Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příprava cukroví se týká v prosinci většiny našich domácností. Někteří pečou sami, jiní si objednají. Víte, které cukroví se u nás peče nejčastěji? V našem výběru najdete druhy, na které nejvíce hledají recepty naši čtenáři. Najdete tam perníčky, linecké, košíčky i nepečené druhy, včetně báječných medovníkových kuliček.

Cukroví na tácech se těžko odolává, zvlášť když se jedná o dobroty z našeho výběru. Každý dá přednost něčemu trochu jinému, někdo raději suché kousky, jiný jedině krémové. Někdo si s pečením a zdobením velmi pečlivě vyhraje a stráví tím mnoho času, jiný upřednostní rychlovky na poslední chvíli, které sice mnoho času nezaberou, ale přesto chutnají báječně. Čemu dáte přednost vy

1/22

    1 z 22

    Perníčky, které jsou hned měkké

    Perníčky, které jsou hned měkké Video

    Perníčky jsou tím prvním, co každý rok na Vánoce pečeme. Velkou výhodou je dlouhá trvanlivost, ale také nenáročnost těsta na suroviny. Málo tuku - tím se nemůže mnoho druhů cukroví pyšnit, ale perníčky ano. Vyjdou levně a přitom nadělají tolik parády. Zdobit je můžete po libosti, perníčky jsou pak nejen chutné, ale poslouží jako krásná dekorace nebo jedlý dárek.

    2 z 22

    Linecké cukroví

    Linecké cukroví Video

    Linecké cukroví je naprostou klasikou mezi všemi možnými druhy cukroví. Linecké těsto se dá zpracovat různě, ale typické provedení ve tvaru hvězdiček, srdíček a koleček, slepených lahodnou marmeládou, na vánoční tabuli mnoha rodin prostě nemůže chybět. A nejchutnější jsou tyto dobroty po řádném rozležení, pak se na jazyku doslova rozplývají.

    3 z 22

    Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky

    Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky Video

    Křehké vanilkové rohlíčky, kdo by si je nechal ujít. Pravda, modelování je poněkud zdlouhavé, ale jsou na to různé "fígle", které nám tvarování tohoto cukroví příjemně urychlí. Nicméně, když si k tvoření rohlíčků pustíte pěkný film, uteče to až moc rychle. Rohlíčky po upečení obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru, čímž se všechny nerovnosti pečiva velmi dobře schovají.

    4 z 22

    Pracny

    Pracny Video

    Ořechové pracny jsou typické a tradiční cukroví s dlouhou historií, pekly je už naše prababičky. Kromě typického tvaru, který připomíná otisk medvědích tlapek, je pro toto cukroví typické výraznější aroma, těsto je totiž ochucené nejen kakaem a skořicí, ale také mletým hřebíčkem. Cukroví potřebuje řádně odležet.

    5 z 22

    Žabí huby

    Žabí huby Video

    Žabí huby skutečně připomínají žabky, ovšem s větší dávkou představivosti. Z jednoduchého máslového těsta vykrájejte kolečka, která naplníte náplní z mletých vlašských ořechů. Na jedné straně budou přehnutá kolečka pootevřená, u této náplně totiž ani nehrozí, že by vytekla. Po upečení cukroví ještě obalte v moučkovém cukru.

    6 z 22

    Kofilové slzičky

    Kofilové slzičky Video

    Z křehkého lineckého těsta můžete připravit i tyto krásné kofilové slzičky. Naplňte je čokoládovým krémem, do kterého budete potřebovat oblíbené tyčinky s názvem Kofila, pak namočte slzičky do čokoládové polevy. Zbývající dozdobení už je zcela na vaší fantazii a možnostech. 

    7 z 22

    Šlehačkové cukroví

    Šlehačkové cukroví Video

    Šlehačkové cukroví je na pohled nenápadné, ale když ochutnáte, je tak jemné a lahodné, že vás nadchne. Postup výroby cukroví je snadný, s těstem se pracuje velmi dobře, recept jistě ocení i začátečníci. Na těsto vám budou stačit pouze tři suroviny - hladká mouka, smetana a máslo. Hotové cukroví ještě obalte v cukru.

    8 z 22

    Išelské cukroví

    Išelské cukroví Video

    Išelské cukroví nebo také dortíčky jsou dalším vánočním pokladem, postup jejich výroby nás učily už naše babičky. Na kolečka použijte kakaové těsto s oříšky, naplňte je výtečným máslovým krémem, ozdobte čokoládovou polevou a do ní vložte co nejdříve půlku vlašského ořechu nebo křupavou mandli. Pokud vybíráte, co upéct, tak na išelské určitě nezapomeňte.

    9 z 22

    Košíčky plněné ořechovou náplní

    Košíčky plněné ořechovou náplní Video

    Košíčky plněné ořechovou náplní - někteří z nás si bez nich ani nedovedou představit Vánoce. Toto sladké pokušení můžete připravit v mnoha verzích. Košíčky upečte včas, ale plnit je budete až na poslední chvíli. Zdobení si jistě jaksepatří užijete, toto cukroví vypadá moc hezky a fantazii se meze nekladou.

