Zavařování není žádná věda. S našimi radami, tipy a triky to zvládnete také
Zavařování je jedním ze způsobů, jak můžete tepelně konzervovat různé druhy potravin. Spousta lidí má zavařování spojené se svými babičkami, kdy se veškerá úroda zpracovávala, aby bylo z čeho brát po celý rok. Pokud si také chcete vychutnat kvalitní úrodu ze zahrádky po celý rok, nebo jen připravit jídlo na cesty, je zavařování perfektní volbou.
V čem můžete zavařovat?
V dnešní době si můžete se zavařováním pomoci spotřebiči, které máte doma.
- Zavařování v hrnci patří mezi klasiku. Sklenice vložíte do hrnce vystlaného starší utěrkou, zalijete teplou vodou a na mírném ohni zahříváte na požadovaný stupeň (cca 85-95 °C podle suroviny). Teplotu udržujte minimálně 15 minut.
- Zavařování v myčce je velmi jednoduché. Naplněné sklenice jednoduše naskládáte vedle sebe tak, aby stály, na myčce volte program s teplotou nejlépe 80, minimálně pak 70 °C. Po zavařování otáčíme sklenice dnem vzhůru.
- Zavařování v troubě je také velmi snadné. Naplněné sklenice naskládejte na plech vystlaný utěrkou, podlijte je horkou vodou (cca 2-3 cm) a zavařujte v troubě na 250 °C 8-12 minut podle velikosti sklenic. Po vytažení sklenice také otočte.
Zavařovat můžete téměř cokoliv
Zavařovat můžete prakticky cokoliv, co vás napadne. Nejznámější jsou okurky v kyselém nálevu, ovocné kompoty (třešně, jahody, borůvky, angrešt, meruňky atd.), domácí kečupy, zeleninové směsi (čalamády, leča), omáčky (pod maso či na těstoviny), houby i třeba marmelády. Zavařit můžete ale i maso či již uvařené jídlo, které si chcete vzít třeba na cesty.
Předchozí 1 … 11 12 13 14 15 Další
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Paštika ze zeleniny a hub podle Viléma Vrabce: Lehce vyškvařená slanina ji navoní, vařená rýže zahustí a smetana zjemní
Šéfkuchař Pizza Nuova poradil, která rajčata se hodí na skvělé sugo: Seženete je celoročně i u nás, říká
Bouřkový úplněk přinese zátěž organismu: Opatrně s některými jídly, radí astroložka, odnesla by to vaše játra i střeva