Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev se hodí do slaných i slaných jídel. V jakém pokrmu ji máte nejraději?

Mrkev se hodí do slaných i slaných jídel. V jakém pokrmu ji máte nejraději?

Mrkev patří mezi nejoblíbenější kořenovou zeleninu. Má sladkou chuť a hodí se do slaných i sladkých receptů. Je především bohatá na beta-karoten, který je předchůdcem vitamínu A - tento vitamín je důležitý pro zrak, imunitní systém a zdraví kůže. Kromě toho obsahuje také vitamíny C a K, vlákninu, draslík a další důležité minerály. Její nadbytek můžete uchovat do mrazáku, nebo třeba ve slaném nálevu. 

Jaké má mrkev účinky na zdraví? 

Mrkev obsahuje významné antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a snižují riziko vývoje některých nemocí. Vláknina obsažená v mrkvi podporuje zdravou trávicí soustavu a pomáhá udržovat střevní regularitu. A obsažený beta-karoten má protizánětlivé vlastnosti a může přispět k celkovému zdraví.

Využití v kuchyni 

Mrkev lze jíst syrovou jako chutnou a zdravou pochoutku nebo ji lze vařit, dusit, smažit, grilovat nebo přidávat do polévek a omáček. Mezi nejoblíbenější recepty z mrkví patří především dušená mrkev, maso v mrkvi, saláty s mrkví (s jablkem, se zelím), velké oblibě se těší také mrkev na sladko, a to především mrkvové dorty či různé řezy a mrkvánky. 

Více

1 3 4 5 6 7

Další témata

Další recepty