Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaše je polotuhá směs vařených potravin. Může se jednat o obiloviny, semena, luštěniny, ovoce a zeleninu. Kaše může obsahovat malé kousky nebo má hladkou jemnou konzistenci, kterou nazýváme pyré. Připravuje se nasladko i naslano.

Kaše se staly oblíbeným celodenním jídlem - jsou vydatnou snídaní, chutnou přílohou, zdravou večeří. Kaše jsou prvním dětským jídlem a stravou pro nemocné. K jejich přípravě potřebujeme mixér, sekáček, mlýnek na maso nebo vidličku.

1/16

    1 z 16

    Ovesná kaše bez vaření

    Ovesná kaše bez vaření

    Ovesná kaše je trendem moderní doby a zdravého životního stylu. Vločky namočíme do vody nebo do mléka se špetkou soli. Po nabobtnání je smícháme s jogurtem, medem a ovocem, tím získáme výbornou snídani nebo svačinu. Horkou kaši připravíme krátkým uvařením v mléce, misku obložíme ovocem a posypeme oříšky.

    2 z 16

    Jemná bramborová kaše

    Jemná bramborová kaše

    Když se řekne "kaše", většina lidí si představí heboučkou žlutou kaši z brambor a k ní řízek, sekanou nebo pečínku. Správná kaše se mačká vidličkou, ale mixér je přece jen rychlejší. Uvařené brambory vyšleháme s máslem a s horkým mlékem nebo smetanou (studená tekutina nebo tyčový mixér způsobí, že kaše je mazlavá). 

    3 z 16

    Květáková kaše, která si nezadá s bramborovou

    Květáková kaše, která si nezadá s bramborovou

    Květák je zelenina, proto z ní připravíme zdravou kaši, která se může podávat jen tak nebo s volským okem či dušeným masem. Doměkka uvařený květák bez košťálů umixujeme s mlékem nebo smetanou, popřípadě s kouskem másla a špetkou soli. Hotovou kaši na talíři sypeme zelenými bylinkami.

    4 z 16

    Hrachová kaše s tempehem - vegan

    Hrachová kaše s tempehem - vegan

    Hrachová kaše se připravuje ze suchého žlutého nebo zeleného hrachu, který několik hodin před vařením namočíme do vody. Pak ho uvaříme doměkka, před dovařením ochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem. Za pomoci mléka nebo smetany ušleháme jemnou kaši, kterou posypeme osmaženou cibulkou.

    6 z 16

    Polenta se žampiony a špenátem

    Polenta se žampiony a špenátem

    Polenta je žlutá kaše z kukuřičné krupice. Ve vodě předem namočenou krupici svaříme na kaši - buď s mlékem a máslem, nebo ve vodě či zeleninovém vývaru s česnekem a s kořením. Polenta je bezlepková potravina, kterou mohou jíst i nemocní s celiakií. Podáváme ji stejně jako kaši bramborovou.

    7 z 16

    Sladká kaše z teffu

    Sladká kaše z teffu

    Teff je etiopská travina, jejíž přeložený název zní "ztracený". Jsou to maličká zrníčka, plná živin a minerálů, která se vaří až ve čtyřnásobku tekutiny - vody, mléka nebo vývaru. Připravují se nasladko s oříšky, medem a ovocem, i naslano s cibulkou, uzeninami, masem. Kaše je vhodná pro celiaky, protože neobsahuje lepek.

    9 z 16

    Borůvková rýžová kaše nejen dia

    Borůvková rýžová kaše nejen dia

    Z kulatozrnné rýže připravíme nejen rizoto, ale také rýžovou kaši, která je bezlepková, a proto vhodná i pro nemocné lidi a malé děti. Uvaříme ji s mlékem a špetkou soli do měkka, přidáme kousek másla a podle potřeby umixujeme. Kaši podáváme s cukrem, máslem, skořicí, kakaem nebo s ovocem.

    10 z 16

    Kaše z červené čočky s nádechem Indie

    Kaše z červené čočky s nádechem Indie

    Červená čočka se hodí do polévek, do salátů, na zahuštění, i jako příloha nebo kaše. Základem by měla být orestovaná cibulka, červená čočka (nenamáčí se předem) a indické koření. Čočka je hotová během 10 minut, ale pokud ji povaříme déle, rozpadne se na kaši. Tomu přizpůsobíme i množství použité tekutiny.

    12 z 16

    Ovocná kaše z quinoy

    Ovocná kaše z quinoy

    Quinoa je rostlina, pocházející z Jižní Ameriky. Její semínka jsou přímo nabita energií. Obsahuje kompletní seznam bílkovin a je přirozeně bezlepková. Z quinoy můžeme uvařit kaši, která se nemixuje, nechávají se v ní celá semena. Použijeme ji ve sladké i slané kuchyni stejně jako jáhly, pohanku nebo rýži.

    13 z 16

    Masová směs se zeleninovou kaší

    Masová směs se zeleninovou kaší

    Zeleninovou kaši připravíme naprosto jednoduše - uvaříme zeleninu ve vývaru tak, aby byla jen potopená. Pak část vody slijeme, zeleninu rozmačkáme a posléze umixujeme s kouskem másla a kořením nebo zelenými bylinkami. Pokud by byla kaše příliš hustá, po lžicích ji naředíme scezeným vývarem.

    14 z 16

    Naše haše

    Naše haše

    Masová kaše, hašé, je pro mnoho lidí trpkou vzpomínkou na školní jídelnu. Doma k její přípravě využijeme kousky vařeného či pečeného masa - hovězího, vepřového, králičího i drůbežího. Maso jemně umeleme spolu s namočenou houskou (pozor, musí jí být málo), česnekem, majoránkou, kořením a trochou vývaru. Podáváme s bramborami.

    15 z 16

    Bramborovo-dýňová kaše s pečeným česnekem

    Bramborovo-dýňová kaše s pečeným česnekem

    Při velké úrodě dýní hokaidó zkusíme připravit kaši, kterou podáváme k pečenému masu nebo jen tak s orestovanou cibulkou. Někdy ji můžeme nastavit bramborami, které vaříme spolu s dýní. Vodu slijeme a spolu se smetanou rozmixujeme zeleninu do hladké kaše, kterou osolíme, opepříme a okořeníme zázvorem a muškátovým květem.

    16 z 16

    Pohanková kaše

    Pohanková kaše

    Slané kaše můžeme podávat jako přílohu nebo jako samostatné jídlo k večeři. Zdravá pohanka zvětší při vaření objem až 4x a díky tomu připravíme chutné a vydatné jídlo pro celou rodinu. Pokud nemáme maso ani uzeninu, použijeme jakoukoliv zeleninu a kaši dochutíme česnekem, kořením a cibulkou.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli