Nejlepší recepty rumunské kuchyně - spojení balkánských a středoevropských vlivů a tradic
Rumunsko je historicky považováno za bránu do Evropy a jako takové v sobě spojuje jak nám dobře známé gastronomické tradice, tak závan exotického orientu. Rumuni mají zálibu ve využívání sezónní zeleniny (rajčata, dýně, okurky, zelí, lilek), což mají společné se svými západními sousedy z Maďarska. Díky Dunaji a Černému moři mají na svém jídelníčku často ryby, především kapry a sumce a s oblibou si dávají i národní pokrm jménem mămăligă, což je kukuřičná kaše, dříve považována za jídlo chudých rolníků. Oblíbený je i slaný ovčí sýr telemea, který chutí připomíná nám dobře známý balkánský sýr.
Známou rumunskou sladkou pochoutkou je chalva. Ta vzniká rozemletím sezamových semínek, které se smíchají s medem. Výsledkem je hodně sladká, ovšem stoprocentně přírodní cukrovinka.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 18 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 22 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51