Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarky nejsou jen vedlejším produktem při škvaření sádla, ale také skvělou surovinou do mnoha pokrmů. Správná příprava jim dodá křupavost, chuť i využitelnost v kuchyni. Jak je dál zpracovat a používat při vaření?

Křupavé škvarky se skvěle hodí nejen k přímé konzumaci, ale i jako surovina do mnoha receptů. Ať už je chcete přidat do pomazánky, bramborových knedlíků nebo využít na škvarkové placky, výsledek bude vždy báječný. Připravili jsme pro vás 15 nejoblíbenějších receptů, které se bez škvarků neobejdou.

1/15

    1 z 15

    Brambory s Camembertem a vejcem z mikrovlnné trouby

    Brambory s Camembertem a vejcem z mikrovlnné trouby

    Brambory se v mikrovlnné troubě ohřejí během pár minut, zatímco sýr se krásně rozpustí. Vejce s tekutým žloutkem chutná v kombinaci s ostatními surovinami báječně. Snadná příprava ušetří čas a výsledek potěší svou jednoduchostí. K dokonalosti jídlu chybí už jen hrst křupavých škvarků.

    2 z 15

    Škvarkovník

    Škvarkovník

    Recept na chleba, který upeče domácí pekárna, je snadný a škvarky mu dodají tu správnou chuť. Drobně nakrájené škvarky tvoří na řezu chleba hezkou mozaiku a každé sousto se přímo rozplývá na jazyku. Poctivá dobrota potěší k snídani i na vydatnou svačinu.

    3 z 15

    Sádlové rohlíky se škvarkovými knoflíčky

    Sádlové rohlíky se škvarkovými knoflíčky

    Mouka, voda a sádlo vytvoří vláčné těsto, které se po vykynutí promění v nadýchané rohlíčky. Každý kousek obsahuje pár křupavých škvarků, které zvýrazní chuť. Pečení provoní celou kuchyň a první sousto vás přesvědčí svou jemností o dokonalosti tohoto receptu.

    4 z 15

    Rychlá škvarková pomazánka

    Rychlá škvarková pomazánka Video

    Škvarky se rozmixují s hořčicí a jemně nakrájenou cibulkou, čímž vznikne hladká a výrazně chutná pomazánka. Po odležení se chutě dokonale propojí a zvýrazní svůj lahodný šmak. Pomazánka bude nejlépe chutnat na čerstvém chlebu.

    5 z 15

    Škvarkový kapusťák

    Škvarkový kapusťák

    Kapusta se podusí doměkka a spojí se s nadýchaným těstem, které se díky škvarkům stane neodolatelně křupavé. Kapusťák se peče na 180 °C po dobu 40 minut. Nakonec se potře rozšlehaným vajíčkem a dopeče dozlatova. Nejlépe chutná s kysaným zelím nebo s okurkou.

    6 z 15

    Selská omeleta v paprice z horkovzdušné fritézy

    Selská omeleta v paprice z horkovzdušné fritézy

    Barevné papriky se naplní voňavou směsí brambor, sýra, škvarků a vajec, která se v horkovzdušné fritéze promění v dokonale chutnou omeletu. Zvenčí vznikne jemně křupavá vrstva a vnitřek zůstane šťavnatý a lahodný. Jídlo podávejte jako vydatnou snídani či večeři.

    7 z 15

    Škvarkové pagáčky

    Škvarkové pagáčky Video

    Těsto s voňavými škvarky se pečlivě překládá, aby získalo nadýchanou strukturu. Před pečením se pagáčky potřou vejcem, které zajistí krásně zlatavou barvu a neodolatelně křupavý povrch. Poctivé pečivo chutná skvěle samotné i jako doplněk k polévkám a pomazánkám.

    9 z 15

    Škvarkový koláč (placky)

    Škvarkový koláč (placky)

    Těsto se promíchá s nadrobno pokrájenými škvarky, které mu dodají dokonalou vláčnost i neodolatelnou chuť. Po vykynutí se koláč upeče dozlatova, čímž získá křupavý povrch. Koláč poslouží jako příloha ke guláši nebo k dršťkové či k bramborové polévce, také si ho můžete vychutnat jen tak, samotný.

    11 z 15

    Škvarkovo-nivovo-hruškové točenice

    Škvarkovo-nivovo-hruškové točenice

    Škvarkové těsto se naplní slanou nivou a sladkou hruškou, pak se sroluje do rolády. Pokrájí se na jednotlivé řezy, které se samostatně upečou při 200 °C. Neobvyklé spojení hrušky, nivy a škvarků překvapí a potěší každého milovníka výrazných chutí.

    12 z 15

    Velikonoční "držtička"

    Velikonoční "držtička"

    Netradiční kombinace syrových a ve slupce vařených brambor je základem tohoto receptu. Nesmí chybět ani nadrobno pokrájené škvarky, vejce a krupice. Směs se dochutí česnekem, kmínem, pepřem i solí a upeče při 200 °C dorůžova. Sytou držtičku lze jíst samotnou nebo podávat jako přílohu.

    13 z 15

    Brambory pečené se škvarky

    Brambory pečené se škvarky

    Nakrájené brambory se předvaří a následně promíchají s křupavými škvarky, dochutí se kořením a dopečou dozlatova. Šmrnc jídlu dodá česnek, který s chutí škvarků skvěle pasuje. Jídlo podávejte samotné nebo se zeleninovým salátem a zapíjejte mlékem nebo podmáslím.

    14 z 15

    Obyčejné nudle se smaženým zelím

    Obyčejné nudle se smaženým zelím

    Domácí nudle či uvařené špagety se spojí s jemně opečeným zelím a vytvoří jednoduché, ale chuťově dokonale vyvážené jídlo. Při smažení se zelí a škvarky rozvoní a krásně se propojí s těstovinami. Pokrm je sytý, rychle hotový a neuvěřitelně lahodný. 

    15 z 15

    Bramborové knedlíky rolované a navrch pečené

    Bramborové knedlíky rolované a navrch pečené

    Bramborové těsto se rozválí do tenké vrstvy, naplní směsí škvarků a uzeného masa, pečlivě zaroluje a zabalí do alobalu. Válečky se pečou v troubě při 160 °C přibližně 40 minut, přičemž po 20 minutách je třeba válečky otočit. Knedlíky podávejte s kysaným zelím a restovanou cibulkou.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky