Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát se skládá z kostiček nebo plátků ve slupce uvařených a oloupaných brambor, majonézy, jogurtu nebo zálivky. Vše ostatní se do salátu přidává podle toho, co má kdo rád nebo co velí rodinné tradice.

Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se nerozvaří. Salát nemusí být jen vánoční - připravujeme ho po celý rok ve všech jeho možných variacích.

1/20

    1 z 20

    Klasický bramborový salát

    Klasický bramborový salát

    Jaký by byl vánoční, velikonoční nebo sváteční stůl bez tradičního bramborového salátu? Podle většiny lidí má salát kromě kostiček vařených brambor obsahovat šunku nebo kvalitní salám, okurku, mrkev (někdy i celer), hrášek, vařená vejce a majonézu s hořčicí. Klasika se smaženým řízkem nebo kaprem nikdy neomrzí.

    3 z 20

    Pikantní bramborový salát

    Pikantní bramborový salát

    Ve slupce uvařené a oloupané brambory pokrájíme na kostičky nebo na plátky. Kromě zálivky ze smetany a majonézy, ochucené česnekem, a jarní cibulky, v ní nejsou jiné ingredience. Labužník si do salátu může pokrájet sardelky a posypat vše nastrouhaným parmezánem. Skvělá večeře pro chlapy je hotová.

    4 z 20

    Bramborový salát s cizrnou

    Bramborový salát s cizrnou

    Sytý bramborový salát, který splňuje všechny podmínky zdravého stravování, obsahuje kromě brambor a mrkve také cizrnu a mandle. Díky těmto ingrediencím a zálivky z jogurtu a zelených bylinek můžeme tento salát jíst jako plnohodnotné jídlo a nemusíme k němu mít ani maso, ani rohlík.

    5 z 20

    Mexický bramborový salát

    Mexický bramborový salát

    Tento salát obsahuje to, co je typické pro mexickou kuchyni - kromě brambor jsou to sterilované červené fazole, kukuřice, cibule a čerstvá červená paprika. Spolu s olejovou zálivkou, okořeněnou výrazným kořením jako třeba chilli, připravíme salát, který si zamilují hlavně muži. 

    8 z 20

    Slovenský bramborový salát

    Slovenský bramborový  salát

    Vařené brambory, okurka, syrová cibule a naložený celer jsou hlavními ingrediencemi tohoto salátu, který se může podávat studený i teplý. Neobsahuje totiž majonézu, ale zálivku z okurkového láku a oleje, která salát spojí a spolu s různými zelenými bylinkami, pepřem a paprikou perfektně okoření.

    9 z 20

    Teplý bramborový salát

    Teplý bramborový salát

    Výbornou přílohou k masu je bramborový salát z maličkých brambůrek, uvařených ve slupce. Oloupané je smícháme s většími kousky cibule, kterou opražíme na oleji a pak svaříme s trochou octa. Sůl, pepř a nasekaná pažitka nebo i jiné zelené koření chuť teplého salátu jen umocní.

    10 z 20

    Italsky bramborový salát

    Italsky  bramborový salát

    Na italský salát potřebujeme hovězí maso - uvaříme ho do měkka nebo použijeme zbylé maso od oběda. Spolu s vařenými pokrájenými bramborami, červenou cibulí, paprikou, rajčátky, zelenou petrželkou a zálivkou z olivového oleje vytvoříme studený nebo teplý salát, který může nahradit hlavní chod.

    15 z 20

    Syrová zelenina v bramborovém salátě

    Syrová zelenina v bramborovém salátě

    Do zbylých vařených brambor, pokrájených na kostičky, přimícháme syrovou strouhanou nebo krájenou zeleninu - mrkev, celer, pórek, řepu, zelí. Fajnšmekři přidají vše, co dům dá - šunku, sýr, vařená vejce, papriky nebo rajčata. Vše smícháme s majonézou, kterou odlehčíme kysankou nebo jogurtem a necháme přes noc odležet.

    19 z 20

    Jarní bramborový salát

    Jarní bramborový salát

    Lehký salát s jarními ředkvičkami, mladými kedlubnami nebo jinou zeleninou si můžeme dopřát s odlehčenou majonézou nebo s jakoukoli zálivkou. Pokud je to po Vánocích náš první salát, musíme si ho pořádně vychutnat. Nasekaná pažitka jeho chuť ozvláštní - přece jen je to první jarní bylinka.

    20 z 20

    Letní bramborový salát

    Letní bramborový salát

    Z jakých surovin připravíme letní bramborový salát? Z těch, které jsou dostupné na trhu nebo se právě urodí na zahrádce - pórek, rajčata, papriky, kedlubny. Lehká zálivka z oleje, octa, soli, pepře a hořčice nás nijak nezatíží, ale salát je sytý a vynikající i jako příloha ke grilovanému masu nebo k domácímu pečivu.

1/20

Komentáře (2)

janatka: Taky si myslím, že dělám ten nejlepší na světě... :-8

Všechny vypadají krásně a jedle. Já si stejně myslím, že ten náš klasický je nejlepší i když je to kalorická bomba jak má být. U nás na něj nedáme dopustit. Je pravda, že jsem už před delší dobou přestala přidávat salám do salátu a také jsem je to naučila. Nejdříve byly připomínky, ale přestaly frflat a také nám to chutná. ;-)<3

Další tipy a triky