Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Choux au craquelin (francouzské větrníčky)

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mama-mia Mama-mia

Náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 35 min

95 min (60 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 299 kJ /
3 657 kcal
Bílkoviny59,06 g
Tuky230,02 g
Vláknina5,12 g
Cholesterol 1,66 g
Sodík 773 mg
Sůl2,05 g
Sacharidy335,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: První si připravte krém. Mléko s máslem a vydlabanou vanilkou zahřejte na 80 ˚C. Žloutky prošlehejte s cukrem a škrobem.
Do žloutků vlejte horké mléko a prošlehejte metlou. Vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání uvařte pudink. Rozprostřete pudink do hlubokého talíře a přikryjte těsně fólií. Dejte vychladit do lednice. Ušlehejte šlehačku a přidávejte po částech vychladlý pudink. Obě složky musí mít stejnou teplotu! Vyšlehejte hladký krém a dejte chladit. Krok 2: Na Craquelin smíchejte suroviny a zpracujte ručně tuhé těsto. Těsto vložte mezi silikonové podložky a vyválejte placku o síle 2 mm. I s podložkami dejte na 20 minut do mrazáku.
Jakmile je těsto dostatečně zmrzlé, lze silikonovou podložku dobře sejmout. Vykrájejte kolečka o průměru 4 cm a uložte je do mrazáku. Krok 3: Choux:
Máslo s vodou, solí, cukrem a mlékem přiveďte k varu. Vsypte všechnu mouku a míchejte na mírném plameni, dokud se nevytvoří hladké a lesklé těsto. Správně odpálené těsto vytváří na dně rendlíku slabou slupku.
Těsto nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté do něj zašlehejte po jednom vejce. Z těsta tvořte cukrářským sáčkem s hladkou špičkou bochánky o průměru 3 cm na perforovanou podložku. Lze použít i pečicí papír, ale na podložce mají bochánky krásný spodek bez prasklin. Krok 4: Na každý bochánek položte zmrzlé kolečko craquelin. Kolečko by mělo být trochu větší, při pečení krásně pokryje celý bochánek. Vložte do trouby (HORNÍ a DOLNÍ OHŘEV) rozpálené na 190 ˚C. Troubu ztlumte na 165 ˚C a pečte cca 35 minut do zlatova. Troubu nesmíte prvních 30 minut otevřít, jinak choux splasknou. Krok 5: Upečené choux nechte vychladit na mřížce a plňte před servírováním. Buď do dna propíchňete dlouhou cukrářskou špičku a naplnte spodem, nebo skrojte stříšku a naplnte vrchem. Pod mušelínový krém můžete přidat lžičku praliné nebo arašídové máslo (nutelu apod).

Zveřejněno 30. 11. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Choux au craquelin (francouzské větrníčky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5Qy5

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Choux au craquelin (francouzské větrníčky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5Qy5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

SilviaD: SilviaD: Ano, já používám na cukrářské výrobky Gustin. Je nejlepší.

Marie Svarcova: Děkuji mnohokrát za pochvalu:-)

RubyRom: Děkuji mnohokrát! Dělala jsem je poprvé, příště budou lepší :-)

janky3: Děkuji. Se sladidlem jsem nezkoušela. Držím pěsti, at se povedou:-)

Nesmím sladké, jsem diabetik, ale pokusím se vyrobit tuhle baštu se stévií. Nevyzkoušet to by byl hřích. Vypadají nádherně.

Dokonalé, parádní práce .:yes::yes:

:-):yes::yes: nádherná práce jak z cukrářského kurzu :-K

Máte ich krásne. 30 g kukuričnej múky v kréme je myslený kukuričný škrob (napr.
maizena, gustin, zlatý klas)?

Suroviny:
mléko, žloutek, cukr, máslo, škrob kukuřičný, lusk vanilkový, smetana, máslo, mouka hladká, cukr třtinový, máslo, voda, mléko plnotučné, sůl, cukr, mouka hladká, vejce

Přidat fotografie receptu