Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavářky jsou doplňky polévek, které je zahustí a celkově vylepší jejich vzhled, chuť a konzistenci. Zavářek existuje mnoho druhů - z jednoho vývaru můžeme díky různým zavářkám připravit několik různých polévek.

Zavářky udělají z řídké polévky hustý, chuťově výrazný pokrm, který můžeme směle podávat s kouskem pečiva jako hlavní jídlo. Přidávají se do polévek během varu, po odstavení polévky z plotny nebo uvařené zvlášť jako samostatná příloha.

1/20

    1 z 20

    Nudle do polévky

    Nudle do polévky

    Nejpoužívanější polévkovou zavářkou jsou nudle rozličné šířky. Šikovnost při přípravě nudlí byla požadována od všech budoucích nevěst. Nudle připravujeme z hrubé mouky, vejce a soli. Z vypracovaného těsta vyválíme placku, necháme ji zaschnout, nákrájíme na pruhy, které položíme na sebe a krájíme tenké nudličky.

    2 z 20

    Játrové knedlíčky podle mé babičky

    Játrové knedlíčky podle mé babičky

    Druhé místo na pomyslném žebříčku zavářek obsadily játrové knedlíčky. Připravujeme je z kuřecích, krůtích nebo vepřových jatýrek, které jemně umeleme, a spolu s vejcem, strouhankou, solí, pepřem, majoránkou a česnekem umícháme směs, ze které tvoříme kuličky nebo noky a zaváříme je do polévky.

    4 z 20

    Kapustová s drožďovými knedlíčky

    Kapustová s drožďovými knedlíčky

    Fádní kapustovou nebo jinou zeleninovou polévku perfektně doplní nejen výrazná chuť samotné zeleniny, česneku a koření, ale také knedlíčky z droždí, které nahrazuje játra. Droždí rozpustíme na másle a pak s ním zacházíme jako s masem a stejně tak ho i dochucujeme. Zaváříme do polévky.

    6 z 20

    Polévkové rýžové knedlíčky se sýrem

    Polévkové rýžové knedlíčky se sýrem

    Neobvyklou zavářkou jsou rýžové knedlíčky s vejcem, strouhaným nebo taveným sýrem a zelenými bylinkami. Pro kompaktní hmotu doporučujeme obyčejnou rýži, nikoliv rýži parboiled. Vytvarované kuličky nebo nočky osmažíme na pánvi na másle a vkládáme do polévky těsně před koncem varu.

    7 z 20

    Krupicové noky

    Krupicové noky

    Nadýchané noky, připravené z krupice, mléka, vejce a soli, tvarujeme do podoby noků použitím síta na halušky nebo škrabáním těsta z prkénka přímo do polévky. Pomalu vaříme, dokud nejsou noky měkké. Těsto můžeme použít i k přípravě přílohových noků k masu, guláši nebo k smetanovým omáčkám.

    8 z 20

    Uzené palačinky /celestýnské nudle

    Uzené palačinky /celestýnské nudle

    Celestýnské nudle jsou vlastně neplněné slané palačinky. Do těsta můžeme vmíchat zelené bylinky, špenát, koření, mletou šunku nebo uzené maso. Palačinku smotáme a pokrájíme na tenké nudličky, které servírujeme s polévkou nebo je do ní vložíme těsně před koncem varu a hned podáváme.

    9 z 20

    Polévka s kapáním

    Polévka s kapáním

    Kapání je už podle názvu řídké těstíčko, které pomalu lijeme do vařící polévky přes nokovač nebo vidličku a přitom důkladně mícháme. Těsto připravíme z rozšlehaných vajec, mouky, soli, koření a bylinek. Můžeme ho dávkovat do polévky také pomocí cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou.

    10 z 20

    Polévka z mletého masa

    Polévka z mletého masa

    Nejchutnější zavářkou do vývaru je pro každého masožravce maso. Polévka je tak hustá, kolik masa do ní vložíme. Maso (drůbeží, vepřové, hovězí, králičí) může být obrané z kostí nebo upečené v troubě a pak uvařené. Výborné je mleté maso, které se používá při přípravě gulášové polévky.

    11 z 20

    Luštěninová polévka podle Alberta

    Luštěninová polévka podle Alberta

    Luštěniny se hodí pro zahuštění jakékoliv polévky. Nejčastěji používáme červenou čočku, černou čočku belugu, hrách, fazole a cizrnu. Pro lepší stravitelnost můžeme luštěniny uvařit zvlášť, rozmačkat vidličkou a pak dát vařit do polévky. V kombinaci s uzeným masem a česnekem je luštěninová polévka bezkonkurenční.

    13 z 20

    Uzená polévka s kroupami

    Uzená polévka s kroupami

    Masové i zeleninové vývary dobře zahustíme a ochutíme uvařenými obilninami jako jsou kroupy, pohanka, jáhly, rýže, bulgur a ovesné vločky. V polévce nemusí být hodně masa a zeleniny - obilniny ji nastaví a dodají sytost. Velice chutné jsou po přidání česneku, zelených bylinek a koření

    14 z 20

    Zeleninová polévka s cizrnou

    Zeleninová polévka s cizrnou

    Všechny druhy zeleniny jsou vhodné jako zavářka do masových a zeleninových polévek. Jejich výhodou je, že množstvím zeleniny ovlivňujeme hustotu, sytost a chuť výsledné polévky. Přidáváme také lesní houby, žampióny, brambory, cukety a zelené natě. Do takových polévek se výborně hodí luštěniny.

    15 z 20

    Fritátové nudle (vložka do polévky)

    Fritátové nudle  (vložka do polévky)

    Na rozdíl od jiných zavářek se fritátové nudle vkládají do hotové polévky. Připravují se ze stejného těsta jako celestýnské nudle - to znamená jako slané palačinky. Ty se krájí na tenké nudličky, které se smaží na pánvi dokřupava a pak servírují k polévce. Těstíčko na palačinky můžeme ochutit zelenými bylinkami.

    16 z 20

    Polévka šup-šup

    Polévka šup-šup

    Zaručeně nejrychlejším způsobem, jak zahustit polévku, je zamíchání rozšlehaných osolených a opepřených vajíček. Po uvaření polévky je tenkým pramínkem lijeme do polévky a hned mícháme - vejce se "zdrcnou" do vaječných sraženin, které polévku během několika sekund zahustí a my ji můžeme hned podávat.

    17 z 20

    Zelná polévka s těstovinou

    Zelná polévka s těstovinou

    Když nejsou nudle ani drobení, můžeme sáhnout po jakékoliv těstovině, kterou do polévky zavaříme. Mohou to být škebličky, vrtulky, kolínka, písmenka, široké nudle, flíčky i těstovinová rýže. V našich obchodech je široká nabídka drobných těstovin, které si můžeme do zásoby koupit.

    20 z 20

    Cibulovo-česneková polévka s bramborami

    Cibulovo-česneková polévka s bramborami

    Zeleninové polévky můžeme zahustit různými způsoby, ale nejlepší jsou bramborové nudle. Velkou bramboru nastrouháme nahrubo na struhadle nebo na hranatém ostří ve tvaru hradního cimbuří. Vzniknou dlouhé, stejně silné nudle, které vhodíme do vařící polévky a několik minut vaříme, dokud nejsou měkké.

1/20

 

Komentáře

Další tipy a triky