Květák je velmi zdravý a chutný druh Košťálové zeleniny obsahující spoustu vitamínů
Hlavní část květáku neboli květenství, kterou konzumuje se skládá z mnoha bílých neotevřených květů. Bílou barvu mají díky zeleným listům květáku okolo květenství, které brání slunečnímu svitu, proto se v bílých částech nemůže vyvinout barevný chlorofyl.
Využití květáku v kuchyni
Květák můžeme konzumovat jak syrový tak tepelně upravený. Nejčastější příprava květáku je vaření v osolené vodě, kde se po uvaření dále upravuje např. smažením nebo zapékáním. V syrovém stavu se hojně používá například do salátu nebo se nakládá s ostatní zelenou do slaného nálevu. Skvěle se hodí také jako hlavní surovina do polévek a různých dušených pokrmů.
Existuje více druhů květáku
Dlouhým šlechtěním vznikly různé barevné kombinace květáků. Jejich pěstování je náročnější než u klasického květáku, proto i cena je o něco vyšší.
- Fialový květák: má jemnější chuť, je sladší a není nahořklý.
- Zelený květák: chuťově je velmi podobný bílému květáku, jeho zelená barva je způsobena vysokým množstvím chlorofylu.
- Oranžový květák: oranžová barva je způsobena vysokým množstvím karotenu, podobně jako u mrkve. Jeho chuť je velmi podobná bílému květáku.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí kečup krok za krokem: Voní skořicí a vydrží celou zimu v perfektní kondici
Crack pie: Aby máslem vonící kultovní koláč z amerického Milkbaru byl správně lepkavý a vláčný, je nutné dodržet jeden zásadní trik
Oblíbená klasika: Halušky se zelím a smaženou cibulkou s uzeným bůčkem jsou překvapivě jednoduché a zvládne je i začátečník