Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nápaditě připravená jídla jsou lákavá pro oči a nadchnou nejen děti, ale i dospělé. Kromě pažitky oceníme i další barevnou zeleninu, hlavně rajčata, okurky a kapii, hodit se budou také uvařená vajíčka. Pažitku někdy krájíme nadrobno, jindy ponecháme v celku.

Pažitka je k dostání celoročně, ale na jaře ji máme nejraději. To ji můžeme sklízet přímo z našich zahrádek a používat po libosti. Pažitka je mrazuvzdorná trvalka, která nepotřebuje mnoho prostoru, ale má ráda výživnou půdu a dostatek vláhy. Rostliny často seřezáváme, aby opakovaně dorůstaly svěží a krásně zelené natě.

1/25

    1 z 25

    Motýlci z cherry rajčátek

    Motýlci z cherry rajčátek

    Na jednoduché motýlí zdobení nám stačí malá cherry rajčátka a pažitka. Rajčátka úplně nedokrojíme a rozevřeme je do stran, pak vložíme mezi malá křidýlka snítky pažitky. Dětem určitě bude s motýlky hned více chutnat. Motýlky můžeme rovnat vedle namazaných krajíčků chleba s pomazánkou. Kolik motýlků kdo spořádá?

    2 z 25

    Kytice tulipánů

    Kytice tulipánů

    Na kytici tulipánů potřebujeme oválná rajčátka soudkového tvaru. Na vrchu, kde nebyla stopka, je nařízneme do kříže. Vnitřek rajčátek vydlabeme lžičkou, naplníme pomazánkou, třeba česnekovou, a doplníme snítky pažitky. Kytičkou můžeme ozdobit povrch slaného dortu.

    3 z 25

    Košíček z pažitky

    Košíček z pažitky

    Košíček z pažitky jistě zaujme. Způsob pletení je obdobný jako při pletení z papírových ruliček. Dno košíčku tvoří sýr, případně i chléb, ve tvaru kolečka. Do košíčku dáme chutnou pomazánku a můžeme servírovat. Na konec mohou strávníci sníst i košíček.

    4 z 25

    Pažitkové máslo

    Pažitkové máslo

    Bylinková másla jsou oblíbená na pečivo i na pečené nebo vařené brambory, mohou se používat na zjemnění polévek i do pomazánek. Do změklého másla vmícháme jemně nakrájenou pažitku a také fialové kvítky pažitky. Vše dobře spojíme, dáme do tvořítek a necháme v lednici ztuhnout.

    5 z 25

    Mravenec

    Mravenec

    Mravenec nebo i jiný brouček vykouzlí našim nejmenším jistě úsměv na tváři, s jeho tvořením mohou dokonce pomáhat. Okurku rozpůlíme a do naříznutých otvůrků vkládáme pažitku. Očka jsou z kukuřice a tělíčko z malých rajčátek. Mravenečci jsou báječní na zdobení studené salátové mísy.

    6 z 25

    Kočička

    Kočička

    Motivy zvířátek uvítají hlavně děti, třeba i tuto roztomilou kočičku. Potřebujeme na ni plátkový sýr, který položíme na plátky toastového chleba. Vykrajovátkem vykrojíme ze sýra a salámu vhodné tvary, fousky vytvoříme z pažitky, očka a čumáček z oliv.

    7 z 25

    Rajčata plněná brynzou

    Rajčata plněná brynzou

    Rozkrojená rajčata můžeme plnit náplněmi podle své fantazie. Podle tohoto receptu nám na náplň stačí bílý jogurt s nasekanou pažitkou a cibulí. Přidáme také brynzu a promícháme. Krásně barevná zelenina povzbuzuje chuť k jídlu. 

    8 z 25

    Snídaňová vařená vejce

    Snídaňová vařená vejce

    Vajíčka mohou být jednoduchým a rychlým jídlem, ať už jsou ve formě omelety nebo smažených vajíček na pánvi. Tato úprava je ale neobvyklá. Sýr a šunku nakrájíme, přidáme vejce, ochutíme a pak směs rozdělíme do silikonových košíčků a ty na pánvi uvaříme. Pak vyklopíme a podáváme ještě teplé se zeleninou. Košíčky jsou výborné i studené, jako lehká svačinka.

    9 z 25

    Omeletkové jednohubky

    Omeletkové jednohubky Video

    Omelety jsou oblíbeným jídlem k snídani i večeři. Podáváme je bohatě zdobené zeleninou a obvykle s pečivem. Podle tohoto receptu vejce nejprve rozšleháme a vmícháme do nich nakrájenou pažitku a kapii. Vejce pak vlijeme na rozehřátou pánev, poté upečeme z obou stran. Po stočení z omelet krájíme proužky a tvoříme jednohubky.

