Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák je velmi zdravý a chutný druh Košťálové zeleniny obsahující spoustu vitamínů

Květák je velmi zdravý a chutný druh Košťálové zeleniny obsahující spoustu vitamínů

Hlavní část květáku neboli květenství, kterou konzumuje se skládá z mnoha bílých neotevřených květů. Bílou barvu mají díky zeleným listům květáku okolo květenství, které brání slunečnímu svitu, proto se v bílých částech nemůže vyvinout barevný chlorofyl. 

Využití květáku v kuchyni

Květák můžeme konzumovat jak syrový tak tepelně upravený. Nejčastější příprava květáku je vaření v osolené vodě, kde se po uvaření dále upravuje např. smažením nebo zapékáním. V syrovém stavu se hojně používá například do salátu nebo se nakládá s ostatní zelenou do slaného nálevu. Skvěle se hodí také jako hlavní surovina do polévek a různých dušených pokrmů.

Existuje více druhů květáku

Dlouhým šlechtěním vznikly různé barevné kombinace květáků. Jejich pěstování je náročnější než u klasického květáku, proto i cena je o něco vyšší. 

  1. Fialový květák: má jemnější chuť, je sladší a není nahořklý.
  2. Zelený květák: chuťově je velmi podobný bílému květáku, jeho zelená barva je způsobena vysokým množstvím chlorofylu.
  3. Oranžový květák: oranžová barva je způsobena vysokým množstvím karotenu, podobně jako u mrkve. Jeho chuť je velmi podobná bílému květáku. 

Více

1 2 3 4

Další témata

Další recepty