Není nad to mít po ruce pesto, kterým vylepšíte mnoho pokrmů
Původem italský vynález – pesto – obohatil mnohé domácnosti po celém světě. Pesto je vlastně pasta z najemno rozemletých listů nějaké rostliny, soli a olivového oleje, přičemž může obsahovat také oříšky, česnek a sýr. Její velkou výhodou je dlouhá trvanlivost a schopnost povýšit i jednoduché jídlo.
Druhy pesta
Existuje nepřeberné množství pest. Klasické italské pesto je vyrobené z bazalky, Češi zase milují pesto z medvědího česneku. Pesto lze vytvořit také z listů libečku, petržele, máty, ředkviček, mrkve...
K čemu přidat pesto
Pesto se nejčastěji přidává k těstovinovým jídlům, ale skvěle doplní také ryby, například lososa, nebo vepřové maso. Možná by vás nenapadlo vmíchat pesto do rýže, chutná to ale výborně.