Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

O velikonočním pondělí se můžeme setkat s koledníky - skupinami chlapců a mužů, kteří s pomlázkami obcházejí rodiny, ve kterých jsou ženy a dívky různého věku. Ty je potřeba vyšlehat, aby zůstaly zdravé a plodné.

Koledníci obcházejí své známé celé dopoledne. Koledování znamená, že muži musí ženu nebo dívku nejdříve chytit, než ji vyšlehají. Takové běhání od domu k domu jim ubírá energii a tu je nutné nějak doplnit - jak odměnit koledníky za "výprask"?

1/16

    2 z 16

    Třená bábovka

    Třená bábovka

    Šleháním dívek unavení muži sní vše, co jim hospodyně nabídne. Někdy je to i občerstvení v podobě životabudiče v podobě kávy a chutného sladkého moučníku. Tvarohová bábovka s barevnou mozaikou z kandovaného ovoce je ke kávě jako stvořená. Jelikož i malí chlapci preferují sladké, nevydrží bábovka na stole dlouho.

    3 z 16

    Velikonoční chlebíčky

    Velikonoční chlebíčky

    Obložené chlebíčky zmizí z podnosu rychlostí blesku - snad není nikdo, kdo by je neměl rád. Hlavně malí koledníci ocení nápadité dekorace ze šunky nebo sýra, které vykrájíme vykrajovátky na cukroví a položíme na chlebíčky potřené pomazánkou. Zelené stonky pažitky velikonoční výjev doladí.

    4 z 16

    Velikonoční vajíčka, kuřátka a zajíčci

    Velikonoční vajíčka, kuřátka a zajíčci

    Pro nejmenší koledníky připravíme vajíčka a zvířátka z nepečené piškotové hmoty. Na některé tvary existují šikovné formičky, ale rukama zvládneme vajíčka také vytvarovat. Hotové kousky namočíme do čokolády nebo fondánové polevy, necháme ztuhnout a ozdobíme cukrářským zdobením.

    5 z 16

    Listové šneky

    Listové šneky

    Šneky z listového těsta jsou křehkým a chutným občerstvením, které má rád každý. Plát těsta potřeme domácím kečupem a poklademe plátky šunky a sýra. Poté ho smotáme do rolády, nakrájíme ji na kolečka a upečeme v troubě. Náplň můžeme dochutit kořením (oregano) a sušenými rajčaty.

    6 z 16

    Minimazance pro koledníky

    Minimazance pro koledníky

    Můžeme si myslet, že mazanců má každý dost - ale mnohdy tomu tak není. V některých rodinách se nepeče, v jiných se mazance kupují. My můžeme vytvořit malé mazance velikosti cupcaků, které položíme na velikonoční stůl spolu s máslem a marmeládou. Pak se už jen nestačíme divit, jak rychle mizí.

    8 z 16

    Krůtí řízky

    Krůtí řízky

    Velikonoce i všechny ostatní svátky mají jeden společný znak - řízky. Nezáleží na tom, jestli jsou z drůbežího nebo vepřového masa. Pro koledníky stačí připravit malé řízečky, krajíčky chleba a okurky. I kdyby byly řízky v neděli i v pondělí k obědu, stejně si každý vezme. Řízky jsou prostě in.

    9 z 16

    Mandlové embosované velikonoční sušenky

    Mandlové embosované velikonoční sušenky

    Lehké a svěží citrusové sušenky upečeme už před Velikonocemi a uchováme je ve vzduchotěsné dóze. Pro koledníky pak jako když je najdeme. Můžeme je přidat do košíků koledníků nebo je vystavit na sváteční stůl, kde je mohou mlsat děti i dospělí. A v kombinaci se zeleným podkladem? Prostě krása.

    12 z 16

    Cuketová nádivka

    Cuketová nádivka

    Nádivky upečeme raději více - aby bylo k obědu, ale i pro koledníky na stůl. Připravíme ji ze staršího pečiva, uzeného masa, vajec, nasekaných mladých kopřiv a koření. Nádivku s barevnou mozaikou nakrájíme na čtverce a klidně se vsadíme, že nezbyde ani kousek. Pokud chceme zdravější variantu, zkusíme cuketovou nádivku.

    13 z 16

    Bavorské vdolečky od Mišky Kuličky

    Bavorské vdolečky od Mišky Kuličky

    Vdolečky připravíme den předem nebo si přivstaneme, připravíme těsto a po vykynutí smažíme kolečka, která potíráme švestkovými povidly a zdobíme tvarohem. Koledníci, kteří je uvidí na stole, už na pomlázku nebudou mít ani pomyšlení. Jedinou jejich myšlenkou bude, aby ulovili vdolečků co nejvíc.

    15 z 16

    Pikantní škvarková pomazanka

    Pikantní škvarková pomazanka

    Při nedostatku času můžeme občerstvení pro koledníky připravit předem nebo sáhnout do domácích zásob. Krajíčky chleba potřené sádlem s mletými škvarky nebo s mletým pečeným masem s hořčicí, cibulí a okurkou, skrývají nebezpečí - je možné, že koledníci už koledování nedokončí a zůstanou sedět u našeho stolu.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky