Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V rybím mase najdeme mnoho zdraví prospěšných látek. Podle odborníků na výživu bychom si ho měli dopřávat minimálně jednou do týdne. Ruku na srdce, kdo z nás se touto radou opravdu řídí. Proto jsme pro vás vybrali různorodé recepty s lososem, aby vás jeho pravidelná konzumace neomrzela.

Losos se řadí mezi nejvíce kupované rybí maso u nás. Není divu, jelikož je filet lososa téměř bez kostí, nezapáchá a dá se z něj připravit mnoho rozličných pokrmů. Přesvědčte se sami v našem výběru 16 oblíbených receptů z této narůžovělé rybky.

1/16

    1 z 16

    Losos téměř beze všeho

    Losos téměř beze všeho Video

    Jak již název receptu napovídá, ryba je kořeněná co nejméně, aby vynikla její přirozená chuť. Naporcovaný filet lososa se tedy pouze zakápne citrónovou šťávou a lehce osolí z obou stran. Takto se nechá asi půl hodiny odpočívat, a následně se zprudka opeče na rozpáleném oleji.

    3 z 16

    Losos v mandlovém kabátku

    Losos v mandlovém kabátku

    Klasický filet lososa také chutně ozvláštníte mandlovým kabátkem. Ten se dělá tak, že se marinovaný losos v koření a citrónové šťávě namočí do pěny z vyšlehaného bílku, a poté se obalí v mandlových lupíncích. Takto připraveného lososa z obou stran opečte na másle a podávejte například s bramborovou kaší.

    5 z 16

    Losos v limetkové omáčce

    Losos v limetkové omáčce

    Že spolu perfektně ladí losos a citrónová šťáva je zřejmé. Neméně lahodně chutná losos s limetkovou omáčkou. Přesvědčte se sami. Na másle osmahněte cibulku s limetkovou kůrou, zasypte ji moukou, zalijte vývarem, krátce povařte, zjemněte smetanou a dle chuti zalijte limetkovou šťávou.

    7 z 16

    Rizoto s lososem

    Rizoto s lososem

    Skvělý recept, do kterého spotřebujete zbylou rýži z předchozího vaření. K nakrájenému a na pánvi osmahnutému lososovi můžete přidat zeleninu dle vašich preferencí, nebo kapii, zelenou papriku, pórek a kukuřici, jak je uvedeno v receptu. Na kopečku rizota samozřejmě nesmí chybět pořádná hrst strouhaného sýra.

    9 z 16

    Lasagne s lososem

    Lasagne s lososem

    I další recept se nese lehce v italském stylu. Avšak místo ragù alla bolognese a bešalemové omáčky v nich najdete smetanovou omáčku s lososem, česnekem a cibulí. Do omáčky se podle receptu ještě přidává petrželka, tu můžete nahradit čerstvými lístky špenátu.

    12 z 16

    Carpaccio z lososa

    Carpaccio z lososa

    Carpaccio jsou velmi tenké plátky masa, ryb, ale například i hub, zeleniny či ovoce, které se podávají různě ochucené a za syrova. V případě carpaccia z lososa je tedy nutné sáhnout po čerstvé rybě od ověřeného prodejce. V této variantě receptu je ryba ochucena olejem, citrónovou šťávou a větvičkou kopru.

    13 z 16

    Tataráček z lososa a rajčat

    Tataráček z lososa a rajčat Video

    Při výběru ryby musíme dát zvýšenou opatrnost i v případě tataráku z lososa. Nadrobno nakrájené filety jak syrového, tak uzeného lososa se smíchají s najemno nakrájenými rajčaty a přelijí se zálivkou z oleje, citrónové šťávy, hořčice a koření. Promíchaný tatarák se podává na opečené bagetce.

    15 z 16

    Lososové kytičky

    Lososové kytičky

    Z natenko nakrájených filetů lososa se dají vytvořit krásné ozdoby hlavního chodu, ve větším množství se zeleninovou přílohou se však dají podávat jako slavnostní oběd. Plátky ryby se jednoduše omotají kolem zelených fazolek, spíchnou párátkem a opečou se na másle.

1/16

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky