Alpská kuchyně - články, postupy a rady
Dýně jsou skvělou a všestrannou zeleninou, která se stala oblíbenou složkou mnoha pokrmů na celém světě. Jsou bohatým zdrojem vitamínu A, beta-karotenu, vitamínu C, vitamínu E a minerálů, jako je draslík a železo. Obsahují také vlákninu, která podporuje zdravou trávicí soustavu a jsou vhodné pro lidi, kteří chtějí udržovat váhu.
Existuje mnoho druhů dýní, které se lecčím liší. Jaké jsou nejoblíbenější?
- Špagetová dýně má uvnitř vláknitou dužninu, která po tepelné úpravě může nahradit špagety, ale lze ji použít i místo nudlí do polévky.
- Dýně Hokkaido patří mezi nejrozšířenější. Hodí se do sladké i slané kuchyně a velkou výhodou je, že ji nemusíte loupat.
- Máslová dýně má skvělou chuť a je také velmi ekonomická, neboť většinu pod slupkou tvoří právě dužina a nikoliv semena.
- Dýně Hijinks je přesně ta dýně, která se vyřezává na Halloween. Má hladkou slupku, výrazné rýhy a pevné stonky (třeba pro tvoření lucerniček).
- Okrasné dýně jsou malé a hrubě strukturované. Hodí se jako dekorace.
Dýně lze připravovat různými způsoby včetně pečení, vaření, dušení a grilování. Často se ochucují kořením, jako je skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek, aby bylo jejich aroma bohatší a chutnější. Jaké jsou tedy nejoblíbenější recepty? Určitě to bude dýňová polévka, dýňové rizoto, dýňový kompot, dýňový koláč, dýňová omáčka či dýňový salát a velmi oblíbený teplý nápoj pumpkin spice latte.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Drahá Praha? Na koupalištích dáte 90 Kč za jednu palačinku s cukrem, smažák vyjde na 169 Kč a točená zmrzka na 50 Kč
Výborné sýrové bramboráčky pro začátečníky: Křupavé placičky zvládne připravit do 30 minut podle snadného postupu každý
Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky