Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Likér je sladký alkoholický nápoj. Troška nemůže uškodit

Likér je sladký alkoholický nápoj. Troška nemůže uškodit

Jako likér se označuje sladký alkoholický nápoj, který muži často označují „pití pro ženský“. Likér neobsahuje příliš alkoholu a bývá hodně sladký, takže se pije spíše pro chuť a na zpestření večera, třeba na návštěvě. Vytvořit lze i v domácích podmínkách, a to nejen klasický vaječný koňak, ale i různé ovocné varianty.

Známější likéry

Kdo by neznal griotku, aromatický likér z višní. Velmi známý je také vaječný koňak, který můžeme všelijak modifikovat. Minimálně podle názvu budete znát i ořechovku, která má léčivé účinky.

Méně známé likéry

Milovníky kokosů mohou vyzkoušet vánoční likér coquito. Na nachlazení zaručeně pomůže lomcovák – zázvorovice. Méně sladký likér vyrobíte třeba z bezinek nebo z netradiční josty.

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Likér

Likér je sladký alkoholický nápoj, jehož název je odvozen z italského liquifacere, což znamená rozpustit. Likéry bývají ochuceny bylinkami, kořením nebo smetanou. Zvlášť známý je vaječný koňak. Likéry mohou při výrobě nějakou dobu stát, aby se dobře propojily jejich složky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Curacao

Curacao, sladkohořký modrý likér, je ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce laraha, které se pěstuje na ostrově Curacao. Bez modrého likéru s příchutí karibského pomeranče se neobejdou různé koktejly a drinky. Přírodní likér je bezbarvý a jeho modř je mu dodávána uměle.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Amaretto

Amaretto je italský likér, ochucený mandlemi. Setkáme se s ním ve více variantách, bohužel ne všechny likéry mandle obsahují. Amaretto se podává při pokojové teplotě, může se pít s čokoládou, různými záskusky, ale také s kostkami ledu. Amaretto se často přidává do moučníku tiramisu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Anýz

Bedrník anýz je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých. Pochází ze Středozemí a Malé Asie. Jako koření se přidává do perníku a chleba. Používá se na dochucení nakládané červené řepy. Významnou úlohu má při výrobě likérů. Usnadňuje odkašlávání a podporuje tvorbu mateřského mléka. Dodnes je známé rčení "Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít".

1 2 3

Další témata

Další recepty