než domů donést plný košík voňavých hub, ze kterých budou báječná jídla. Kromě chuti také přináší zdravotní benefity - snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, podporují imunitu, zbavují toxických zátěží a jsou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Obsahují také provitamín A, vitamíny skupiny B (i B12), vitamín D, vápník, hořčík, fosfor nebo železo. Houby se navíc skládají z více než z 90% z vody, obsahují minimum tuku a nemají žádné kalorie. 

Kde a kdy rostou houby? 

Pravidlem je, že houby začínají nejvíce růst po velkých deštích (přibližně10 dní po nich) a následném teplém (ne však horkém) počasí. Kdy a kde houby rostou

  • Houby mají rády poklidné prostředí a zejména dostatek vlhkosti. Naopak, nemají příliš rády vítr a moc sucha. Zkuste proto hledat na místech v závětří a s optimální vlhkostí půdy. Tam, kde je podhoubí, rostou houby. 
  • Obecně houby rostou po celý rok, některé druhy i během zimního období. Ta pravá houbařská sezóna, kdy rostou nejoblíbenější druhy jedlých hub, však začíná někdy v květnu/červnu a trvá až do listopadu. 

Nejoblíbenější pokrmy z hub 

K nejoblíbenějším pokrmům z hub patří především houbové polévky a omáčky, smaženice, řízky, houbový guláš, slané koláče, ale i třeba karbanátky či houbový salát. Houby se také perfektně hodí k základu pod maso. A pokud milujete houbovou chuť, ale vadí vám jejich konzistence, můžete si snadno vyrobit houbové koření, a to jak drcené, tak i tekutý extrakt

 

 

 

Více

1 11 12 13 14 15

Další témata

Další recepty