Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina obsahuje řadu cenných vitamínů. Články, rady a postupy, jak ji využít v kuchyni

Zelenina obsahuje řadu cenných vitamínů. Články, rady a postupy, jak ji využít v kuchyni

Zelenina má na lidský organismus blahodárný vliv. Obsahuje totiž řadu antioxidantů, vitamínů a minerálů a vysoký podíl vlákniny. Navíc pomáhá udržet zdravou váhu, dodává energii, podporuje správnou peristaltiku střev a pomáhá v prevenci proti různým chorobám. To vše platí, pokud ji jíme dostatek, což je podle doporučení přibližně 400 gramů denně

Jak se dá připravit zelenina? 

Zelenina se dá připravit na různé způsoby. Zejména v létě je skvělá na grilu, během roku je pak nejlepší zelenina na pánvi na másle. Pokud chcete zeleninu do polévky, můžete ji jednoduše uvařit. Vynikající je také pečená zelenina. Možnosti jsou zkrátka neomezené

Exotická, salátová, kořenová a další druhy zeleniny

Velkým lákadlem zeleniny je především její rozmanitost. Máte rádi salátovou zeleninu, či dáváte přednost třeba kořenové? Nebo naopak holdujete spíše méně známé zelenině? Pak vyzkoušejte některý z exotických druhů, jako je třeba oblíbené avokádo, mangold nebo pak-choy. Tak nebo tak do těla dostanete spoustu skvělých živin. 

 



 

 

 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tuřín

Tuřín je dvouletá rostlina, která v prvním roce vytvroří bulvu, ve druhém roce kvete a dozrávají semena. Zelenina se snadno pěstuje, dobře chutná a je zdraví prospěšná. Bulva se chutí podobá kedlubně, zpracovat ji můžeme do salátů, uvařit z ní polévku, připravit ji jako zelí nebo zapékat s masem. Možností zpracování je mnoho.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Šalotka

Cibule šalotka pochází z orientálních zemí. Někdy se jí říká množilka nebo česnek askalonský. Roste v trsech, je jemnější než klasická cibule, nevyvolává plynatost, je nasládlá a mírně chutná po česneku. Konzumuje se nejen cibulka, ale i nať. Na šalotku nedají dopustit kuchaři pro její všestranné použití. Dává se do polévek, salátů, výborné je šalotkové máslo, přidává se do pomazánek a vynikající je i naložená.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tamarillo (lilek rajčenka)

Oválné, až 9 cm veliké, plody tamarilla mají pevnou a lesklou slupku, pod kterou je ukrytá masitá a šťavnatá dužina s malými semínky. Tamarillo obsahuje minerály jako vápník, železo a fosfor, je bohaté na vitamín A, C, B1, B2, B3 a má malý obsah tuků.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Salát hlávkový

Locika setá je listová zelenina, do Evropy se dostala ze Středozemí a je známo mnoho kultivarů. Salát konzumujeme nejčastěji se zálivkou z vody, cukru, octa a soli. Lze jej podávat i s opečenou slaninou nebo vlašskými ořechy. Přidává se často do sendvičů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rukola

Rukola je nenáročná listová zelenina, s významnou výživovou i léčivou hodnotou. Chuť lze popsat jako štiplavou, pikantní nebo lehce nahořklou. Většinou se konzumuje v syrovém stavu, ale je vhodná i pro kratší tepelné zpracování.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Salát ledový

Salát ledový má poměrně velkou a tuhou hlávku, která se podobá zelí. Název dostal podle lesklých listů, které vypadají jako zkřehlé mrazem. Salát je velmi zdravý, má značnou výživnou hodnotu. Navíc zmírňuje stres a napomáhá usnutí. Připravuje se s různými zálivkami. Jho výhodou je, že není náchylný k vadnutí.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta je druh košťálové zeleniny, bohaté na základní živiny včetně vitamínu C. Malé kapustičky nám příjemně zpestří jídelníček v pozdním podzimu a v zimě. V kuchyni se může připravovat na vícero způsobů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Salát římský

Salát římský je jedna z variet lociky seté. Vyšlechtěn byl v USA. Pěstuje se hlavně v Itálii, jeho listy jsou tužší, a ze všech druhů salátů je nejvhodnější k tepelné úpravě. Má nejvyšší výživový podíl, oproti ledovému salátu obsahuje pětinásobné množství vitamínu C. Vstřebávání zdravých látek podpoříme přidáním kvalitního oleje do zálivky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Ředkev bílá