    10 z 22

    Košíčky Izidor

    Košíčky Izidor Video

    Ořechové košíčky s čokoládovým krémem potěší zajisté všechny mlsouny. Z ořechového těsta upečte nejprve ve formičkách košíčky, pak si připravte náplň, také ořechovou. Košíčky plňte troškou marmelády a připravenou ořechovou náplní, na to vše ještě nastříkejte čokoládový krém. Už jistě tušíte, jaká to bude dobrota.

    11 z 22

    Margotková kolečka

    Margotková kolečka Video

    Margotková kolečka jsou sice pracnější, ale pokud je jednou ochutnáte, určitě do toho půjdete zase znovu. Do náplně budete potřebovat oblíbenou tyčinku Margot, která dává cukroví nejen název, ale hlavně typickou chuť. Těsto na kolečka připravte den předem, pak je teprve upečte. Po naplnění ještě cukroví polijte čokoládovou polevou a posypte nastrouhanou Margotkou.

    12 z 22

    Babiččiny plněné rohlíčky

    Babiččiny plněné rohlíčky Video

    Také tyto rohlíčky chystala na Vánoce vaše babička? Svého času byly velkým hitem a nic jim do dneška neubralo na skvělé pověsti. Ořechové těsto upečte ve formičkách a naplňte rohlíčky lahodným máslovým krémem. Cukroví není zrovna dietní, ale o to vás více bude lákat k ochutnávání. Špičky rohlíčků namáčejte do čokolády, aby byly kousky ještě hezčí. 

    14 z 22

    Rumové měsíčky naší babičky

    Rumové měsíčky naší babičky Video

    Ořechové měsíčky patří k tomu nejlepšímu, co bývá na našich vánočních stolech. Výbornou chuť jim dají ořechy, kakao i čokoláda. Vykrajují se z upečeného plátu těsta, politého až po upečení citrónovou nebo také rumovou polevou. Vykrájet se musí co nejdříve, aby poleva nepraskala. 

    15 z 22

    Ořechové trubičky

    Ořechové trubičky Video

    Vánoční trubičky se připravují ve více verzích, můžete je upéct z medového nebo ořechového těsta. Vybrali jsme pro vás to ořechové, které má výraznější chuť a krásně se doplňuje s jemným krémem. Trubičky upečte na kovových trubičkách a nejlepší je sundat je z nich ještě zahorka, dokud to jde snadno. Konce naplněných trubiček ještě namočte do čokolády.

    16 z 22

    Nejlepší marokánky

    Nejlepší marokánky Video

    Marokánky jsou báječným cukrovím, sice poněkud netypickým, ale jeho chuť málokoho nechá chladným. Suroviny si nejprve připravte v hrnci na sporáku a pak teprve pečte lahodné placičky, plné oříšků a sušeného i kandovaného ovoce. Pokud chcete mít marokánky ještě lepší, dejte jim z jedné strany čokoládový kabátek.

    18 z 22

    Cukroví - plněné ořechy

    Cukroví - plněné ořechy Video

    Plněné ořechy se dají připravit na celou řadu způsobů, které mají společnou exkluzivní chuť. Plnit můžete světlé ořechy tmavým krémem a naopak tmavé světlým krémem. Ty z našeho receptu jsou naplněné máslovým krémem ze zkaramelizovaného Salka, a po naplnění se ještě z jedné strany namáčí do čokoládové polevy.

    19 z 22

    Vosí hnízda

    Vosí hnízda Video

    Vosí hnízda s přehledem poráží veškerou konkurenci na tácech s cukrovím. Znáte tu chvíli, když hospodyňka doplní na stůl zásoby cukroví a během chvilky všechna hnízda (nebo také úlky) zmizí? Vlastně možná zůstane poslední a všichni po něm nenápadně pokukují a dávají si vzájemně přednost. Kdo vydrží nejdéle? Úlky musí být čerstvé, proto se připravují až krátce před plánovaným pohoštěním.

    20 z 22

    Medovníkové koule

    Medovníkové koule Video

    Medovníkové koule jsou báječným "objevem", který vás nadchne. Základem těsta (nebo spíš hmoty) na tyto kuličky jsou polámané zbytky perníčků, ale můžete si perník upéct s jasným záměrem - přímo pro tuto výtečnou "záležitost". Výsledek je velmi dobrý a na stole se po kuličkách určitě jen zapráší.

    21 z 22

    Jednoduché Raffaelo kuličky

    Jednoduché Raffaelo kuličky Video

    Kdo by nemiloval Raffaelo - noblesní kuličky si můžete sice koupit, ale ty domácí jsou naprosto jedinečné. Na jejich výrobu stačí pouze salko, kokos a mandle. Postup je velmi jednoduchý, i začátečníci zvládnou během chvilky vytvořit úžasnou dobrotu.

    22 z 22

    Nugetové (nutellové) špičky

    Nugetové (nutellové) špičky Video

    Nutellové špičky potěší všechny milovníky čokoládových krémů. Poměrně jednoduchým způsobem můžete připravit krásné cukroví, které jednoznačně všechny upoutá. Základním "kamenem" jsou dětské piškoty, ovšem patřičně ozdobené a vylepšené krémem a čokoládou.

1/22

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky