Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévkové zavářky jsou už podle svého názvu vložky do různých druhů polévek, masových i zeleninových, které se přidávají do vývaru už během vaření. Jejich úkolem je řídkou polévku zahustit a dochutit.

Zavářky se vaří přímo v polévce - některé z nich ale mají výjimku a mohou se připravovat zvlášť. Je to z toho důvodu, že se ze zavářky mohou uvolnit chuťově výrazné látky, které chuť jídla změní. Někdy je také vhodné podávat zavářku mimo polévku - aby si každý nabral tolik, kolik mu vyhovuje.

1/16

    2 z 16

    Davídkova nudlová polévka

    Davídkova nudlová polévka

    Domácí nudle jsou dobrým vysvědčením každé kuchařky. Čím tenčí, tím lepší. Připravujeme je z jednoduchého těsta z hrubé mouky, vejce a soli. Po rozválení těsta musíme nechat placky vyschnout, pak je poprášíme moukou, nařežeme pruhy, které naskládáme na sebe a ostrým nožem krájíme nudle, které necháme proschnout.

    4 z 16

    Drožďové knedlíčky - zavářka

    Drožďové knedlíčky - zavářka

    Drožďové knedlíčky nejsou totéž co čerstvé droždí, které mnoho lidí nenávidí. Stačí rozpustit droždí na tuku se zpěněnou cibulkou a po vychladnutí přidat hrubou mouku, strouhanku, vejce, česnek, sůl, koření a zelené bylinky. Muškátový květ a pepř pak dodají výraznější chuť. Ze směsi vytvoříme knedlíčky nebo noky a zavaříme je do polévky.

    5 z 16

    Slepičí vývar s drobením

    Slepičí vývar s drobením

    Polévkové drobení vyhledávají lidé, kteří nemají čas na výrobu domácích nudlí. Základem drobení je tuhé nudlové těsto z mouky, vejce a soli, které po důkladném vychlazení nastrouháme na hrubém struhadle, prohodíme moukou a necháme proschnout. Drobení zavaříme do polévky, ale můžeme ho uschovat i do zásoby.

    6 z 16

    Polévka z králíka s čočkou

    Polévka z králíka s čočkou

    Čočka jako zavářka? Rozhodně ano! Vyzkoušejme luštěninovou zavářku, která polévku krásně zahustí i dochutí. Nejvíce se hodí červená čočka, která po 10-15 minutách změkne a téměř se rozpadá, takže zahustí chutnou a silnou polévku - jak zeleninovou, tak masový vývar se zeleninou.

    7 z 16

    Hadrová polévka našich babiček

    Hadrová polévka našich babiček

    Hadrová polévka má jednoduchý základ. Tím je krupice nebo krupička, osmažená na másle do růžova a zalitá osolenými rozšlehanými vejci, do kterých je možné zamíchat pokrájené zelené bylinky. Směs necháme srazit, rozdrobíme vidličkou, zalijeme vývarem s nastrouhanou zeleninou, a povaříme.

    10 z 16

    "Gulášovka" s kroupami

    "Gulášovka" s kroupami

    Obilninové zavářky každou polévku vylepší. Ať jsou to kroupy a krupky, rýže, jáhly, quinoa, pohanka nebo bulgur. Hodí se do zeleninových a masových polévek, ale i do těch, které se dochucují smetanou. Důkladně povařenou zavářku mají rádi dospělí i děti, protože ji nemusí kousat.

    12 z 16

    Gulášová polévka z mletého masa

    Gulášová polévka z mletého masa Video

    Silná gulášová polévka se obejde i bez masa, jen s cibulí, mletou paprikou a bramborami. Pořádně hustou a sytou polévku však připravíme z mletého masa, které orestujeme na cibuli a podusíme ve vývaru, než do něj přidáme brambory. Úspěch je zaručen! Maso dodá polévce nejen úžasnou chuť, ale i tolik potřebnou hustotu.

    14 z 16

    Česneková polévka s uzeným masem a tarhoňou

    Česneková polévka s uzeným masem a tarhoňou

    Kupovaná tarhoňa je obdobou maďarského nudlového strouhání - drobení. Jsou to malé těstovinové kuličky, které je potřeba osmažit na pánvičce a vložit do polévky hned po začátku varu, protože se vaří 15-20 minut. Malé děti tarhoňu milují, protože jim připomíná hrášek a dají se s ní dělat psí kusy.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky