Petržel je nenápadná rostlina s nápadnou chutí a nápaditým využitím
Pokud zahradničíte, asi znáte rozdíl mezi petrželí kořenovou a petrželí listovou. V kuchyni se potom obvykle používají označení petržel (pro kořenovou zeleninu) a petrželka (pro zelené listy čerstvé i sušené). Ať ta, či ona, obě mají v kuchyni své místo a široké použití.
Kořenová petržel
Petržel je součástí například české klasiky – svíčkové omáčky. Často se také přidává do polévek a je základem petrželové polévky. Pokud neznáte, určitě vyzkoušejte levnou pomazánku z pečené petržele.
Petrželová nať
Petrželová nať se nejčastěji používá do polévek jako hezká ozdoba a dochucení, ale její použití je bohatší. Můžete ji využít třeba jako součást těsta, například při výrobě karlovarských knedlíků. Skvělým tipem je barvení velikonočních vajíček petrželovou natí.