Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ocet má v kuchyni různé využití. Dochutí pokrmy a zakonzervuje nejrůznější suroviny

Ocet má v kuchyni různé využití. Dochutí pokrmy a zakonzervuje nejrůznější suroviny

Ocet už dávno není jen ten klasický tmavý, který máme všichni v kuchyni. Dnes již existuje mnoho druhů octů s různými chutěmi, vůněmi a barvami. V kuchyni má ocet mnoho využití a hraje důležitou roli především jako dochucovadlo a konzervační látka

Druhy octů 

Každý druh octa má své vlastní charakteristiky a využití v kuchyni. Volba závisí na konkrétním receptu a preferencích kuchaře. 

  1. Bílý/hnědý ocet je jedním z nejběžnějších druhů octů. Má ostrou a kyselou chuť. Používá se často do marinád, salátových zálivek a při konzervaci zeleniny.

  2. Jablečný ocet je oblíbený pro svou mírně ovocnou chuť. Používá se v salátových zálivkách, marinádách a má mnoho zdravotních výhod.

  3. Rýžový ocet je běžný v asijské kuchyni. Má mírnou chuť a je klíčovým prvkem při přípravě sushi rýže a různých omáček.

  4. Vinný ocet může být červený nebo bílý. Je používán při vaření a v kuchařských receptech pro přidání kyselé chuti.

  5. Balzamikový ocet je tmavý a sladký. Používá se v italské kuchyni a je vynikající v salátových zálivkách, jako glazura na pečených pokrmech a do dezertů.

Využití v kuchyni 

V kuchyni má ocet mnoho využití a hraje důležitou roli v různých směrech. Ocet se používá hlavně jako ochucovadlo různých pokrmů, používá se jako hlavní složka do zeleninových salátů nebo do marinád, někdy se používá i do pečení, kde vykouzlí lehkou texturu, najdeme ho i v asijských omáčkách a v neposlední řadě slouží jako konzervační látka. 

 

 

Více

1 2 3 4

Další témata

Další recepty