Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví plněné krémem se skládá ze suchých korpusů a máslového krému, kterým se plní až těsně před vánočními svátky. Máslo, které je v krému obsaženo, totiž může rychle žluknout a celou várku cukroví pokazit.

Vánoční cukroví, které je plněno krémy, patří mezi nejoblíbenější a nejchutnější druhy. Krémem se nejčastěji plní suché korpusy a skořápky, které jsou pak po rozležení krásně vláčné a jemné. Některé druhy tradičního cukroví se bez naplnění krémem neobejdou, například plněné ořechy, minilaskonky nebo pařížské rohlíčky.

1/19

    1 z 19

    Rohlíčky s kávovým krémem

    Rohlíčky s kávovým krémem

    Kávové rohlíčky mají korpus z oříškového nebo lineckého těsta, které vykrájíme do potřebného tvaru vykrajovátkem. Na korpusy ozdobně nastříkáme kávový krém, mohou to však být i jiné krémy - čokoládový, karamelový či vanilkový. Po ztuhnutí v lednici máčíme rohlíčky do čokolády a necháme znovu ztuhnout.

    2 z 19

    Ořechy s krémem

    Ořechy s krémem

    Plněné ořechy mají i přes přesně daný recept mnoho podob. Základem je oříškové těsto, upečené po malých kouskách ve formičkách, které mají tvar skořápky. Po upečení je vyklepneme, necháme vychladnout a plníme krémem podle chuti. Aby se co nejvíce podobaly ořechu, použijeme světlé těsto a karamelový krém.

    3 z 19

    Trubičky s ořechovým krémem

    Trubičky s ořechovým krémem

    Ořechové trubičky jsou receptem našich babiček. Čtverečky z oříškového těsta namotáme na kovové trubičky, na kterých se budou péct. Ještě horké je sejmeme. Po vychladnutí namočíme konce trubiček do čokolády a až nastane čas, plníme je ořechovým, karamelovým nebo vanilkovým krémem.

    4 z 19

    Laskonky kokosové

    Laskonky kokosové

    Plněné laskonky jsou retro cukrovím, které nikdy nezestárne. Připravíme je z bílků a cukru, které vyšleháme do hustého pevného sněhu. Přimícháme do něj strouhaný kokos (někdo dá přednost oříškům) a na plech s pečicím papírem tvoříme kolečka nebo přes šablonu malé oválky, které po usušení v troubě plníme krémem.

    5 z 19

    Išelské koláčky s máslovým krémem

    Išelské koláčky s máslovým krémem

    Išelské koláčky voní oříšky a čokoládou. Základem jsou kolečka z ořechového kakaového těsta, které po dvou spojíme krémem a ozdobíme rozpuštěnou čokoládou se smetanou, do které vmáčkneme kousek oříšku nebo půlku mandle. Než cukroví vložíme do krabice, necháme ho důkladně ztuhnout.

    6 z 19

    Kytičky plněné čokoládovým krémem

    Kytičky plněné čokoládovým krémem

    Linecké cukroví je tak variabilní, že ho můžeme naplnit jakýmkoliv krémem a vždy bude dokonalé. Linecké těsto rozválíme a vykrájíme z něj tvary, které upečeme dorůžova -potřeme je marmeládou nebo je uschováme až na později pro plnění krémem. Cukroví zdobíme čokoládou, polevami nebo jen cukrem.

    8 z 19

    Ořechové oválky s karamelovým krémem

    Ořechové oválky s karamelovým krémem

    Ořechové oválky nejsou jen vánočním cukrovím - můžeme je směle vydávat za luxusní pralinky. Základem je malé kolečko z ořechového těsta, na které navršíme dvě lžičky lahodného čokoládového krému, polijeme ho rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme hoblinkami nebo nasekanými oříšky.

