Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdo nepřišel na chuť kysanému zelí, přichází o hodně a měl by si rozšířit obzory

Kdo nepřišel na chuť kysanému zelí, přichází o hodně a měl by si rozšířit obzory

Pro tuto pochoutku existuje hned několik označení – kysané zelí, kyselé zelí nebo také kvašené zelí. Připravuje se z hlávkového bílého i červeného zelí nakrájeného najemno a vzniká kvašením pomocí bakterií mléčného kvašení. Kyselou chuť získává díky kvašení obsažených cukrů, tj. díky kyselině mléčné.

Látky obsažené v kysaném zelí

Ačkoli kysané zelí nadýmá, což některé strávníky odrazuje od jeho konzumace, je velmi zdravé. Obsahuje především mnoho vitamínu C, dále vitamín K a skupinu vitamínů B. V kysaném zelí jsou i minerály jako draslík, vápník, hořčík a další.

Jak využít kysané zelí v kuchyni

Kyselé zelí je hlavní ingrediencí polévek, např. chutné zelňačky nebo staročeské couračky. Oblíbeným hlavním jídlem z kysaného zelí je segedínský guláš. Kysané zelí ale využijeme hlavně jako přílohu, komu by se nevybavila jídla jako vepřo knedlo zelo nebo kachna se zelím a knedlíkem.

Více

1 2 3 4 5 6

Další témata

Další recepty