Ředkev pochází z Číny, je to zelenina z rodu brukvovitých. Patří mezi nejstarší užitkové rostliny. Konzumovat se může celá, od listů ke kořenům. Listy obsahují hodně vitamínu C, ředkev působí příznivě na ledviny, je bohatým zdrojem vápníku pro zdravé kosti. Má detoxikační účinky. Konzumujeme ji k chlebu s máslem, nastrouhanou lze pokapat olejem nebo sójovou omáčkou, připravíme z ní salát, je vhodná i k tepelné úpravě.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Ředkvička

Ředkvička je kořenová zelenina a patří k prvním, které můžeme na jaře vypěstovat. Ač je malá a nenápadná, obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek - např. vitamíny E, D, C a beta karoten. Z minerálů obsahuje i síru, proto je její chuť mnohdy štiplavá. Ředkvičky konzumujeme za syrova, zdobíme jimi namazaný chléb, jsou skvělé do pomazánek nebo salátů, a též jsou výborné se smaženými vejci nebo vaječnými omeletami.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pór zahradní

Pórek zahradní je zelenina z rodu amarylkovitých. Pěstuje se ve dvou odrůdách, letní a ozimé. Obsahuje vitamíny a minerální látky, používá se hlavně do polévek, omáček, salátů, jako přísada při vaření ryb a krabů. Čerstvým pórkem můžeme posypat chléb, nebo jej přidat do smažených vajec.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pyré

Pyré je kulinářský název pro hmotu jemné struktury, která vznikla pasírováním, drcením, šleháním, mixováním, šťoucháním atp. Nejedná se o polotovar, ale o samostatný pokrm určený k přímé konzumaci. Nejčastěji se setkáváme s ovocným nebo zeleninovým pyré.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rajče

Rajče patří do čeledi lilkovitých, jedná se o plodovou zeleninu, která pochází z Jižní Ameriky. Sezónní rajčata jsou k dispozici celé léto až do podzimu. Celoročně jsou dostupná skleníková rajčata. Existuje mnoho odrůd v různých tvarových a barevných variantách. Používají se jak v teplé, tak i ve studené kuchyni.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Reveň rebarbora

Rebarbora je vytrvalá rostlina s velkými listy. Jedná se o zeleninu. Ke konzumaci se sklízejí listové řapíky, a to v období od dubna až do 24. června, tj. do svátku sv. Jana. V tomto období jsou nejkvalitnější. Později již obsahují větší množství kyseliny šťavelové, což není pro lidský organismus žádoucí.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pekingské zelí

Pekingské zelí je u nás už známá zelenina původem z Číny, jejíž listy tvoří růžici se středovou hlávkou. Pekingské zelí se používá hlavně ve studené kuchyni na přípravu různých salátů, ale dá se využít i v kuchyni teplé. Velmi dobře se může nechávat zkvasit. Má malou energetickou hodnotu, obsahuje zdraví prospěšné látky, vitamíny a minerály.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pickles

Pickles je krátce zkvašená zelenina. Může být jednodruhová, ale častěji se používá více druhů. Ke zkvašení se hodí zelenina s dostatečným množstvím sacharidů, které slouží jako potrava bakteriím mléčného kvašení. Takto připravená zelenina je zdraví prospěšná, obsahuje velké množství živin, vitamínů, minerálů, enzymů a vlákniny.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Peperoncino

Peperoncino neboli chilli papričky pěstovali už indiáni. Jsou to malé, světlejší papričky se silnou vůní a jejich pálivost způsobuje látka kapsaicin. Mají příznivý účinek na zažívání, nicméně nesmí se to s nimi přehánět, ve větším množství mohou dráždit močové ústrojí. Chilli je považováno za afrodiziakum. Přidává se do gulášů, různých polévek, drobně nakrájené i do salátů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pastinák

Pastinák je kořenová zelenina velmi podobná petrželi. Pastinák je ale sladší a vyroste oproti petrželi do větších rozměrů, je výnosnější. Používá se všude tam, kde ostatní kořenová zelenina. Má i léčivé účinky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Petržel kořenová

Petržel kořenová je tradiční kořenová zelenina, která se hojně pěstuje na zahradách pro kořeny, ale i pro voňavou nať. Celá rostlina má silně aromatickou vůni a nasládlou ostrou chuť. Používá se do omáček, krémových polévek, salátů. Hlavní složkou petržele jsou silice. Ty působí močopudně a mají dezinfekční účinky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Patison

Patison je kultivar tykve obecné, má zploštělý tvar připomínající disk. Dle odrůdy patisony mohou mít rozdílné barvy. Jsou podobné dýním, ale mají jemnější a lahodnější chuť. Lze je připravit na různé způsoby.

1 51 52 53 54 55 58

Další témata

Další recepty