Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce se kvapem blíží a každá žena v domácnosti přemýšlí, kdy se pustí do vánočního pečení. Někdo se drží osvědčené klasiky v pečení (např. linecké cukroví nebo rohlíčky), jiní rádi vyzkouší nové trendy v pečení dobrot. Připravili jsme pro vás ty nejvíce žádané recepty.

Vánoční čas je plný radosti a také sladké vůně, která se line z kuchyně. Připravili jsme pro vás výběr vánočních receptů na cukroví - jednak tradičních jako je linecké, rohlíčky či perníčky, ale také trendy margotková kolečka, medovníkové kuličky nebo makronky.

1/15

    1 z 15

    Linecké cukroví

    Linecké cukroví Video

    Linecké cukroví je stálicí mezi vánočním cukrovím. Příprava těsta je velmi jednoduchá a připravujeme ho ideálně den před pečením. Upečené cukroví chutná báječně s rybízovou marmeládou. Aby se nám linecké rozplývalo na jazyku, je třeba ho nechat odležet do změknutí.

    2 z 15

    Vanilkové rohlíčky

    Vanilkové rohlíčky Video

    Jedině vanilkové rohlíčky vytvoří tu voňavou atmosféru Vánoc. Nejčastěji do těsta používáme vlašské ořechy, cukráři ovšem doporučují spíše ořechy lískové, pro jejich úžasnou chuť i vůni. Rohlíčky obalujeme ještě horké v cukru s pravou vanilkou.

    3 z 15

    Margotková kolečka

    Margotková kolečka Video

    Pokud rádi zkoušíte nové věci a chcete vyzkoušet další druh vánočního cukroví, pak je pro vás recept na margotková kolečka jako stvořený. Vypracujeme si křehké těsto, ze kterého vykrájíme kolečka a upečeme. Do náplně použijeme máslo, známou tyčinku Margot a dochutíme rumem.

    4 z 15

    Crinckles

    Crinckles

    Crinckles neboli popraskané sušenky jsou novým trendem v pečení o Vánocích. Základem je kakaové těsto, ze kterého tvoříme kuličky a před vložením do trouby je obalíme v silné vrstvě moučkového cukru. Během pečení vzniknou na sušenkách efektní praskliny.

    5 z 15

    Jednoduché Raffaelo kuličky

    Jednoduché Raffaelo kuličky Video

    Na báječné Raffaelo kuličky nám postačí pouze 3 suroviny - Salko, strouhaný kokos a mandle. Jednoduše stačí smíchat Salko se strouhaným kokosem a ze směsi vytváříme kuličky, do kterých vložíme celou mandli a znovu je obalíme ve strouhaném kokosu.

    6 z 15

    Vosí hnízda kokosová

    Vosí hnízda kokosová

    Vosí hnízda nebo pro někoho také včelí úly můžeme připravit i trochu netradičně z kokosového těsta. Kokosová hnízda tvarujeme do formičky vysypané strouhaným kokosem, díky tomu vypadají jako zasněžená. Naplníme je poté klasickým máslovým krémem a přilepíme na piškot.

    8 z 15

    Medovníkové kuličky

    Medovníkové kuličky

    Medovníkové kuličky chutnají výtečně po medu i karamelu a do Vánoc rozhodně nevydrží. Vyválené těsto nejprve upečeme, poté nalámeme či rozmixujeme na drobečky. Tuto směs pak smícháme s máslem a karamelovým salkem, z hmoty tvarujeme kuličky.

    9 z 15

    Pracny

    Pracny Video

    Pracny jsou křehké cukroví pečené ve formičkách. Po vyklopení a zchladnutí se pocukrují nebo obalí v moučkovém cukru s vanilkou. Do pracen patří kromě mouky, vejce a cukru ještě obvykle ořechy. Přidává se často také kakao a skořice s mletým hřebíčkem.

    10 z 15

    Sněhové pusinky

    Sněhové pusinky Video

    Sněhové cukroví ze šlehaných bílků s cukrem je oblíbená nadýchaná a křupavá sladkost. Postačí nám na ně pouze dvě ingredience- bílky a cukr. Bílkové pečivo vkládáme do trouby vyhřáté na 70–100 °C a spíš jej sušíme, než pečeme. Pečivo nám nesmí ztmavnout.

    11 z 15

    Kávová zrna - piškotová

    Kávová zrna - piškotová Video

    Nepečená kávová zrna jsou tradičním cukrovím, které je velmi jednoduché na přípravu. Výhodou je, že se zrna nepečou a nechají se pouze ztuhnout v chladu. Piškotové těsto s chutí po silné kávě a rumu je obaleno v jemné čokoládové polevě a jejich chuť je návyková.

    12 z 15

    Burisonové kuličky

    Burisonové kuličky Video

    Burisonové kuličky jsou nepečené cukroví, ke kterému postačí pouze několik málo surovin. Postup je velmi rychlý. Nejprve si připravíme karamel, do kterého na střídačku vmícháme máslo a kondenzované mléko. Na závěr přimícháme burizony a tvarujeme kuličky.

    13 z 15

    Masarykovo cukroví - pravé

    Masarykovo cukroví - pravé Video

    Masarykovo vánoční cukroví chutná jako nostalgická vzpomínka na první republiku – křehké máslové těsto s křupavými lískovými oříšky vás rázem přenese do dob dávno minulých. Cukroví je snadné na přípravu a během roku se hodí jako klasické čajové sušenky.

    14 z 15

    Tatrankové kuličky

    Tatrankové kuličky Video

    Snadným a nepečeným cukrovím jsou také tyto lísko-oříškové tatrankové kuličky. Těsto je složené z rozemletých tatranek s máslem, s jemným nádechem rumu. Z těsta tvoříme kuličky, které poté obalíme v praženém strouhaném kokosu a necháme vychladit v lednici.

    15 z 15

    Makronky

    Makronky Video

    Maličké makronky patří v posledních letech k nejoblíbenějším moučníkům. Jsou lesklé, pestrobarevné a lehounké jako vánek. Jejich příprava není úplně jednoduchá, správně upečená makronka je zvenku křupavá, uvnitř měkká a vláčná. Povrch musí být hladký bez prasklin.

1/15

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Další tipy a triky