Petržel je nenápadná rostlina s nápadnou chutí a nápaditým využitím
Pokud zahradničíte, asi znáte rozdíl mezi petrželí kořenovou a petrželí listovou. V kuchyni se potom obvykle používají označení petržel (pro kořenovou zeleninu) a petrželka (pro zelené listy čerstvé i sušené). Ať ta, či ona, obě mají v kuchyni své místo a široké použití.
Kořenová petržel
Petržel je součástí například české klasiky – svíčkové omáčky. Často se také přidává do polévek a je základem petrželové polévky. Pokud neznáte, určitě vyzkoušejte levnou pomazánku z pečené petržele.
Petrželová nať
Petrželová nať se nejčastěji používá do polévek jako hezká ozdoba a dochucení, ale její použití je bohatší. Můžete ji využít třeba jako součást těsta, například při výrobě karlovarských knedlíků. Skvělým tipem je barvení velikonočních vajíček petrželovou natí.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!
Jídelní rozmary slavných: Herečka Jennifer Lopéz nesnáší lososa, ujíždí na čokoládových sušenkách a nikdy neodolá kuřeti v rýži
Pěstování brambor v českých zemích: Připomeňte si s námi, co to je plečkování a k čemu sloužil rozbíječ nebo čert