    9 z 19

    Rohlíčky s ořechovým krémem

    Rohlíčky s ořechovým krémem

    Rohlíčky s krémem vytvoříme, když už nevíme, jaké krásné cukroví ještě vytvořit. Kulatým nebo vroubkovaným vykrajovátkem vykrájíme půlměsíčky a upečeme. Slepujeme je ořechovým krémem, na povrch stříkneme krémovou růžičku a ozdobíme hoblinkami z různě barevných čokolád.

    10 z 19

    Kakaové cukroví s krémem

    Kakaové cukroví  s krémem

    Kakaové cukroví je upečené z křehkého těsta v kovových nebo silikonových formičkách. Po vyklopení necháme tvary vystydnout a uschováme je. Pár dní před Vánoci naplníme skořápky krémem, který dochutíme rumem a slepíme je. Cukroví pocákáme čokoládou nebo je obalíme v cukru.

    11 z 19

    Kolečka s krémem - cukroví

    Kolečka s krémem - cukroví

    Kolečka s krémem jsou univerzálním plněným cukrovím z lineckého těsta, které může mít libovolný tvar i příchuť máslového krému. Slepujeme vždy dva tvary k sobě a na povrchu zdobíme čokoládovou nebo cukrovou polevou, oříšky, kokosem nebo barevným cukrářským zdobením.

    12 z 19

    Čajové sušenky s pudinkovým krémem

    Čajové sušenky s pudinkovým krémem

    Čajové sušenky můžeme podávat nejen jako vánoční cukroví, ale i jako sladký zákusek ke kávě. Zvolíme recept na linecké nebo na máslové sušenky a po upečení tvary uschováme. Pár dní před konzumací cukroví slepíme máslovým krémem a na povrchu ozdobně pocákáme čokoládou.

    13 z 19

    Kakaové sušenky s krémem

    Kakaové sušenky s krémem

    Kakaová kolečka jsou výborné vánoční cukroví, ale připravují se i na svatby a jiné slavnostní události. Upečená kolečka slepujeme vyšší vrstvou krému, který na ně nastříkáme ze sáčku s ozdobně řezanou špičkou. Povrch ozdobíme jako zákusek a necháme pár dní uležet v lednici.

    14 z 19

    Košíčky s karamelovým krémem

    Košíčky s karamelovým krémem

    Karamelové košíčky jsou složené z minikošíčků z lineckého těsta, kopečkem dobré marmelády a karamelovým krémem, který na ně nastříkáme ze sáčku s ozdobně řezanou špičkou. Pokud chceme košíčky uschovat jako vánoční cukroví, namočíme celý jejich krémový vršek do rozpuštěné čokolády a ozdobíme.

    15 z 19

    Pařížské rohlíčky s vařeným krémem

    Pařížské rohlíčky s vařeným krémem

    Pařížské rohlíčky jsou nestárnoucí klasikou mezi dobrotami na vánočním stole. Korpusy pod kakaový krém připravíme z našlehaných bílků s cukrem, do kterých zamícháme mleté ořechy. Ze sáčku s ustřiženou špičkou stříkáme na plech rohlíčky, které usušíme, na ně nastříkáme krém a poté je namočíme do čokolády.

    17 z 19

    Laskonky s griliášovým krémem

    Laskonky s griliášovým krémem

    Křehké růžičky z nadýchaného bílkového sněhu ušlehaného s cukrem a s mletými mandlemi stříkáme na pečicí papír a poté v teplé troubě sušíme, dokud nejdou lehce odlepit. Plníme je krémem s oříškovým nebo mandlovým griliášem a slepujeme po dvou. Sněhobílé cukroví můžeme servírovat i na svatbě.

    18 z 19

    Medové koláčky s pudinkovým krémem

    Medové koláčky s pudinkovým krémem

    Medové koláčky můžeme připravit na Vánoce i kdykoliv během roku. Připomínají perníčky a také tak chutnají. Slepujeme je krémem a na povrchu zdobíme bílkovou nebo cukrovou polevou, kterou můžeme kombinovat v různých barevných odstínech. Je důležité nechat koláčky odležet několik hodin v chladu.

1/19

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Další tipy a triky