    10 z 25

    Sváteční tvarůžkové závitky

    Sváteční tvarůžkové závitky

    Tvarůžkové závitky můžeme směle připravit jako pohoštění pro návštěvu - pokud si potrpí na syrečky, jistě budou hosté nadšeni. Tvaroh našleháme s majonézou a přidáme vychlazené nastrouhané olomoucké syrečky. Přimícháme nasekanou pažitku a směs použijeme k plnění plátků šunky. Stočíme a necháme vychladit.

    11 z 25

    Cuketové závitky s brynzou

    Cuketové závitky s brynzou

    Atraktivní závitky lze tvořit také z tenkých plátků cukety. Brynzu promícháme s nasekanou pažitkou a smetanou. Závitky naplníme brynzou a vršky ještě posypeme zbylou pažitkou. Podáváme s rozpečenými bagetami, topinkami nebo opečenými toasty

    12 z 25

    Šnytlíkové - pažítkové palačinky

    Šnytlíkové - pažítkové palačinky

    Palačinky jsou velmi oblíbené sladké jídlo, ale když do těsta vmícháme pažitku, budeme příjemně překvapeni. Těsto necháme před smažením krátce odstát, hustotu případně upravíme přidáním mléka. Palačinky usmažíme a podle chuti zvolíme oblíbenou náplň. Může být např. houbová, zeleninová, špenátová nebo s lečem.

    13 z 25

    Rychlá pomazánka na chlebíčky z několika druhů sýrů

    Rychlá pomazánka na chlebíčky z několika druhů sýrů

    Chlebíčky s pomazánkami budou chutnat zaručeně velmi dobře, zvlášť pokud je dobře ochutíme. Podle našeho receptu pomazánku vytvoříme ze strouhaného ementálu a čedaru, přidáme lučinu a trochu majolky. Směs doplníme nasekanou pažitkou a prolisovanými stroužky česneku. Povrch chlebíčků ozdobíme uzeninou, sterilovanou paprikou, okurkou, vajíčkem a nasekanou pažitkou.

    15 z 25

    Vaječná omeleta se sýrem

    Vaječná omeleta se sýrem

    V misce rozkvedláme vejce, přidáme strouhanku, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Omelety pečeme pouze z jedné strany a ke konci pečení je posypeme strouhaným sýrem a nakrájeným rajčetem. Před podáváním bohatě zdobíme nakrájenou cibulí a pažitkou, lze přidat také pikantní hořčici a kečup.

    16 z 25

    Ledový salát se zálivkou z Nivy

    Ledový salát se zálivkou z Nivy

    Omytý a osušený salát nakrájíme na proužky. Nivu rozdrobíme do mléka a necháme rozpustit na sporáku. Pak opepříme a necháme vychladnout. Salát posypeme nakrájenou cibulkou, kapií a pažitkou. Zalijeme rozpuštěnou Nivou - zálivka po vychlazení trochu zhoustne.

    18 z 25

    Sýrová pomazánka Gran Moravia

    Sýrová pomazánka Gran Moravia

    Nejprve umícháme výbornou pomazánku, může být třeba z másla a sýrů, jak je u receptu uvedeno. Přidáme také jemně nakrájenou pažitku, která dá pomazánce správnou barvu, vůni a chuť. Pomazánku podáváme na krajíčcích čerstvého chleba, ozdobenou nakrájenou pažitkou, případně další zeleninou.  

    21 z 25

    Kedlubnový mozeček

    Kedlubnový mozeček Video

    Květákový mozeček je známý a oblíbený pokrm, ale podobně můžeme připravit mozeček i třeba z kedluben. Nejprve orestujeme slaninu nebo šunku, přidáme cibulku a po chvíli ještě kedlubnu. Po vydušení vyklepneme ještě vajíčka a dochutíme. Hotový mozeček sypeme pažitkou a podáváme s pečivem nebo s vařenými brambory. Ke zdobení lze využít pažitkové květy.

    22 z 25

    Slaná květina

    Slaná květina

    Voňavá jedlá kytice nadchne všechny ty, kdo nemohou sladké nebo si na ně nepotrpí. S  trochou fantazie a inspirace můžeme tvořit krásné květy, na které využijeme kromě pažitky také krájený Poličan a Junior - každý má jinou barvu a strukturu, sýry, ledový salát a baby rajčátka.

    23 z 25

    Sendvič princezny (Принцеси Сандвичи)

    Sendvič princezny  (Принцеси Сандвичи)

    Sendvič princezny má nejen pěkné jméno, ale je lákavý i na pohled. Recept pochází z Bulharska a každý si ho může trochu upravit podle sebe. Záleží na nás, jestli kromě pažitky a kapie přidáme ještě rajčátka nebo oblíbené koření. Pochoutku dáme na chvilku na gril, aby dostala tu správnou barvu a chuť.

    25 z 25

    Vejce plněná tuňákem

    Vejce plněná tuňákem

    Rozpůlená uvařená vajíčka lze plnit různými pomazánkami, tentokrát jako náplň použijeme žloutky smíchané s majolkou, tuňákem z konzervy a kořením. Vše dobře propracujeme a po naplnění dozdobíme jemně sekanou pažitkou.

1/25

 

Další tipy a triky