Kvásek: Upečte si dokonalý chléb jako z pekárny i u vás doma díky domácímu kvásku
Dokonale nadýchaný a krásně vypečený chleba, který vám provoní celý dům zvládnete snadno upéct i doma. Kvásek nebo kvas je neodmyslitelnou součástí těsta na skvělý a zdravý chléb. Kvásek vznikne spojením směsi vody a mouky v poměru 1:1 při teplotě okolo 30°C, kdy začne proces kvašení. Toto kvašení vzniká díky přirozeně se vyskytujícím bakteriím a kvasinkám na obilném zrnu, kterým k zahájením procesu stačí vzduch.
Jaký je rozdíl mezi kváskem a droždím?
Lámete si hlavu s tím, proč si doma vytvářet kvásek když můžete jednoduše použít hotové droždí? A jaký je vlastně ten hlavní rozdíl? Hlavní a zásadní rozdíl je v tom, že hotové pekařské droždí, které lze jednoduše koupit v obchodě je tvořeno pouze jedním druhem kvasinek. V kvásku najdete okolo 100 druhů kvasinek a bakterií, které se přirozeně nacházejí na obilném zrnu.
Výhody použití kvásku
Chléb, který je upečený ze žitného kvásku má delší trvanlivost, která se prodlužuje již v procesu kynutí, při kterém vznikají pochody, které nám ji prodlouží. Při použití žitné mouky, poznáte i velmi znatelně rozdíl v chuti.
Den domácího chleba
Světový den chleba
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Valentýnské menu: Připravte romantické dobroty, kterými potěšíte drahou polovičku
Co udělat se zelenými rajčaty? Usmažte je, dejte do papírových pytlíků s jablky, nebo je naložte i s kořením
Šéfkuchař radí, jak využít bramborové slupky: Vylepší polévku i omáčku, ale jen, když si pohlídáme jednu zásadní věc