Koláče nemusí být jen sladké. Slaný koláč poslouží jako svačina i hlavní chod
Štrúdl nebo palačinky, obvykle sladké pokrmy, lze připravit naslano, proč by tedy nešlo upéct i slaný koláč. Slaných koláčů existuje celá řada, nejslavnější jsou asi francouzské quiche. Do slaného koláče lze přidat zeleninu, sýry, ale i maso, a připravit tak chutný hlavní chod.
Zahraniční slané koláče
Typickým slaným koláčem, ačkoli se mu koláč říká jen málokdy, je italská pizza. Podobný je slovenský slaný koláč posúch. Pokud půjdeme více na jih, narazíme na tradiční chorvatský koláč komikša pogača nebo řecký cibulový koláč kremidopita.
Domácí slané koláče
Vynikající jsou například tlačené koláčky s medvědím česnekem Ivy Trhoňové. O Velikonocích, ale nejen tehdy, si můžete upéct tradiční slanou babu a o svatojanské noci zase slaný svítek.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Knedlík jedině z ubrousku: Uvařte si slavný Pálffyho knedlík podle receptu od „Sandtnerky“
„Je to piplačka, ale stojí to za to,“ říkají o výrobě „kresleného dortu“ cartoon cake amatérské, ale velmi šikovné cukrářky
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky