Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česká kuchyně je sice poněkud kaloričtější, ale o to více chutnější

Česká kuchyně je sice poněkud kaloričtější, ale o to více chutnější

Česká kuchyně má své jedinečné a chutné rysy, a i když může být poměrně těžká, má své místo v srdcích těch, kteří si ji vychutnávají. Kromě tradičních jídel je ovlivněna nejvíce kuchyní německou a rakouskou a dále také kuchyní maďarskou. 

Charakteristika typické české kuchyně 

Česká kuchyně je kaloricky bohatá, hůře stravitelná a těžká, ale za to vynikající. Obecně je česká kuchyně bohatá na maso a moučná jídla. 

  • Základem naší kuchyně jsou brambory, obilí, luštěniny, houby a lesní plody, maso vepřové, hovězí, jehněčí, sladkovodní ryby jako kapr, pstruh, candát a zvěřina.
  • Nesmí chybět ani chléb a pečivo a knedlíky (sladké i slané), které jsou jedinečnou přílohou české kuchyně.
  • Používaným kořením je kmín, pepř, majoránka, paprika, česnek, libeček, česnek. 
  • S hlavním jídlem je spojená i polévka, kterou začíná typické české menu. 
  • V oblibě je česká zabijačka, kdy se zpracuje celé prase na jitrnice, kroupová jelita, tlačenku, tradiční polévku prdelačku, zabíjačkový guláš, škvaří se sádlo na škvarky

Nejoblíbenější recepty 

Českým národním jídlem je vepřo-knedlo-zelo, moravský vrabec, svíčková na smetaně a pečená kachna s červeným zelím a knedlíkem. Husté omáčky jsou pro náš národ typické a oblíbená je také koprová, rajská, znojemská či houbová. Dále pak smažený vepřový nebo kuřecí řízek, guláš a bramboráky. Nechybí ani smažený sýr (eidam, gouda či hermelín) a smažený květák. Na Vánoce je typický smažený kapr a bramborový salát. Co se týče sladkých jídel, jednoznačně vedou kynuté buchty, koláče či třeba škubánky. 

 

 

Více

1 5 6 7

Další témata

Další recepty