Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roláda je považována za jeden z nejchutnějších cukrářských výrobků. Připravuje se z pečeného i nepečeného těsta, naplněného různými krémy, tvarohem, šlehačkou nebo pěnou, mnohdy i s kousky ovoce.

Roláda je oblíbeným moučníkem z piškotového těsta. Je také výborným nepečeným vánočním cukrovím. Roládu můžeme ozdobit jako dort, naplnit ji krémem, polít polevou nebo potáhnout marcipánem. Roláda znamená "srolovaná do rolky".

1/16

    2 z 16

    Nepečená kokosová roláda

    Nepečená kokosová roláda Video

    Roláda z kokosového těsta se nepeče. Patří mezi retro moučníky a také oblíbené vánoční cukroví. Připravíme si hmotu z kokosu, másla, kondenzovaného mléka, cukru a rumu, polovinu obarvíme kakaem. Obě těsta rozválíme na tenké placky mezi fóliemi, položíme je na sebe a pevně svineme.

    3 z 16

    Piškotová roláda 4

    Piškotová roláda 4

    Roláda s marmeládou se nazývá "blesková". Ušleháme bílky s cukrem, přidáme žloutky a mouku. Těsto nalijeme na plech, vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou nebo vyložený pečicím papírem. Za pět minut vyndáme roládu z trouby, potřeme ji marmeládou a svineme. Před podáváním poprášíme moučník cukrem.

    4 z 16

    Roláda v roládě

    Roláda v roládě

    Roláda v roládě vypadá složitě, ale není. Upečeme tenký plát ze světlého piškotu a po vychladnutí ho potřeme tmavší marmeládou (borůvkovou, ostružinovou). Pak upečeme druhou, kakaovou roládu, kterou potřeme světlým krémem, doprostřed položíme malou roládku a pevně svineme. 

    5 z 16

    Roláda ze zeleného čaje Matcha s jahodovým mousse

    Roláda ze zeleného čaje Matcha s jahodovým mousse

    Jednou ze sladkých a přesto netradičních rolád je roláda se zeleným matcha čajem, který ji obarví do olivově zelené barvy. Takovému těstu sluší i barevný krém - například růžový z jahod či malin, žlutý z broskví nebo oranžový z mandarinek. Ovoce můžeme do krému i nasekat - vytvoří na řezu pěknou mozaiku.

    6 z 16

    Malovaná roláda

    Malovaná roláda

    Luxusní moučník připravíme i z obyčejné rolády. Stačí do mističky oddělit pár lžic těsta, které obarvíme kakaem nebo jedlými barvami. Těsto naplníme do sáčku s ustřiženou špičkou a na pečicí papír namalujeme libovolný vzor. Ten po zaschnutí zalijeme těstem, upečeme, naplníme krémem a smotáme.

    7 z 16

    Punčová roláda s marmeládou a čokoládou

    Punčová roláda s marmeládou a čokoládou

    Piškotový plát lze naplnit i něčím jiným než krémem - například punčovinou. Svaříme si rozvar na punčové řezy, smícháme ho s odříznutými okraji piškotového plátu a naneseme na piškot. Také si můžeme umíchat punčem a rumem ochucenou směs z mletých piškotů. Roládu smotáme a necháme uležet.

    9 z 16

    Piškotová roláda s marcipánem

    Piškotová roláda s marcipánem

    Roláda může vypadat jako potahovaný dort. Toho využijeme při přípravě vtipných dortů, které mají připomínat například láhev. Naplněnou roládu potřeme krémem a zabalíme do plátu vyválené potahovací hmoty. Povrch ozdobíme jako dort - růžičkami krému, dekoracemi z marcipánu či cukrářským zdobením.

    11 z 16

    Pudinková roláda

    Pudinková roláda

    Do piškotového těsta zkusíme pro změnu přidat místo mouky vanilkový pudink. Roláda bude jemná jako hedvábí. Krém připravíme ze šlehačky a pudinku bez vaření, ale můžeme ho ochutit i tvarohem nebo zakysanou smetanou. Celé ovoce, zabalené do středu rolády, je krásnou a chutnou dekorací.

    12 z 16

    Brazilská roláda

    Brazilská roláda

    Jedinečný moučník připravíme z těsta, do kterého přidáme nepříliš našlehaný bílkový sníh. Těsto natíráme na vymazané a moukou vysypané plechy do tenoučkých vrstev, které jsou během chvilky upečené. Pláty okrájíme do rovna, potřeme marmeládou a roládu pevně smotáme jeden plátek za druhým.

    13 z 16

    Tříbarevná sametová roláda

    Tříbarevná sametová roláda

    Když se zeptáme, jakou si rodina přeje roládu, volí světlou i tmavou a nemohou se dohodnout. Nejjednodušší je obě barvy spojit a vytvořit roládu s krémem a ještě s marmeládou i šlehačkou navrch. Řez bude krásně barevný a celá rodina bude spokojená nejen s mozaikou, ale i s báječnou chutí moučníku.

    14 z 16

    Kokosová roláda s mascarpone

    Kokosová roláda s mascarpone

    Naprosto bezkonkurenční je roláda s kokosem. Piškotový plát je stejný jako u jiných rolád, ale místo krému použijeme mascarpone s máslem, cukrem a bílou čokoládou, které ušleháme do jemného krému a přimícháme kokos. Zatuhlou roládu potřeme zbylým krémem a posypeme hoblinkami kokosu.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky