Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety jsou nejoblíbenější italské těstoviny podlouhlého provázkového tvaru. K dlouhým těstovinám se hodí jednoduché omáčky, které k nim dokonale přilnou. Nejznámější jsou aglio e olio či carbonara s parmezánem.

Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny ručně nebo pomocí strojku. Těstoviny necháme usušit a poté jsou připraveny k uvaření.

1/15

    1 z 15

    Autentické špagety carbonara podle Emanuela

    Autentické špagety carbonara podle Emanuela Video

    Špagety carbonara jsou chutným a sytým pokrmem, který je hotový doslova za pár minut. Na omáčku nám postačí pouze několik málo surovin - vejce, parmezán a italská panchetta (nebo také klasická slanina). Výsledné špagety jsou lahodně krémové.

    2 z 15

    Boloňské špagety

    Boloňské špagety Video

    Typickou italskou dobrotou jsou nepochybně boloňské špagety. Základ omáčky připravíme z cibule, mrkve, rajčat či protlaku a hlavní přísadou je mleté maso. Omáčku můžeme dochutit česnekem a také oreganem. Závěrem vše posypeme parmezánem.

    3 z 15

    Špagety s brokolicovým krémem

    Špagety s brokolicovým krémem Video

    Další recept je báječnou rychlovkou. Oceníme ho, když nemáme mnoho času na vaření. Chutným jídlem dodáme tělu prospěšné živiny z brokolice. Jednoduše uvaříme růžičky brokolice do změknutí a poté je rozmixujeme do hladkého krému. Zjemníme smetanou a smícháme se špagetami.

    4 z 15

    Špagety s ořechy

    Špagety s ořechy

    Špagety můžeme připravovat také na různé varianty bez masa. Recept je velmi jednoduchý a přesto díky špagetám sytý. Stačí smíchat bazalku s česnekem a olejem, poté rozmixovat. Směs ještě smícháme se sýrem, opraženými ořechy a špagetami.

    5 z 15

    Špagety s penízovkami

    Špagety s penízovkami

    Špagety mohou chutnat dokonale také s houbami, které doplníme vyškvařenou slaninou a ochutíme voňavým tymiánem. K této směsi poté přidáme špagety uvařené al dente, pak odstavíme, na závěr přilijeme žloutky a prohřejeme. Hotové sypeme parmezánem.

    6 z 15

    Špagety aglio e olio

    Špagety aglio e olio

    Špagety aglio e olio je tradiční italský těstovinový pokrm původem z Neapole. Česnek se podle receptu nechá zpěnit na olivovém oleji, někdy s přídavkem sušeného čili. Ochucený olivový olej promícháme se špagetami a posypeme parmezánem.

    7 z 15

    Avokádové špagety

    Avokádové špagety

    Výživné a vzhledem efektně zelené špagety připravíme velmi jednoduše a rychle. Avokádo rozmixujeme s olejem, cottage sýrem, špenátem a kořením na hladkou omáčku, kterou prohřejeme a smícháme se špagetami. Pokrm sypeme na závěr parmezánem.

    8 z 15

    Špagety à la puttanesca

    Špagety à la puttanesca Video

    Špagety podle dalšího receptu připravujeme s loupanými rajčaty a česnekem, tedy se surovinami, které jsou typické pro italskou kuchyni. Jemnou slanost dodají špagetám ančovičky, kapary i olivy. Špagety v omáčce lehce obalíme a ihned je podáváme posypané parmezánem. 

    9 z 15

    Špagety s tuňákem a cuketou

    Špagety s tuňákem a cuketou

    Pokud hledáte rychlý recept na špagety, který je hotový doslova za pár minut, tak to mohou být právě tyto špagety s tuňákem. K orestované cibulce stačí přidat plechovku tuňáka a mírně provařit. Ke směsi přidáme na nudličky nakrájenou cuketu a můžeme podávat opět s parmezánem.

    10 z 15

    Špagety al pomodoro

    Špagety al pomodoro

    Špagety al pomodoro je tradiční italský pokrm, který je provoněný rajčaty, česnekem a olivovým olejem. Do základu omáčky přiléváme i červené víno, které řádně provaříme. Vznikne nám báječná rajčatová omáčka, kterou smícháme se špagetami.

    12 z 15

    Špagety s omáčkou z dýně

    Špagety s omáčkou z dýně

    Pokud vám dochází nápady, jak zpracovat dýni, připravte si tyto báječné špagety hotové za pár minut. Nejprve si připravíme dýňové pyré, které ochutíme parmezánem a smícháme s uvařenými špagetami. Pak je doplníme osmahnutou slaninou a parmezánem.

1/15