Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubnutím, tedy úbytkem tuku a vody, ztrácí člověk tělesnou hmotnost. Podmínkou hubnutí je cvičení, chůze a pečlivý výběr pokrmů, které nás nasytí, nebudeme po nich hladovět a budou prospěšné našemu organismu.

Nejvíce lidí hubne po Vánocích, před dovolenou a před různými společenskými událostmi. Pokud potřebujeme shodit nějaké to kilo, prostě jen na nějakou dobu omezíme tučné a sladké jídlo. Lidé s vyšší hmotností však potřebují k hubnutí delší čas a mnohdy se hubnutí a zdravá strava musí stát jejich celoživotním údělem.

1/20

    1 z 20

    Tukožroutská polévka

    Tukožroutská polévka

    Zelenina v jakékoliv podobě nám pomůže snížit váhu. Tukožroutská polévka je pro nás skvělým pokrmem, protože jí můžeme sníst tolik, kolik chceme. Nejčastějšími surovinami je bílé hlávkové zelí, rajčata, papriky a celer, které uvaříme v zeleninovém vývaru s bylinkami a zelenými natěmi.

    2 z 20

    Ryba na bramborách pečená

    Ryba na bramborách pečená

    Ryba patří mezi nízkokalorické potraviny - pokud si tedy nedáme uzenou makrelu nebo úhoře. Volíme ryby s pevným bílým masem, které dusíme nebo pečeme spolu s bylinkami na pečicím papíru v troubě. Jako přílohu volíme vařené brambory, zeleninu nebo zeleninový salát s nízkotučnou zálivkou.

    5 z 20

    Cuketové lodičky s Fetou a rajčaty

    Cuketové lodičky s Fetou a rajčaty

    Cukety patří mezi lehce dostupnou zeleninu. Mnoho lidí si ji pěstuje na zahradě a pak ji přidává nejen do slaných jídel, ale i do moučníků. Rozkrojenou a vydlabanou cuketu můžeme naplnit směsí rajčat, sýru Feta a bylinek. Po upečení získáme chutnou večeři nebo oběd. Podáváme samotné nebo s bramborami.

    8 z 20

    Kuře s rýží z pekáčku

    Kuře s rýží z pekáčku

    Jídla z jednoho pekáčku jsou rychlá, jednoduchá na přípravu a proto vhodná i pro začínající kuchaře. Šťáva z pečeného masa dochutí rýži nebo brambory a zelenina celý pokrm doladí k dokonalosti. Kuřecí maso je lehce stravitelné a pro redukční dietu je tak skvělou volbou. 

    10 z 20

    Žampionovo-kuřecí omeleta

    Žampionovo-kuřecí omeleta

    Vejce jsou potravinou, která má málo kalorií a připravíme z ní spoustu plnohodnotných jídel. Jedním z takových pokrmů je vaječná omeleta, do které můžeme přimíchat vše, co najdeme doma a co zároveň neodporuje zásadám zdravé stravy - kvalitní šunku, nízkotučný sýr nebo čerstvou zeleninu a čerstvé bylinky.

    11 z 20

    Tagliatelle s houbami

    Tagliatelle s houbami

    Těstoviny nejsou pro redukční dietu vhodné, pokud ale zvolíme těstoviny celozrnné, můžeme si je občas dopřát. Abychom nepřidávali do jídla kalorie, připravíme těstoviny s houbami, které jsou k hubnutí vhodné pro svou nízkou energetickou hodnotu. Očištěné houby podusíme s kořením a smícháme s těstovinami s trochou sýra.

    13 z 20

    Fit fazolové placky

    Fit fazolové placky

    Vydatný oběd nebo večeři připravíme z dušené zeleniny a fazolových placiček s jogurtovým dipem. Placky obsahují rozmixované červené fazole (třeba z plechovky), ovesné vločky, strouhaný sýr, vejce a koření. Pečeme je v troubě na plechu s pečicím papírem nebo je smažíme na nepřilnavé pánvi.

    15 z 20

    Zeleninové lečo

    Zeleninové lečo

    Lečo je směs cibule, paprik a rajčat, podušených do měkka a poté zalitých rozšlehanými vejci. Pokrm se obejde bez klobásy nebo jiné uzeniny - je chutný sám o sobě. Je výborný s celozrnným pečivem nebo s vařenými bramborami. Nahradí tak oběd nebo večeři a zasytí nás na hodně dlouho.

    17 z 20

    Králík pečený na zelenině a pivu

    Králík pečený na zelenině a pivu

    Králičí maso je stejně nízkotučné jako kuřecí - proto se hodí pro šetřící a redukční diety. Maso je poněkud suché, proto se k němu přidává slanina nebo kousky vepřového bůčku - my je však nahradíme spoustou zeleniny, která se bude dusit a péct spolu s králíkem. Jako přílohu podáváme rýži nebo brambory.

    18 z 20

    Zeleninové placky

    Zeleninové placky

    Placky z nastrouhané zeleniny, vařených brambor, vejce a koření připravíme na plechu na pečicím papíru. Upečeme je v troubě a podáváme s jogurtovým dipem, se zeleninovým salátem nebo si je odneseme do práce či do školy jako svačinku, kterou nám budou všichni závidět.

    20 z 20

    Zdravý makovec

    Zdravý makovec

    Držíme-li dietu, musíme mít doma suroviny a ingredience, ze kterých připravíme dietní pokrmy. Takovými ingrediencemi jsou ovesné vločky, semínka, ořechy, med, mák, ovoce a zelenina. Podle receptu z nich připravíme těsto, které upečeme ve formě. Po vychladnutí pokapeme vysokoprocentní čokoládou

1/20

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli