Sirupy se hodí do kávy, dezertů i při nachlazení. Co o nich potřebujete vědět?
Sirup je hustá, velmi často sladká tekutina, která už není doménou jen palačinek a lívanců. Z darů přírody si můžeme připravit různé druhy sirupů, které chutnají famózně a dodají nám notnou dávku vitamínů a živin.
Z čeho lze připravit sirup?
Sirup se dá připravit ze spoustu surovin. Jedno mají ale společné, a to, že vždy bude chutnat skvěle. Dá se připravit z ovoce (aronie, hroznové víno, černý rybíz, malina), rostlin a bylinek (černý bez, rýmovník, tymián, máta, levandule) nebo třeba z dýně. Každý druh sirupu se hodí k jiným účelům.
Tip: Nesmíme zapomenout na legendární javorový sirup ideální na palačinky.
Jak využít sirup v kuchyni?
Co se týče využití, sirup se dá využít různě.
- sladké sirupy se hodí do pečení, k ochucení dezertů nebo do kávy a limonád,
- bylinkové a podobné sirupy se hodí nejen při nachlazení,
- sirupy využijete i při přípravě různých lihovin a likérů,
- mohou tvořit také originální marinádu na maso či zeleninu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků, slouží jako zdravější náhrada cukru. Má nízký glykemický index, obsahuje antioxidanty, spoustu minerálů a vitamínů, dodává tělu energii. Posiluje účinek antibiotik, pomáhá k rovnováze střevní mikroflóry. Studeným i teplým pokrmům dodává zajímavou chuť, hodí se do dezertů, na palačinky i lívance, může se použít do marinád.