Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč je pekářský či cukrářský výrobek kulatého nebo hranatého tvaru, který se skládá z těsta a tvarohové vrstvy s posypkou nebo přelivem. Mívá různé velikosti od drobných koláčků až po koláčů na plech.

Tvarohový koláč se připravuje jinak než tvarohové buchty, které mají nádivku zabalenou uvnitř. Připravuje se také jinak než litá buchta s tvarohem rozmíchaným v těstě. Do klasického koláče nepatří šlehaný smetanový krém s tvarohem ani želatina. Co je tedy tvarohový koláč? Ukážeme vám to několika báječnými recepty.

1/16

    1 z 16

    Tvarohovo-smetanový koláč

    Tvarohovo-smetanový koláč

    Lehký a jednoduchý koláč připravíme z kakaového těsta, které rozprostřeme do kulaté formy a předpečeme v troubě. Než bude korpus hotový, smícháme všechny suroviny na náplň a nalijeme ji na těsto - pak vše ještě několik minut dopékáme. Koláč necháme vychladnout a řezy na talíři hezky ozdobíme.

    2 z 16

    Valašský frgál

    Valašský frgál

    Kdo by neznal valašské kulaté koláče z kynutého těsta plněné tvarohem, jablky, mákem, ořechy nebo povidly? Právě tvaroh dodává koláčům jejich vláčnost a šťavnatost. Na povrchu ho ozdobíme rozinkami a bohatě posypeme máslovou drobenkou, která k němu neodmyslitelně patří.

    3 z 16

    Selský koláč

    Selský koláč

    Koláčky s tvarohem mají kulatý, oblý tvar. Jsou krásně nadýchané a tvarohová náplň s rozinkami na nich připomíná zasněžený kopec. Kdo má rád drobenku, použije ji - ale i bez ní jsou koláčky velice chutné. Jejich příprava je také snadná, proto je můžeme upéct kdykoliv nás honí mlsná.

    4 z 16

    Tvarohový koláč s borůvkami

    Tvarohový koláč s borůvkami

    Menší kulatý koláč rodinu nenakrmí, ale hosty ano. Připravíme linecké těsto nebo zdravější variantu ze špaldové mouky a náhražky cukru. Na těsto ve formě naneseme tvarohovou náplň, posypeme ji ovocem, které máme k dispozici, popřípadě drobenkou. Pokud máme mlsnou rodinu, zvolíme koláč na celý plech.

    5 z 16

    Linecký tvarohový koláč

    Linecký tvarohový koláč

    Mezi klasické koláče můžeme zařadit i ty, které mají tvarohovou vrstvu schovanou pod dalším těstem. Takovým příkladem může být linecký koláč - jemné a vláčné těsto ukrývající šťavnatý tvaroh plný rozinek. Místo rozinek lze použít plátky ovoce (jablka, broskve), které koláč bezvadně dochutí.

    9 z 16

    Tvarohový koláč strouhaný

    Tvarohový koláč strouhaný

    Strouhaný koláč s tvarohem byl svého času velmi oblíbený pro svou sytost a vláčnost i další den. Připravíme si kakaové těsto, které vložíme do lednice nebo na pár minut do mrazáku. Polovinu těsta nastrouháme na hrubém struhadle na plech, naneseme na ni tvarohovou náplň, nastrouháme zbytek těsta a koláč upečeme.

    10 z 16

    Tvarohové koláče s marmeládou

    Tvarohové koláče s marmeládou

    Malé koláčky z kynutého těsta jsou trochu pracnější na přípravu. Práci si usnadníme, pokud vykynuté těsto rozdělíme na větší díly a rozválíme kulaté pláty o velikosti 20 cm. Prsty vytáhneme střed těsta do krajů. Na něj naneseme tvarohovou náplňrozetřeme marmeládu, posypeme ji drobenkou a koláče upečeme.

    12 z 16

    Ostružinový koláč s tvarohem

    Ostružinový koláč s tvarohem

    Tvarohový koláč s ovocem mívá korpus z různých druhů těsta - z kynutého, křehkého, třeného i z tvarohového. Na placku těsta na plechu rozetřeme ochucený tvaroh a posypeme ho pořádnou vrstvou ovoce. Na povrch použijeme máslovou drobenku nebo piškotové těsto, kterým koláč polijeme a upečeme ho.

    13 z 16

    Zdravý celozrnný koláč s tvarohem a jablky

    Zdravý celozrnný koláč s tvarohem a jablky

    Ani lidé s redukční dietou se nemusí vzdávat sladkého koláče. Místo mouky použijeme ovesné vločky a místo cukru med. Na předpečené těsto podle daného receptu natřeme tvaroh smíchaný se strouhanými jablky, žloutkem a medem. Koláč ještě chvíli pečeme, dokud tvaroh lehce nezhnědne.

    15 z 16

    Mramorovaný koláč plný tvarohu a čokolády

    Mramorovaný koláč plný tvarohu a čokolády

    Jako dort vypadá tvarohový koláč, jehož základem je křehké těsto rozválené do placky a předpečené ve formě (tzv. slepé pečení). Tvarohy, kysanky, cukr a vejce rozmícháme do hladkého krému, polovinu oddělíme a obarvíme ji rozpuštěnou čokoládou. Pak oba druhy náplně lijeme postupně na korpus a dáme ještě na chvíli péct.

    16 z 16

    Netradiční tvarohový koláč s okénky místo mříží

    Netradiční tvarohový koláč s okénky místo mříží

    Pokud chcete své hosty oslnit úžasným a krásně vypadajícím koláčem, připravte se na trošku složitější práci - ale výsledek stojí za to. Vypracujte křehké těsto, které na plechu potřete tvarohem. Z druhého těsta nakrájejte proužky, které umístěte tak, aby po upečení a nakrájení řezů vynikla mřížka. Koláčky ozdobíme čerstvým ovocem.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky