Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez oleje se v kuchyni neobejdete. Hodí se na smažení, pečení i do salátů

Bez oleje se v kuchyni neobejdete. Hodí se na smažení, pečení i do salátů

Olej hraje v kuchyni klíčovou roli a je nepostradatelným prvkem v mnoha receptech. Využívá se téměř v každé činnosti v kuchyni od vaření až po marinování či sladké pečení. Díky mnoha druhům si můžete v různých pokrmech dopřávat různé chutě. 

Druhy olejů v kuchyni 

Jaké jsou nejběžnější oleje používané v kuchyni? 

  1. Olivový olej je jedním z nejběžnějších olejů v kuchyni a má několik variant, avšak nemá vysoký kouřový bod, a tak není nejvhodnější na smažení. 

  2. Slunečnicový olej má neutrální chuť a je vhodný pro smažení, pečení a vaření při vysokých teplotách.

  3. Řepkový olej se také hojně využívá na smažení, neboť má vysoký kouřový bod. Jeho chuť není nijak specifická. 

  4. Arašídový olej je vhodný pro smažení a často se používá v asijské kuchyni.

  5. Sezamový olej má výraznou sezamovou chuť a je běžně používán v asijské kuchyni k dochucení pokrmů.

  6. Kokosový olej je znám svou exotickou vůní a chutí. Používá při pečení. 

  7. Rýžový olej je běžný v asijské kuchyni i na smažení a má neutrální chuť. 

  8. Avokádový olej má jemnou chuť a je vhodný pro pečení.

Využití oleje v kuchyni 

Olej se hojně používá ke smažení, pečení (často do základu moučníků či k docílení křupavé kůrky), přípravě omáček, marinád, zálivek pro saláty a pečiva. Některé oleje jsou velmi výrazné a mají specifickou chuť, díky čemuž pomáhají přilnout k ochucovadlům a zvýrazňují jejich typickou chuť.  

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Řepkový olej

Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha jídel, např. do majonéz, na smažení, je součástí rostlinných tuků. I když se o jeho významu pro lidské zdraví vedou debaty, je to nejvíce používaný druh oleje a mimo gastronomie má i technické využití.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Sezamový olej

Sezamový olej je rostlinný olej světle žluté barvy a příjemné oříškové chuti, který se získává ze sezamových semen. Má řadu léčivých účinků. Je skvělý na osteoporózu. chudokrevnost, suchý kašel a další zdravotní potíže. Je vynikajícím regeneračním prostředkem. Hodí se do salátů, dává jim zajímavou chuť, dále do marinád a do omáček. Do pomazánek se používá jako dochucovadlo.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi bobulovitých. Pěstuje se pro semena, kterým říkáme arašídy a buráky, burské oříšky. Nejedná se však o ořech, plodem je lusk, jedná se proto o luštěninu. Arašídy jsou bohaté na živiny, obsahují bílkoviny a vysoké procento tuků. Arašídový olej se používá na smažení, arašídové mléko je náhradou pro mléko klasické, arašídové máslo je oblíbené v gastronomii.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Palmový olej

Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv. palmojádrový. Palmový olej se stal v posledních letech celosvětově nejpoužívanějším olejem. Obsahují ho různé sušenky, zmrzliny, polevy a margaríny. Palmový olej snáší vyšší teploty, nepřepaluje se, a proto se často používá k fritování. Obsahuje vyšší podíl nasycených mastných kyselin, obzvlášť olej palmojádrový.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů. Má mnohostranné využití - je nezbytnou ingrediencí pro přípravu maki a uramaki sushi, nebo se používá jako koření při vaření některých zeleninových jídel či luštěnin.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kokosový olej

Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah přírodních látek - antioxidantů, které zabraňují stárnutí pokožky, mají hojivé účinky a zvyšují její obranyschopnost. V gastronomii se používá k přípravě pokrmů. Má příjemné aroma, odolává žluknutí a dá se na něm smažit.

1 2 3 4 5

Další témata

Další recepty